Διεθνή

Λονδίνο -«Ο ιός είναι εκτός ελέγχου»: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η βρετανική πρωτεύουσα

Λονδίνο -«Ο ιός είναι εκτός ελέγχου»: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η βρετανική πρωτεύουσα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

«Τα νοσοκομεία στο Λονδίνο μπορεί να καταρρεύσουν, αν ο κόσμος δεν μείνει στο σπίτι» τονίζει ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν ο οποίος κήρυξε σήμερα κατάσταση «μείζονος συμβάντος» στη βρετανική πρωτεύουσα.

«Σήμερα κήρυξα κατάσταση μείζονος συμβάντος στο Λονδίνο, επειδή η απειλή που δημιουργεί ο κορονοϊός για την πόλη μας βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο», δήλωσε ο Sadiq Khan.

«Ένας στους 30 Λονδρέζους έχει τώρα Covid-19. Αν δεν αναλάβουμε δράση αμέσως, η NHS (η Εθνική Υπηρεσία Υγείας) μπορεί να καταρρεύσει και περισσότεροι άνθρωποι θα πεθάνουν», πρόσθεσε ο δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας. Ο ίδιος επισήμανε πως 7.034 άτομα νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή με κορονοϊό στην πρωτεύουσα, δηλαδή 35% περισσότερα απ’ ό,τι κατά την κορύφωση του πρώτου κύματος τον Απρίλιο.

Στο πλαίσιο της κατάστασης «μείζονος συμβάντος» οι δημόσιες υπηρεσίες καλούνται να δώσουν συντονισμένη απάντηση στο ζήτημα που δημιουργείται.

Κλονίζονται τα νοσοκομεία του Λονδίνου

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με το BBC το Λονδίνο βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης. Τα νοσοκομεία έχουν πλέον περισσότερους Covid ασθενείς που γίνονται δεκτοί κάθε μέρα από ό, τι στην κορυφή της υγιειονομικής κρίσης τον Απρίλιο.

Τις δραματικές συνθήκες που επικρατούν δείχνει ρεπορτάζ του BBC από μονάδα Covid του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Λονδίνου, που είναι και από τα πλέον επιβαρυμένα της βρετανικής πρωτεύουσας.

«Η κατάσταση οξύνεται με μεγάλη ταχύτητα. Την περασμένη εβδομάδα είδαμε να φθάνουν στα νοσοκομεία 5.000 νέοι ασθενείς κορονοϊού, δηλαδή το αντίστοιχο 10 νοσοκομείων γεμάτων με ασθενείς Covid», δήλωσε στο BBC ο Κρις Χόπσον, στέλεχος του NHS Providers, οργανισμού που εκπροσωπεί τις νοσοκομειακές μονάδες του δημόσιου τομέα.”Φθάνουμε στο σημείο του κορεσμού”, είπε προσθέτοντας ότι αναζητώνται διαθέσιμες κλίνες αλλού, για παράδειγμα στους οίκους ευγηρίας και ιατρικής φροντίδας.

Αντιμέτωπο με την εκτόξευση των κρουσμάτων που αποδίδεται σε μία μετάλλαξη του ιού, το Ηνωμένο Βασίλειο ξεπέρασε τους χίλιους νεκρούς σε ένα 24ωρο για πρώτη φορά από τον Απρίλιο.

Πλέον, οι θάνατοι στην χώρα έχουν φθάσει τους 77.346 συνολικά.

Δυσοίωνος προάγγελος τα κρούσματα

Περισσότερα από 62.000 κρούσματα καταγράφηκαν σε ένα 24ωρο, γεγονός που αποτελεί δυσοίωνο προάγγελο αυτού που θα ακολουθήσει τις επόμενες εβδομάδες.

Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς έχουν ξεπεράσει τους 30.000, ξεπερνώντας το ρεκόρ της κορύφωσης του πρώτου κύματος της επιδημίας.

Ακόμη και αν ο αριθμός των νοσηλευομένων αυξηθεί σύμφωνα με τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις, και τα σχέδια για την αύξηση της νοσηλευτικής δυναμικότητας λειτουργήσουν, θα καταγραφεί έλλειψη 2.000 κλινών γενικής και εντατικής νοσηλείας στα νοσοκομεία του Λονδίνου μέχρι τις 19 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του δημόσιου συστήματος υγείας της Αγγλίας που δόθηκαν στους υπεύθυνους των νοσοκομείων.

«Ο ιός είναι εκτός ελέγχου».

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Sadiq Khan λέει ότι η υπηρεσία ασθενοφόρων στην πρωτεύουσα ανταποκρίνεται σε 8.000 έως 9.000 κλήσεις την ημέρα, με τους πυροσβέστες και τους αστυνομικούς να κληθούν να οδηγήσουν ασθενοφόρα.

ΠΟΥ: «Ξεκάθαρο πρόβλημα» που οι φτωχότερες χώρες δεν έχουν ακόμα εμβόλια

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X