Διεθνή

Μιλάνο και Βενετία θέλουν περισσότερη αυτονομία από την ιταλική κυβέρνηση

Μιλάνο και Βενετία θέλουν περισσότερη αυτονομία από την ιταλική κυβέρνηση
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο ασκός του Αιόλου φαίνεται πως άνοιξε για τα καλά στην Ευρώπη, αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά, την ισχύ της παλινδρομικής κίνησης της ιστορίας.

Ετσι, μετά την Καταλονία που ζητά ανεξαρτησία, άλλες δύο περιοχές, της Ιταλίας αυτή τη φορά, κάνουν δημοψήφισμα και ζητούν από τους πολίτες να εκφραστούν αν θέλουν οι περιοχές τους να μπορέσουν να αποκτήσουν ουσιαστική αυτονομία σε σειρά σημαντικών τομέων.

Πρόκειται για τις περιοχές της Λομβαρδίας μα 7.900.000 ψηφοφόρους και του Βένετο με 4.000.000, των οποίων οι πρωτεύουσες είναι το Μιλάνο και η Βενετία
Οι κάλπες άνοιξαν στις 7.00 το πρωί και θα κλείσουν στις 23.00 τοπική ώρα.
Πρόκειται για συμβουλευτικό δημοψήφισμα, το οποίο δεν θα αλλάξει άμεσα την όλη πραγματικότητα στις δυο αυτές περιφέρειες.
Αν κερδίσει το «ναι» -κάτι που θεωρείται πολύ πιθανό- οι δυο περιφερειάρχες, Λούκα Τζάια και Ρομπέρτο Μαρόνι θα ζητήσουν να ξεκινήσει πολιτική διαπραγμάτευση με την ιταλική κυβέρνηση για αυτονομία σε τομείς όπως η ενέργεια, οι υποδομές και η φορολογική πολιτική. Όπως και να έχει όμως το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης αυτής θα πρέπει να εγκριθεί, μέσω ειδικού νόμου, από το κοινοβούλιο της χώρας.
«H εκστρατεία μας για το δημοψήφισμα αυτό ανοίγει τεράστιες προοπτικές, είμαι βέβαιος γι΄αυτό. Αλλά ένα σημαντικό αποτέλεσμα ήδη το πέτυχε: να δείξει ότι η Λομβαρδία είναι πράγματι μια ξεχωριστή περιφέρεια», έγραψε στο Facebook o περιφερειάρχης Ρομπέρτο Μαρόνι.
Υπέρ της διοικητικής αυτονομίας των δυο αυτών περιφερειών έχουν ταχθεί η Λέγκα, με γραμματέα τον Ματέο Σαλβίνι, η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, το κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο. Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, με επικεφαλής τον Ματέο Ρέντσι, επισήμως έχει αφήσει τους οπαδούς του να ψηφίσουν ελεύθερα και κατά συνείδηση. Αλλά ο δήμαρχος του Μιλάνου, Μπέπε Σάλα, ο οποίος εξελέγη με τη στήριξη των «Δημοκρατικών», αποφάσισε να πάρει θέση υπέρ του «ναι».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X