Διεθνή

«Ναυάγιο» για τον… αντι-Γιούνκερ! Όλα τα επόμενα βήματα του θρίλερ

«Ναυάγιο» για τον… αντι-Γιούνκερ! Όλα τα επόμενα βήματα του θρίλερ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Απέτυχαν -παταγωδώς μάλιστα- οι διαπραγματεύσεις της Πέμπτης στη Σύνοδο Κορυφής για να εξευρεθεί μια αποδεκτή από όλους προσωπικότητα που θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπή. Η νέα Σύνοδος για τη διαχείριση της κρίσης με τον διάδοχο του Γιούνκερ προγραμματίστηκε για την 30η Ιουνίου.

Οι εξελίξεις με τον Γιούνκερ

«Δεν υπήρξε πλειοψηφία υπέρ κανενός υποψηφίου. Θα ξανασυναντηθούμε την 30η Ιουνίου. Θα συνεχίσω τις διαβουλεύσεις», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης ημέρας της συνόδου.

Τις ισχνές ελπίδες εξεύρεσης λύσης είχε ήδη διαγράψει ο Τουσκ έπειτα από την κατ’ ιδίαν συνάντησή του με το Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.

«Χθες ήμουν συγκρατημένα αισιόδοξος. Σήμερα είμαι περισσότερο συγκρατημένος παρά αισιόδοξος», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μέσω Twitter μετά τη συζήτηση που είχε με τους δύο ηγέτες.

Ο Μακρόν δεν δέχεται να οριστεί υποψήφιος αυτός που προωθεί η Μέρκελ, ο Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ, 46 ετών, επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ, δεξιά).

Η… πληγωμένη Μέρκελ

Η σύνοδος άνοιξε μ’ ένα βαρύ πλήγμα για τη Μέρκελ: την ανακοίνωση των επικεφαλής των Σοσιαλιστών και των κεντρώων της Renew Europe ότι δεν θα ταχθούν υπέρ της υποψηφιότητας του Βέμπερ σε περίπτωση που τεθεί σε ψηφοφορία, κάτι που εκμηδένισε τις ελπίδες της ότι θα εξασφαλιζόταν πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ώστε να εκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν.

Ο Μακρόν δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη. Αλλά η Μέρκελ αρνείται να θεωρήσει δεδομένη την έκβαση της διαπραγμάτευσης. Επανέλαβε την υποστήριξή της στο σύστημα των Spitzenkandidaten, των υποψηφιοτήτων των επικεφαλής των ψηφοδελτίων των ευρωπαϊκών πολιτικών οικογενειών για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κι άφησε να γίνει σαφές ότι δεν επρόκειτο να ληφθεί απόφαση σε αυτή τη σύνοδο.

Το ΕΛΚ και ο… Μακρόν

Το ΕΛΚ έχει αποφασίσει να συνεχίσει να προωθεί την υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ, εξήγησαν ηγετικά του στελέχη στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Ο Μάνφρεντ Βέμπερ δεν είναι νεκρός, μόλις γευμάτισα μαζί του», πέταξε σε καυστικό τόνο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ιταλός Αντόνιο Ταγιάνι, σημαίνον στέλεχος της πολιτικής ομάδας.

ΕΕ κατά Τουρκίας και το βέτο Τσίπρα

Ο Μακρόν από την πλευρά του επισήμανε ότι δεν τάσσεται καταρχήν εναντίον κάθε γερμανικής υποψηφιότητας, υπενθυμίζοντας κάτι που έχει ξαναπεί, ότι εάν ήταν υποψήφια η Μέρκελ, θα τασσόταν υπέρ της.

Οι υποψήφιοι αντι-Γιούνκερ

Οι άλλοι δύο υποψήφιοι είναι ο Ολλανδός Φρανς Τίμερμανς (Σοσιαλιστές & Δημοκράτες) και η Δανή Μαγκρέιτε Βεστάγκερ (Φιλελεύθεροι και κεντρώοι της Renew Europe).

Το πρόσωπο που θα εκλεγεί και θα διαδεχθεί τον Λουξεμβουργιανό Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την 1η Νοεμβρίου πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη τουλάχιστον 21 από τους 28 ηγέτες — με την διόλου ασήμαντη προϋπόθεση ότι θα αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των πολιτών της ΕΕ — και τουλάχιστον 376 ψήφους στο ΕΚ.

Αυτό που προτείνεται είναι το μοίρασμα των τεσσάρων κορυφαίων ευρωπαϊκών αξιωμάτων. Το ΕΛΚ, που διατήρησε τη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο ΕΚ, διεκδικεί την προεδρία της Κομισιόν, και αυτή η απαίτηση δεν αμφισβητείται μεν, αλλά αναζητείται κάποιος άλλος υποψήφιος, πέραν του Βέμπερ, επισήμαναν στο Γαλλικό Πρακτορείο τρεις αξιωματούχοι.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X