Διεθνή

Ο αντίκτυπος του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς στην τιμή του πετρελαίου

Ο αντίκτυπος του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς στην τιμή του πετρελαίου
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Για τον αντίκτυπο του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς στην τιμή του πετρελαίου, μίλησε στην εκπομπή της ΕΡΤ «Prime» ο Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωπολιτικής και Ενεργειακής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, κ. Θεόδωρος Τσακίρης.

«Αυτό που βλέπουμε, αυτή τη στιγμή, είναι μια πρώτη αντανακλαστική αντίδραση των αγορών. (…) Τι είναι αυτό το οποίο θα μπορούσε να συμβεί και θα μπορούσε να προκαλέσει μια πολύ μεγαλύτερη έκρηξη (στη διεθνή πετρελαϊκή αγορα); Δύο είναι τα άγνωστα στοιχεία που θα κρίνουν αυτή την κατάσταση. Το πρώτο είναι αν ο πόλεμος θα περιοριστεί στη Γάζα. Εάν θα πάμε σε μια γενικότερη έκρηξη που θα συμπαρασύρει τη Χεζμπολάχ στο βόρειο μέτωπο, αλλά θα υπάρξουν και εστίες αντίδρασης στην πλευρά των παλαιστινιακών εδαφών, σε ό, τι αφορά την ίδια τη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη. (…) Και το δεύτερο είναι σε τι βαθμό η επιχείρηση του Ισραήλ για την ανακατάληψη της Γάζας – γιατί περί αυτού πρόκειται, για το επόμενο στρατιωτικό του βήμα – θα γίνει με τέτοιο τρόπο που θα προκαλέσει τέτοιο βαθμό αμάχων, όπου θα υποχρεώσει τη Σαουδική Αραβία – γιατί αυτή είναι ηγέτιδα δύναμη – να προχωρήσει σε κάτι το οποίο θα είναι ουσιαστικά ως μοχλός πίεσης εναντίον της Δύσης, για να πιέσει το Ισραήλ να σταματήσει».

Ο κ. Τσακίρης τόνισε ότι «το κρίσιμο ζητούμενο είναι όχι αν θα υπάρξει στρατιωτική επέμβαση και επιχείρηση ανακατάληψης της Γάζας, αλλά σε τι βαθμό».

«Το ζήτημα είναι ότι αυτοί (οι μαχητές της Χαμάς) πάνε με μια λογική γενικευμένου λουτρού αίματος, προκειμένου αυτό να υποχρεώσει τη Σαουδική Αραβία να παρέμβει χρησιμοποιώντας το πετρελαϊκό όπλο. (…) Πιστεύω ότι μετά την πρώτη εβδομάδα, τον πρώτο μήνα – γιατί αυτό θα τραβήξει αρκετό καιρό – ελπίζω οι αγορές θα ενσωματώσουν τη συγκεκριμένη ανάλυση του ρίσκου και να κινηθούν με αυτή τη λογική».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X