Διεθνή

Ο Πούτιν εκτόξευσε τις τιμές του φυσικού αερίου ζητώντας πληρωμές με ρούβλια!

Ο Πούτιν εκτόξευσε τις τιμές του φυσικού αερίου ζητώντας πληρωμές με ρούβλια!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η τιμή του φυσικού αερίου έκανε άλμα 23%, την ώρα που Γερμανία και Ιταλία διεμήνυσαν στον Βλαντιμίρ Πούτιν να… ξεχάσει πως όποιος αγοράζει φυσικό αέριο από τη Ρωσία θα πληρώνει σε ρούβλια.

Οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου στη Βρετανία και την Ολλανδία εκτινάχθηκαν μετά τη «βόμβα» του Βλαντιμίρ Πούτιν πως η Ρωσία θα αρχίσει να πουλά αέριο σε «μη φιλικές» χώρες σε ρούβλια.

Μετά τη δήλωση Πούτιν, η τιμή του βρετανικού συμβολαίου για την επόμενη ημέρα να εκτινάχθηκε κατά 18% στις 259,50 πένες ανά θερμική μονάδα.

Όπως μετέδωσε το Reuters, στην ολλανδική αγορά φυσικού αερίου, το συμβόλαιο για τον επόμενο μήνα κατέγραψε άλμα 23% στα 122 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), ενώ η τιμή για το δεύτερο τρίμηνο εκτινάχθηκε κατά 16% στα 113,65 ευρώ/MWh.

«Η Ρωσία θα συνεχίσει, φυσικά, να προμηθεύει φυσικό αέριο σύμφωνα με τους όγκους και τις τιμές…που καθορίζονται σε προηγούμενα συμβόλαια», είπε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνάντησης με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησής του. «Οι αλλαγές θα επηρεάσουν μόνο το νόμισμα πληρωμής, το οποίο θα αλλάξει σε ρωσικά ρούβλια», είπε, στέλνοντας μήνυμα στη Δύση που ετοιμάζεται να του επιβάλει κι άλλες κυρώσεις.

Από τις 27 Ιανουαρίου, οι πωλήσεις φυσικού αερίου της Gazprom στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες διακανονίστηκαν κυρίως σε ευρώ, περίπου στο 58%.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X