Διεθνή

Ο Πούτιν βάζει «φωτιά» στην Ουκρανία: Πιο κοντά ο πόλεμος μετά το διάγγελμα

Ο Πούτιν βάζει «φωτιά» στην Ουκρανία: Πιο κοντά ο πόλεμος μετά το διάγγελμα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σε ένα διάγγελμα που ξεκίνησε από τον Λένιν και τα λάθη της Σοβιετικής Ένωσης και έφτασε έως το ΝΑΤΟ και τις απειλές, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε αυτό που περίμεναν όλοι: αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, απείλησε το ΝΑΤΟ, τη Δύση και έφερε πιο κοντά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ είναι οι δυο περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας που έχουν αποσχιστεί (ήδη μετά το διάγγελμα του Πούτιν ξέσπασαν πανηγυρισμοί) και ο Βλαντιμίρ Πούτιν όχι μόνο ανακοίνωσε ότι θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία τους αλλά το έκανε και σχεδόν… live, αφού η ρωσική κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα του να υπογράφει διάταγμα με το οποίο αναγνωρίζει την ανεξαρτησία των δύο περιοχών! Στη συνέχεια θα ζητήσει από το κοινοβούλιο να στηρίξει την απόφαση, αφού στο διάγγελμά του κατήγγειλε πως 4 εκατομμύρια άνθρωποι υπόκεινται σε γενοκτονία.

«Κρίνω απαραίτητο να λάβω αυτήν την απόφαση που ήταν ώριμη εδώ και καιρό: Να αναγνωρίσω αμέσως την ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ», είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο διάγγελμά του, δηλώνοντας βέβαιος πως έχει τη στήριξη των Ρώσων πολιτών για την απόφασή του.

Επίθεση σε Ουκρανία, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ

Κατά το διάγγελμά του, ο πρόεδρος της Ρωσίας κατήγγειλε ότι αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατασκοπεύουν συνεχώς τη Ρωσία.

Υποστήριξε πως η όλη κατάσταση αποτελεί μια κάλυψη για την ταχεία ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Η ένταξη, μάλιστα, της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί μια άμεση απειλή στην ασφάλεια της Ρωσίας, σύμφωνα με τον ίδιο. Την ίδια ώρα, είπε πως τα κέντρα εκπαίδευσης του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία ισοδυναμούν με στρατιωτικές βάσεις.

«Μας είχαν υποσχεθεί ότι το ΝΑΤΟ δεν θα διευρυνθεί προς ανατολάς. Όμως, συνέβη το αντίθετο» είπε ο Πούτιν και συνεχίζοντας την επίθεσή του στη Βορειοατλαντική σημασία, πρόσθεσε: «είδαμε πέντε κύματα διεύρυνσης του ΝΑΤΟ πρόσφατα. Κατανοούμε πως η περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ αποτελεί ζήτημα χρόνου.

Εξάλλου, ο κίνδυνος ενός ξαφνικού πλήγματος εναντίον της χώρας μας θα αυξηθεί ραγδαία, εάν επεκταθεί το ΝΑΤΟ». Και η βασική πλατφόρμα ενός πλήγματος εναντίον της Ρωσίας θα είναι η Ουκρανία, συμπλήρωσε.

Αν και είπε πως η Ρωσία στηρίζει πάντα τη διπλωματική οδό για την επίλυση των θεμάτων, κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως αναπτύσσουν νέους επιθετικούς πυραύλους, προσθέτοντας πως το ΝΑΤΟ έχει αγνοήσει πλήρως τις ρωσικές ανησυχίες. «Τα αιτήματα της Ρωσίας στον τομέα της ασφάλειας απορρίφθηκαν», είπε ο Πούτιν.

Κατά τον Βλαντιμίρ Πούτιν, η Δύση θα επιβάλει έτσι κι αλλιώς κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. «Το έδαφος για τις κυρώσεις θα βρεθεί ή θα επινοηθεί και δεν θα έχει να κάνει με την Ουκρανία», υποστήριξε. Και γι’ αυτό, συνέχισε, η Ρωσία έχει το δικαίωμα να λάβει αντίμετρα. «Η Ρωσία έχει κάθε δικαίωμα να προστατεύσει την ασφάλειά της κι αυτό κάνουμε», υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ την κυριαρχία μας και τις εθνικές μας αξίες. Αντιθέτως, η ουκρανική ηγεσία λέει συνεχώς πως δεν επιθυμεί να τηρήσει την ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ στην ανατολική Ουκρανία. Οι ουκρανικές δυνάμεις, βομβαρδίζουν περιοχές αμάχων στο Ντονμπάς και σκοτώνουν αμάχους. Πόσο ακόμη μπορούμε να το ανεχθούμε αυτό;».

Μαθήματα σοβιετικής ιστορίας

Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τους οι ηγέτες της Ουκρανίας πως θέλουν όλα τα καλά από τη Ρωσία χωρίς να έχουν καμία υποχρέωση. Επίσης, κατηγόρησε την Ουκρανία για κλοπή ρωσικού φυσικού αερίου κατά το παρελθόν, για τη χρήση της ενέργειας ώστε να εκβιάσει τη Ρωσία.

Ο Πούτιν κατήγγειλε την αύξηση των νεοναζί, όπως τους αποκάλεσε, στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι η Ουκρανία δεν είχε ποτέ την παράδοση ενός γνήσιου κράτους.

«Η κατάρρευση το 1991 της Σοβιετικής Ένωσης βρήκε τη Ρωσία κατακλεμμένη και την έθεσε σε δύσκολη θέση. Οι ουκρανικές αρχές έχουν μολυνθεί από τον ιό του εθνικισμού και της διαφθοράς», συνέχισε και πρόσθεσε πως η Ουκρανία δεν κατάφερε να επιτύχει μια σταθερή κρατική υπόσταση και χρειάστηκε, επομένως, να στηριχθεί σε ξένες χώρες, όπως τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, η Ουκρανία διοικείται από ξένες δυνάμεις κι αυτό επηρεάζει όλα τα επίπεδα των αρχών.

Επιπλέον, ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε πως οι «κενές» υποσχέσεις του δυτικού πολιτισμού συνοδεύονται από τη διαφθορά που ανθίζει, τη φτώχεια και μια βιομηχανία στο χείλος της διάλυσης.

Όπως τόνισε ο ίδιος, η ρωσική γλώσσα στην Ουκρανία έχει περιθωριοποιηθεί, ενώ κατήγγειλε ότι το Κίεβο προετοιμάζεται να «εκτελέσει» τη ρωσική ορθόδοξη εκκλησία.

Μαριονέτα των ΗΠΑ η Ουκρανία

Η Ουκρανία είναι μια αποικία των ΗΠΑ με ένα καθεστώς «μαριονέτα», κατήγγειλε ο Πούτιν, λέγοντας ότι οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών βοηθούν την Ουκρανία να διαπράττει εγκλήματα και πως το Κίεβο σχεδιάζει να κατασκευάσει τα δικά του πυρηνικά όπλα. Κι αν η Ουκρανία αποκτήσει όπλα μαζικής καταστροφής, η συνολική κατάσταση θα αλλάξει δραστικά, «δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε αυτό».

Ο πρόεδρος της Ρωσίας υπογράμμισε πως τα πυρηνικά όπλα ισοδυναμούν με προετοιμασία επίθεσης εναντίον της Ρωσίας.

Η Ουκρανία, άλλωστε, κατακλύστηκε από δυτικά όπλα τους τελευταίους μήνες και οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ μετέτρεψαν αδιάντροπα την Ουκρανία σε ένα θέατρο πολέμου, σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X