Διεθνή

Οι Ιταλοί στις κάλπες με σκιές και φήμες για «ρωσικά ρούβλια»

Οι Ιταλοί στις κάλπες με σκιές και φήμες για «ρωσικά ρούβλια»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ιταλοί: Αναστάτωση έχει φέρει στην Ιταλία η είδηση ​​ενός φακέλου των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, που περιγράφει λεπτομερώς μια εκστρατεία διεθνούς επιρροής 300 εκατομμυρίων δολαρίων από το Κρεμλίνο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico.

Αποτελεί τακτική της Ρωσίας, από το 2014, να χρηματοδοτεί πολιτικές και κόμματα φιλικά προς τη Μόσχα, σύμφωνα με αναφορές του Associated Press για ένα διπλωματικό τηλεγράφημα του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, που εστάλη στις πρεσβείες αυτή την εβδομάδα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε την ύπαρξη του τηλεγραφήματος, χωρίς να δώσει περαιτέρω πληροφορίες. Όμως η άγνοια για το ποιες χώρες και κόμματα έπαιρναν μετρητά από το Κρεμλίνο, έχει οδηγήσει σε εικασίες, κατηγορίες και αρνήσεις στην Ιταλία.

Εντωμεταξύ, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου και η υποψία για ρωσική επιρροή θα μπορούσε να βλάψει τις πιθανότητες των δεξιών ή λαϊκιστικών κομμάτων που είχαν ιστορικά στενούς δεσμούς με τη Ρωσία ή εκείνων των πολιτικών που προωθούν μια «προπαγάνδα» ευνοϊκή για τον Πούτιν.

Στις τελικές δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν το Σάββατο, ένας δεξιός παρουσιάζεται να έχει άνετη πλειοψηφία εδρών, με επικεφαλής το σκληρό δεξιό κόμμα Brothers of Italy, με ποσοστό 25%. Ο Ματέο Σαλβίνι, ηγέτης της δεξιάς Λέγκας, η οποία έχει συμφωνία συνεργασίας με το κόμμα «Ενωμένη Ρωσία» που υποστηρίζει τον Πούτιν, δήλωσε ότι δεν είχε πάρει ποτέ χρήματα από τη Μόσχα.

Ο Τζουζέπε Κόντε, ηγέτης του Κινήματος «5 Αστέρων», το οποίο έχει αντιταχθεί στην αποστολή περισσότερων όπλων στην Ουκρανία, δήλωσε ότι το κόμμα του είναι «διαφανές» και δεν έχει καμία σχέση με το σκάνδαλο της ρωσικής χρηματοδότησης. Είπε επίσης, ότι οι φήμες κινδυνεύουν «να μολύνουν την προεκλογική εκστρατεία με υπαινιγμούς και συμπεράσματα».

Από την πλευρά τους, οι αριστεροί πολιτικοί ζήτησαν να κατονομαστούν τα πρόσωπα και τα κόμματα που εμπλέκονται πριν από την ψηφοφορία.

Ο ηγέτης του κεντρώου κόμματος «More Europe» και υφυπουργός Εξωτερικών Benedetto Della Vedova, έγραψε στο Facebook ότι οποιαδήποτε χρηματοδότηση από τη Μόσχα ήταν «πολύ σοβαρή… και χρειαζόμαστε σαφήνεια πριν από την ψηφοφορία».

Η Ρώμη έχει ζητήσει διαβεβαιώσεις από τις ΗΠΑ για το εάν η Ιταλία είναι μεταξύ των χωρών που αναφέρονται στο έγγραφο. Ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι συνομίλησε με τον Μπλίνκεν την Τετάρτη (14/9).

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του τελευταίου, «υπογράμμισε τη σημασία της διατήρησης της αλληλεγγύης και της αντίστασης απέναντι στις προσπάθειες της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει ενέργεια και άλλα μέσα για να διχάσει τις χώρες που υποστηρίζουν την Ουκρανία».

Τέλος, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, «συνέστησε προσοχή» και υπογράμμισε ότι οι αξιωματούχοι του ήταν «σε συνεχή επαφή με τις ΗΠΑ, για την ανταλλαγή πληροφοριών», ενώ ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X