Διεθνή

Ουκρανία: Μυστικές συνομιλίες με Πούτιν και κόντρες του Ζελένσκι με τον αρχιστράτηγο Ζαλούζνι

Ουκρανία: Μυστικές συνομιλίες με Πούτιν και κόντρες του Ζελένσκι με τον αρχιστράτηγο Ζαλούζνι
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Δίχως τέλος τα προβλήματα για τον Ζελένσκι μετά τη νέα αποκάλυψη που ταράζει τα νερά. Σύμφωνα με τον βραβευμένο με Pulitzer, Αμερικανό δημοσιογράφο και ερευνητή Seymoyr Hersh, ο Ουκρανός αρχιστράτηγος Valery Zaluzhny διαπραγματεύεται κρυφά με τον Ρώσο ομόλογό του Valery Gerasimov, για κατάπαυση του πυρός.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Seymoyr Hersh οι συνομιλίες είναι προχωρημένες με την Ρωσία και μάλιστα «έχουν αποκτήσει ραγδαία δυναμική, ενώ οι εξελίξεις έχουν ξεπεράσει ακόμη και την επιρροή του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν».

 

Φυσικά ο Ζελένκσι είναι εκτός των συνομιλιών, γίνονται εν αγνοία του ενώ «όλοι στην Ευρώπη μιλούν για αυτό -τις ειρηνευτικές συνομιλίες– μου είπε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ένας Αμερικανός επιχειρηματίας που πέρασε χρόνια ασχολούμενος με υψηλού επιπέδου ουκρανικά διπλωματικά και στρατιωτικά ζητήματα στην κυβέρνηση» συμπλήρωσε ο Hersh.

Ο βραβευμένος δημοσιογράφος επικαλείται επίσης για τις πληροφορίες του και τον δημοσιογράφο Anatol Liven, ο οποίος επιβεβαιώνει ότι η κατάσταση στο πεδίο της μάχης είναι δραματική για το Κίεβο, «οπότε οι διαπραγματεύσεις για μια ειρηνευτική διευθέτηση γίνονται όλο και πιο απαραίτητες για την Ουκρανία».

arxistratigos ukrania a7637

Ο «άχρηστος της Δύσης»

Εν τω μεταξύ, ο Ουκρανός πρώην διπλωμάτης και πληροφοριοδότης Andrii Telizhenko δηλώνει στο Sputnik ότι ο Ζελένσκι «είναι άχρηστος για τη Δύση», αν και ο πρόεδρος της Ουκρανίας αρνείται να το δεχθεί.

«Σήμερα βλέπουμε ότι η νομιμότητα του προέδρου, ο οποίος είχε την υποστήριξη του 70% των Ουκρανών επειδή ήθελαν ειρήνη, πέφτει δραματικά, παρόλο που η μηχανή προπαγάνδας εξακολουθεί να λειτουργεί», δήλωσε.

Μάλιστα ο Ζελένσκι υπολείπεται σε δημοτικότητα ακόμη και του επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών του oυκρανικού στρατού Kyrylo Budanov, που συγκεντρώνει το 45%.

Αλλά και για τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον πρώην διπλωμάτη ο Ζελένκσι είναι «τελειωμένος».

Όπως σημειώνει «τον Αύγουστο του 2023 ο Ζελένσκι άφησε να εννοηθεί ότι η διεξαγωγή εκλογών, που αρχικά είχαν προγραμματιστεί για τον Μάρτιο του 2024, θα ήταν δυνατή – παρά τον στρατιωτικό νόμο – εάν η Δύση παράσχει κεφάλαια και βοήθεια.

 

Ωστόσο, καθώς η διαμάχη του με τον Zaluzhny έφτασε στα άκρα, ο Ζελένσκι απέκλεισε το ενδεχόμενο εκλογών, παρά το γεγονός ότι κορυφαίοι δυτικοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής τον παρότρυναν να πάει σε εκλογές».

Από την πλευρά του και ο ειδικός σε θέματα διεθνών υποθέσεων και ασφάλειας Mark Sleboda κάλεσε τη Δύση να απαλλαγεί από τον Ζελένσκι. Ο Ζελένσκι παραμένει σε μια «φούσκα αυταπάτης» είπε αρχικά ο Telizhenko.

«Νομίζω ότι είναι ακόμα στη φούσκα που ελέγχεται από το καθεστώς, από τον επικεφαλής του Γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας Andrii Yermak και άλλους αξιωματούχους που τον κρατούν εκεί μέσα και του λένε: «Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε με την Ουάσιγκτον», αλλά νομίζω ότι η Δύση θα ρίξει τη ‘βόμβα’ στην Ουκρανία και θα τελειώσει τον Zelensky», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Ουκρανός διπλωμάτης.

«Πριν από ένα χρόνο, μου είπαν ότι γίνονταν συνομιλίες στην Ουάσιγκτον για όσα θα κατηγορηθεί ο Zelensky, εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία χαθεί», πρόσθεσε ο Telizhenko.

 

Στο κόκκκινο οι σχέσεις Ζελένσκι – Zaluzhny

Το Τelegram ανέφερε επικαλούμενο πηγή από το γραφείο του προέδρου της Ουκρανίας ότι για τα αμυντικά οχυρώματα που διαφωνούσε ο Ζελένσκι η απόφαση ελήφθη μετά την επίσκεψη του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ στο Κίεβο.

Οι δύο πλευρές είχαν μια «έντονη συζήτηση» σχετικά με την ανάγκη για τέτοιες οχυρώσεις, ανέφερε το Τelegram και τελικά κυριάρχησε η άποψη των ΗΠΑ, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι εξελίξεις των επόμενων βδομάδων.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X