Διεθνή

Παγκόσμια ανησυχία: Το Ιράν κατέλαβε δεξαμενόπλοιο για παράνομη μεταφορά καυσίμου

Παγκόσμια ανησυχία: Το Ιράν κατέλαβε δεξαμενόπλοιο για παράνομη μεταφορά καυσίμου
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οι Επαναστατικοί Φρουροί του Ιράν έχουν καταλάβει ένα πλοίο στον Κόλπο για φερόμενη παράνομη διακίνηση 250.000 λίτρων καυσίμου ντίζελ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα , σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων του Ισραήλ.

«Κρατήθηκε κοντά στο λιμάνι του Μεγάλου Τούνμπ του Ιράν στον Περσικό Κόλπο … το πλήρωμα παραδόθηκε στις νομικές αρχές της νότιας επαρχίας Hormozgan», δήλωσε η ISNA τη Δευτέρα, χωρίς να αναφέρει τις εθνότητες των μελών του πληρώματος.

Η αναφερθείσα κατάσχεση συνέπεσε με τις αυξημένες διεθνείς εντάσεις μετά από μια επίθεση το Σαββατοκύριακο σε μια μεγάλη εγκατάσταση πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία , τον μακροπρόθεσμο εχθρό της Τεχεράνης.

Εκτοξεύτηκε η τιμή του πετρελαίου μετά τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία

Την ευθύνη ανέλαβαν οι Χούθι, είναι Ζαϊντί ομάδα που δραστηριοποιείται στην Υεμένη, ενώ οι ΗΠΑ κατηγόρησε το Ιράν. Η Τεχεράνη αρνείται την κατηγορία.

Σημειώνεται, ότι το Ιράν , το οποίο έχει μερικές από τις φθηνότερες τιμές των καυσίμων παγκοσμίως λόγω των μεγάλων επιδοτήσεων και της πτώσης του εθνικού του νομίσματος, καταπολεμά το αχαλίνωτο λαθρεμπόριο καυσίμων από την γη σε γειτονικές χώρες και δια θαλάσσης προς τα αραβικά κράτη του Κόλπου.

Ενώ ενέτεινε τον αγώνα κατά της παράνομης διακίνησης καυσίμων αυτό το μήνα, όταν η ακτοφυλακή του κατάσχεσε ένα δεξαμενόπλοιο για λαθρεμπόριο καυσίμων στον Κόλπο και κράτησε τα 12 μέλη του πληρώματος που είναι Φιλιππινέζοι.

Ιράν: Το δεξαμενόπλοιο Adrian Darya 1 εκφόρτωσε το φορτίο του

Ο Abbas Mousavi, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, δήλωσε τη Δευτέρα ότι το πετρελαιοφόρο Stena Impero με βρετανική σημαία θα απελευθερωθεί σύντομα.

Υπενθιμίζεται, ότι τον Ιούλιο, το Ιράν κατάσχεσε βρετανικό πετρελαιοφόρο κοντά στο στενό του Ορμούζ για υποτιθέμενες θαλάσσιες παραβιάσεις, δύο εβδομάδες μετά τη δέσμευση βρετανικών δυνάμεων ιρανικού δεξαμενόπλοιου κοντά στο Γιβραλτάρ , κατηγορώντας τον για παραλαβή πετρελαίου στη Συρία κατά παράβαση των κυρώσεων της ΕΕ.

Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Adrian Darya 1, πρώην Grace 1, απελευθερώθηκε τον περασμένο μήνα.

Η τελευταία αναφερθείσα κατάσχεση πλοίων από το Ιράν ακολουθεί μια σειρά συμβάντων που αφορούν τη ναυσιπλοΐα εντός και γύρω από τον Κόλπο, αφού οι κυρώσεις των ΗΠΑ σχετικά με τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν άρχισαν να ισχύουν τον Μάιο. Τα επεισόδια συνέπεσαν με τους αντάρτες του Houthi που εντείνουν τις επιθέσεις σε στόχους στη Σαουδική Αραβία .

Επιμέλεια Ελένη Νιζάμη

Δείτε ακόμη:

Επίδομα θέρμανσης: Τι αλλάζει στη διαδικασία χορήγησης

Ο Πολάκης σαρκάζει τους πατριδοκάπηλους υπουργούς της ΝΔ…

Στη Βουλή ο φάκελος Novartis για Τσίπρα και Παπαγγελόπουλο

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X