Διεθνή

Περίεργη συνέντευξη του Προτάσεβιτς: «Έπλεξε» το εγκώμιο στον Λουκασένκο- Τα δάκρυα και η ομολογία (vid)

Περίεργη συνέντευξη του Προτάσεβιτς: «Έπλεξε» το εγκώμιο στον Λουκασένκο- Τα δάκρυα και η ομολογία (vid)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οι οικογένεια του Λευκορώσου δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς ισχυρίζεται ότι τον εξανάγκασαν να κάνει μια δημόσια απολογία στην τηλεόραση και να παραδεχτεί πως οργάνωσε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Ο 26χρονος συνελήφθη στο Μινσκ τον περασμένο μήνα, μετά το θρίλερ με την πτήση για Λιθουανία που εξετράπη την τελευταία στιγμή για τη Λευκορωσία.

Τα δάκρυα στην τηλεόραση, η ομολογία και οι έπαινοι στον Λουκασένκο

Με δάκρυα στα μάτια και εμφανώς μετανιωμένος, ο Προτάσεβιτς έπλεξε το εγκώμιο του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο και ομολόγησε πως επιχείρησε να τον ανατρέψει.

Στους καρπούς του υπήρχαν ωστόσο εμφανή σημάδια και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε πως βασανίστηκε. Η κυβέρνηση της Λευκορωσίας τον είχε βάλει εξάλλου στη λίστα με «άτομα που σχετίζονται με τρομοκρατική δράση».

Στην τηλεοπτική συνέντευξή του την Πέμπτη το απόγευμα, ο Προτάσεβιτς ξεκαθάρισε πως μιλά στο γυαλί από δική του πρωτοβουλία. Είπε μετά ότι άσκησε δριμεία κριτική στον Λουκασένκο, αλλά «άρχισα να καταλαβαίνω ότι έκανε το σωστό και σίγουρα τον σέβομαι».

Στο τέλος έβαλε τα κλάματα, λέγοντας ότι ελπίζει να παντρευτεί μια μέρα και να αποκτήσει παιδιά.

Ο πατέρας του δημοσιογράφου δήλωσε στο πρακτορείο AFP: «Ξέρω τον γιο μου πολύ καλά και πιστεύω πως δεν θα έλεγε ποτέ τέτοια πράγματα. Τον έσπασαν και τον ανάγκασαν να πει αυτά που χρειάζονταν».

«Είναι φριχτό να σκεφτεί κανείς όλη τη βία που θα άσκησαν οι δυνάμεις ασφαλείας της Λευκορωσίας ώστε να αναγκάσουν τον Ρομάν Προτάσεβιτς να κάνει αυτό το βίντεο. Έπρεπε να λειτουργήσει ως Πειστήριο Α στη δίωξη του προέδρου Λουκασένκο για βασανιστήρια και κακομεταχείριση», δήλωσε σχετικά ο Kenneth Roth του Human Rights Watch.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X