Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Άδοξο τέλος στην συνάντηση Λαβρόφ – Κουλέμπα στην Αττάλεια

Πόλεμος στην Ουκρανία: Άδοξο τέλος στην συνάντηση Λαβρόφ – Κουλέμπα στην Αττάλεια
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σε «ναυάγιο» φαίνεται ότι κατέληξε η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας-Ουκρανίας όπως προέκυψε από τις ξεχωριστές δηλώσεις τόσο του Ουκρανού ΥΠΕΞ, Ντμίτρο Κουλέμπα, όσο και του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μετά τη συνάντηση που είχαν στην Αττάλεια.

Οι δηλώσεις Κουλέμπα

Πρώτος δηλώσεις έκανε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα. Εξέφρασε τη λύπη του για την απουσία προόδου όσον αφορά μια κατάπαυση του πυρός. «Μιλήσαμε για μια εκεχειρία, αλλά δεν επετεύχθη καμία πρόοδος προς αυτήν την κατεύθυνση», δήλωσε ο Κουλέμπα, προσθέτοντας ωστόσο ότι με τον Λαβρόφ αποφάσισαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους σε αυτό το σχήμα.

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ ανέφερε πως ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του να δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος για τη Μαριούπολη, που εδώ και μέρες είναι αποκλεισμένη και πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, ώστε να μεταφερθούν στους κατοίκους τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης ή να μπορέσουν εκείνοι να απεγκλωβιστούν. Αλλά, όπως είπε, ο Σεργκέι Λαβρόφ του απάντησε πως δεν μπορούσε να δεσμευτεί για κάτι τέτοιοι και θα έπρεπε να γυρίσει στη Μόσχα για διαβουλεύσεις.

Ανέφερε επίσης ότι ζήτησε από τον Ρώσο υπουργό να υπάρξει 24ωρη εκεχειρία, αλλά ούτε και σε αυτό ήθελε να δεσμευτεί ο Λαβρόφ. Προφανώς, είπε ο Κουλέμπα, οι αποφάσεις στη Ρωσία λαμβάνονται από άλλους. Προφανώς “φωτογράφιζε” τον Βλαντιμίρ Πούτιν. «Ήρθα εδώ πρωτίστως για ανθρωπιστικούς λόγους, για την απομάκρυνση αμάχων. Όμως ο Λαβρόφ δεν ήθελε να υποσχεθεί τίποτα όσον αφορά αυτό το σημείο», ανέφερε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ.

«Η Ουκρανία δεν θα παραδοθεί. Είμαστε ανοιχτοί στη διπλωματία, αλλά αν αυτό δεν προχωράει, θα προστατεύσουμε τη χώρα μας και τον λαό μας», διεμήνυσε ο Κουλέμπα.

«Είμαι αποφασισμένος να συνεχίσω επειδή θέλουμε να δοθεί τέλος σε αυτόν τον πόλεμο και η χώρα μας να απελευθερωθεί από τους κατακτητές», δήλωσε ακόμη ο Κουλέμπα, εκφράζοντας την βούληση για «σοβαρές και εποικοδομητικές συνομιλίες: αν η Ρωσία προτίθεται να το κάνει, το ίδιο και εμείς».

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης μετά τη συνάντησή του με τον Λαβρόφ ότι φαίνεται πως η Ρωσία θα συνεχίσει την επίθεσή της και ότι επιδιώκει παράδοση του Κιέβου, πράγμα το οποίο δεν θα πάρει. Ο Κουλέμπα κάλεσε επίσης τα ρωσικά στρατεύματα να εγκαταλείψουν τις περιοχές ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων και εγκαταστάσεων φυσικού αερίου και ανέφερε πως είπε στον Λαβρόφ πως η Ουκρανία δεν είχε θέματα με την πυρηνική ασφάλεια πριν εισβάλει η Ρωσία. Ήταν η απάντηση που έδωσε όταν ο Ρώσος ΥΠΕΞ έθεσε τέτοιο ζήτημα.

Οι δηλώσεις Λαβρόφ

«Μιλήσαμε για ανθρωπιστικά θέματα και για το πώς μπορεί να διευκολυνθεί η απομάκρυνση αμάχων και είπαμε ξανά ότι οι εθνικιστές έχουν χρησιμοποιήσει τους αμάχους ως ασπίδες και ξέρουμε και την προπαγάνδα στα δυτικά μέσα ενημέρωσης» είπε από την πλευρά του ο κ. Λαβροφ.

«Η ρωσική πλευρά έχει προτείνει να ανοίγουμε διαδρόμους διαφυγής όσο χρειάζεται πράγμα που εξαρτάται από αυτούς οι οποίοι ελέγχουν αυτές τις περιοχές» πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Λαβρόφ αναφέρθηκε και στις συζητήσεις στη Λευκορωσία για τις οποίες είπε ότι «η Ρωσική πλευρά έχει παρουσιάσει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις και η ουκρανική πλευρά πήρε τις προτάσεις στο Κίεβο για να τις μελετήσει και μας είπαν ότι θα μας δώσουν συγκεκριμένες και απτές απαντήσεις».

Ερωτηθείς για κατάπαυση πυρός είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι η ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας εξελίσσεται και ο πρόεδρος λένε ότι αυτό συμβαίνει σύμφωνα με τους σχεδιασμούς. «Ο δυτικοί φίλοι μας έχουν αντιδράσει πολύ άσχημα και με πολύ επικίνδυνο τρόπο» συμπλήρωσε κάνοντας αναφορά σε «προσφορά θανατηφόρων όπλων σε μαχητές, μεταξύ των οποίων και χιλιάδες φορητές ρουκέτες»

«Θα θέλαμε να λήξει η τακτική των απειλών στη Ρωσία. Πρόκειται για μια επικίνδυνη κατάσταση για τη Ρωσία και την Ευρώπη» πρόσθεσε ο Λαβρόφ ξεκαθαρίζοντας ότι «προφανώς δεν έχουμε καμία πρόθεση να επιτεθούμε σε άλλη χώρα» και συμπληρώνοντας ότι «δεν έχουμε επιτεθεί ούτε και στην Ουκρανία αλλά αντιδράσαμε σε άμεσο κίνδυνο για τη Ρωσία».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ρωτήθηκε και για την επίθεση στη Μαριούπολη το απόγευμα της Τετάρτης, λέγοντας ότι «γνωρίζαμε ότι το συγκεκριμένο μαιευτήριο είχε εγκαταλειφθεί και στη συνέχεια το είχαν καταλάβει οι ακραίοι εθνικιστές που χρησιμοποιούσαν έγκυες και μωρά ως ασπίδα προστασίας».

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X