Διεθνή

Σκηνές ξεριζωμού: Αρμένιοι αποχαιρετούν τις εκκλησίες τους -Καίνε τα σπίτια τους πριν τα εγκαταλείψουν (pics&vid)

Σκηνές ξεριζωμού: Αρμένιοι αποχαιρετούν τις εκκλησίες τους -Καίνε τα σπίτια τους πριν τα εγκαταλείψουν (pics&vid)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στο μέτωπο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, αίσθηση προκαλούν εικόνες από χωριά τα οποία περνούν στον έλεγχο των Αζέρων, μετά τη συμφωνία ανάμεσα σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν.

Οργή στην Αρμενία με τον Πούτιν – «Μας εγκατέλειψαν όπως το 1915»
Οι κάτοικοι της περιφέρειας Kalbajar, που βρίσκονται στην αμφισβητούμενη περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ, καίνε τα σπίτια τους πριν φύγουν από το έδαφος, το οποίο πρόκειται να παραδοθεί στο Αζερμπαϊτζάν στις 15 Νοεμβρίου σύμφωνα με την τριμερή συμφωνία που υπογράφηκε νωρίτερα τη Δευτέρα.

«Είναι η τελευταία ημέρα, αύριο οι Αζέροι στρατιώτες θα είναι εκεί»,δήλωσε το Σάββατο στρατιώτης στο χωριό Τσαρακτάρ, στην περιοχή Τσαλμπατσάρ, που θα παραχωρηθεί στο Μπακού. Σε αυτό το χωρίο, τουλάχιστον έξι κατοικίες καίγονταν χθες, με τις φλόγες να βγαίνουν από τα παράθυρα ενώ γκρίζος καπνός υψωνόταν στον ουρανό πάνω από την κοιλάδα της περιοχής.


«Είναι το σπίτι μου, δεν μπορώ να το αφήσω στους Τούρκους»

«Είναι το σπίτι μου, δεν μπορώ να το αφήσω στους Τούρκους», όπως συχνά χαρακτηρίζονται οι Αζέροι από τους Αρμένιους, εξήγησε στον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου ο ιδιοκτήτης ενός εκ των σπιτιών, ενώ πετούσε εύφλεκτα υλικά και προσανάμματα στα οποία είχε περιχύσει βενζίνη σε μια προσπάθεια να βάλει φωτιά στο πάτωμα του πρώην καθιστικού, σε ένα εντελώς πλέον άδειο σπίτι.

«Όλος ο κόσμος θα πυρπολήσει σήμερα το σπίτι του… Μας έχουν δώσει έως τα μεσάνυχτα για να φύγουμε. Μεταφέραμε και τον τάφο των γονιών μας, οι Αζέροι θα θελήσουν να τους βεβηλώσουν, είναι αβάσταχτο», είπε.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν υπέγραψαν συμφωνία μεσολάβησης της Ρωσίας και της Τουρκίας για να σταματήσουν τις μάχες στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, από τις 01:00 τοπική στις 9 Νοεμβρίου.

https://twitter.com/RecepMarasl/status/1327199840980377600

Αρμενία: Απετράπη απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, το Αζερμπαϊτζάν αποκτά τον έλεγχο της επικράτειας στην οποία κατέλαβε τις πιο πρόσφατες μάχες, με την Αρμενία να εγκαταλείπει περαιτέρω περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής Kalbajar.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης μια ειρηνευτική δύναμη 2.000 Ρώσων στρατιωτών που αναπτύσσονται στην περιοχή για να φρουρούν έναν δρόμο που συνδέει το υπόλοιπο τμήμα της μη αναγνωρισμένης δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ με την Αρμενία.

Οργή λαού στην Αρμενία για τη συμφωνία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ (pics)

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X