Διεθνή

Σκόπια: Διαχωρίζεται η υπηκοότητα από την εθνότητα

Σκόπια: Διαχωρίζεται η υπηκοότητα από την εθνότητα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στα Σκόπια διαχωρίζεται η εθνότητα από την υπηκοότητα όταν ονομαστούν Βόρεια Μακεδονία. Ο διαχωρισμός θα τίθεται σε ισχύ με τη συνταγματική αλλαγή και αποφασίστηκε στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ.

Η Επιτροπή ολοκλήρωσε τις εργασίες της για τις τέσσερις τελικές τροπολογίες του Συντάγματος. Τις κατέθεσε η κυβέρνηση της χώρας, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το ίδιο έγινε και με τις 7 τροπολογίες επί του εφαρμοστικού Νόμου του Συντάγματος που κατέθεσαν βουλευτές κομμάτων.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων ενέκρινε τις τέσσερις συνταγματικές τροπολογίες που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ. Αυτές αφορούν στην αλλαγή του ονόματος της χώρας, το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και το σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της ΠΓΔΜ.

Σήμερα, η Επιτροπή ενέκρινε τρεις από τις επτά τροπολογίες που κατέθεσαν βουλευτές διαφορετικών κομμάτων, επί του εφαρμοστικού Νόμου του Συντάγματος.

Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή ενέκρινε την τροπολογία στην οποία αναφέρεται ότι από τη στιγμή που τεθεί σε ισχύ η αλλαγή της ονομασίας της χώρας, δηλαδή Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, «η υπηκοότητα θα είναι μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, το οποίο δεν προσδιορίζει ούτε προκαθορίζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες».

Όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή, «με την τροπολογία  γίνεται σαφής διάκριση μεταξύ της υπηκοότητας και της εθνότητας» των πολιτών.

Ακόμη, η Επιτροπή ενέκρινε τροπολογία την έναρξη ισχύος των αλλαγών. Το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ δεν τίθεται σε ισχύ εάν η Ελλάδα δεν κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το ίδιο ισχύει και για πρωτόκολλο προσχώρησης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Τέλος, η Επιτροπή ενέκρινε τροπολογία που κατέθεσαν Αλβανοί βουλευτές. Σε αυτή  αναφέρεται ότι τα κρατικά σύνορα της χώρας είναι τα υφιστάμενα σύνορά της με την Αλβανία, την Βουλγαρία, την Ελλάδα, τη Σερβία και το Κόσοβο». Όπως ανέφερε στη συζήτηση ο υφυπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντρέι Ζερνόφσκι, με την τροπολογία αυτή, η χώρα αναγνωρίζει και επίσημα την πραγματικότητα ότι έχει νέο γείτονα, την Δημοκρατία του Κοσόβου.

Από τις εργασίες της Επιτροπής απείχαν οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων, η όλη διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος μεταφέρεται πλέον στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία, όπως ανέφερε πρόσφατα ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ταλάτ Τζαφέρι, θα συγκληθεί μάλλον στις 9 Ιανουαρίου και θα ολοκληρώσει τις εργασίες της περίπου στις 15 Ιανουαρίου, με την σχετική ψηφοφορία για την αλλαγή του Συντάγματος. Για την έγκριση των συνταγματικών τροπολογιών από την Ολομέλεια της Βουλής απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων.

Η συμφωνία των Πρεσπών και ο ρόλος των μεγάλων δυνάμεων

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X