Διεθνή

Σλοβενία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο ξενοφοβικό SDS

Σλοβενία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο ξενοφοβικό SDS
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο συντηρητικός πρώην Πρωθυπουργός Γιάνεζ Γιάνσα, βλέπει το Σλοβένικο Δημοκρατικό Κόμμα (SDS), του οποίου ηγείται, να συγκεντρώνει το 25% των ψήφων και 25 έδρες με το 99% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί. 

Ο νικητής των βουλευτικών εκλογών, που όμως δεν εξασφαλίζει αυτοδυναμία, στήριξε την εκστρατεία του στην απειλή «εισβολής» μεταναστών παρότι η χώρα του φιλοξενεί μόλις χίλιους αιτούντες άσυλο, αν και βρίσκεται πάνω στην πρώην «βαλκανική οδό».

«Κανένας δεν έχει λόγο να χαίρεται», προειδοποιεί ο σλοβενικός Τύπος εκφράζοντας φόβους για περίοδο αστάθειας καθώς ο Γιάνσα και ο μοναδικός σύμμαχός του, το μικρό κόμμα Νέα Σλοβενία, (7,1%) δεν εξασφαλίζουν περισσότερες από 32 σε σύνολο 90 εδρών.

«Κάναμε ένα πρώτο βήμα για ισχυρή και υπεύθυνη Σλοβενία στην Ευρώπη», έγραψε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο 59χρονος Γιάνσα.

Ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, γνωστός για την αντιμεταναστευτική ρητορική του, έσπευσε να συγχαρεί τον Σλοβένο σύμμαχο του στον οποίο προσέφερε την αμέριστη υποστήριξή του, ενώ  τον χαρακτήρισε «εγγυητή της επιβίωσης του σλοβένικου λαού».

Σε ρυθμιστή των μετεκλογικών εξελίξεων, αφού εξασφάλισε τη δεύτερη θέση με 12,6%, αναδεικνύεται το κόμμα του ανεξάρτητου Μάριαν Σάρετς, πρώην ηθοποιός που δηλώνει θαυμαστής του Εμμανουέλ Μακρόν και διαβεβαιώνει πως δεν σκοπεύει να συμμαχήσει με τον Γιάνσα.

Το Κόμμα του Σύγχρονου Κέντρου (SMC, κεντροαριστερά) του απερχόμενου πρωθυπουργού Μίρο Τσέραρ  υποχωρεί στο 9,7%.  Αλλά η απερχόμενη κυβερνητική συμμαχία ουσιαστικά ήλθε ισόπαλη με το SDS, αν συνυπολογιστούν οι επιδόσεις των Σοσιαλδημοκρατών (10%) και του Κόμματος των συνταξιούχων (4,9%).

Περίπου 1,7 εκατομμύριο ψηφοφόροι κλήθηκαν στις κάλπες για αυτή την εκλογική διαδικασία, με αναλογικό σύστημα, για την ανάδειξη των 90 μελών του κοινοβουλίου της χώρας που μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004 και στην ευρωζώνη το 2007.

Ο Γιάνσα, Πρωθυπουργός από το 2004 μέχρι το 2008, κέρδισε δεύτερη θητεία το 2012, όμως αυτή διακόπηκε απότομα το 2013, αφού αναγκάστηκε να παραιτηθεί εξαιτίας σκανδάλου που οδήγησε στην καταδίκη του από τη δικαιοσύνη και τη φυλάκισή του για πολλούς μήνες το 2014.

Για πρώτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια, οι βουλευτικές εκλογές στη Σλοβενία διεξήχθησαν με υπόβαθρο την οικονομική ανάπτυξη και την μείωση της ανεργίας, ωστόσο η εκστρατεία διεξήχθη σε κλίμα κοινωνικής δυσαρέσκειας, εν μέσω διεκδικήσεων για αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων, έπειτα από δέκα χρόνια πολιτικών λιτότητας.

Πηγή: ΕΡΤ

Δείτε ακόμη:

Ματέο Σαλβίνι ο νέος Ιταλός ΥΠΕΣ: Η χώρα δεν μπορεί να είναι «ο καταυλισμός προσφύγων της Ευρώπης»

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X