Διεθνή

Σύνοδος Κορυφής: Εκνευρισμός Σάντσεθ για τις διαρροές! Σηκώθηκε κι έφυγε

Σύνοδος Κορυφής: Εκνευρισμός Σάντσεθ για τις διαρροές! Σηκώθηκε κι έφυγε
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τα… αίματα άναψαν γιατί Βορράς και Νότος δεν μπορούν (για άλλη μια φορά) να τα βρουν, οι διαρροές έφεραν τον πρωθυπουργό της Ισπανίας αποφασισμένο να βάλει βέτο γιατί δεν συμφωνούσε με τις αλλαγές στο κείμενο συμπερασμάτων και τον ίδιο τον Πέδρο Σάντσεθ να αποχωρεί εξοργισμένος από την αίθουσα.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Όλα ξεκίνησαν από το γεγονός πως το προσχέδιο συμπερασμάτων άλλαξε και η νέα του έκδοση επιχειρεί να λάβει υπόψη όλες τις τροποποιήσεις και παρεμβάσεις. Το νέο κείμενο συμφωνίας για την ενεργειακή κρίση έχει αφήσει πολλές χώρες της Ε.Ε. δυσαρεστημένες.

Η ισπανική κυβέρνηση ζητά μια προσωρινή παρέμβαση στην αγορά και τον καθορισμό ορίου στην τιμή της ενέργειας, κάτι που βρίσκει αντίθεση από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως τη Γερμανία και την Ολλανδία, οι οποίες προειδοποιούν ότι ο περιορισμός στην τιμή του φυσικού αερίου στη χονδρική αγορά και η αποζημίωση των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας για τη διαφορά θα σήμαινε στρέβλωση της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές στις Βρυξέλλες οι εντάσεις είναι διαρκείς και μάλιστα κάποια στιγμή ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ αποχώρησε οργισμένος από την αίθουσα για καθαρίσει όπως είπε το μυαλό του.

«Πολύ ωραία! Πάω να πάρω λίγο αέρα και να καθαρίσει το μυαλό μου και αν έχετε κάτι καινούριο να μου πείτε, πείτε το», είπε απευθυνόμενος στους υπόλοιπους ηγέτες.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός εξοργίστηκε γιατί διέρρευσαν συνομιλίες και επειδή ο ίδιος κατηγορήθηκε πως ήθελε να ασκήσει βέτο. Μάλιστα, διάβασε εκνευρισμένος ένα tweet του δημοσιογράφου του France24, Ντέιβ Κίτινγκ, σύμφωνα με το οποίο «ο Πέδρο Σάντσεθ απειλεί με βέρο όλο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αν δεν θέσουν υπό έλεγχο τις τιμές».

Μετά την έκρηξη Σάντσεθ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ζήτησε διακοπή των εργασιών για λίγη ώρα ώστε να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X