Διεθνή

Τα τύμπανα ενός παγκόσμιου πολέμου χτυπούν πιο δυνατά -Αναπόφευκτη η σύγκρουση ΝΑΤΟ-Ρωσίας

Τα τύμπανα ενός παγκόσμιου πολέμου χτυπούν πιο δυνατά -Αναπόφευκτη η σύγκρουση ΝΑΤΟ-Ρωσίας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο
Eν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, κινεζική εφημερίδα προειδοποίησε την Κυριακή ότι ο Οργανισμός Βορειοατλαντικής Συνθήκης ( ΝΑΤΟ ) θα μπορούσε να επεκτείνει τη σύγκρουση και να εξελιχθεί γρήγορα σε «παγκόσμιο πόλεμο», όπως αναφέρει το newsweek.com.

Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ είπαν ότι η άσκηση θα δοκιμάσει την ικανότητα των συμμάχων για να αναπτύξουν γρήγορα δυνάμεις και να δοκιμάσουν τα νέα αμυντικά σχέδια. Στρατιωτικοί αναλυτές εικάζουν ότι η άσκηση Steadfast Defender προορίζεται να προετοιμάσει τα μέλη της συμμαχίας για το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής ρωσικής εισβολής στο έδαφος του ΝΑΤΟ.

Η ανακοίνωση της στρατιωτικής συμμαχίας για την επιχείρηση δεν ανέφερε ονομαστικά τη Ρωσία, αν και με βάση έγγραφα από τη στρατιωτική συμμαχία που έλαβε το Reuters, η Ρωσία θεωρείται ως η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια των κρατών-μελών της. Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της άσκησης θα είναι «να επιδείξει την ικανότητα του ΝΑΤΟ να αναπτύξει γρήγορα δυνάμεις από τη Βόρεια Αμερική και άλλα μέρη της συμμαχίας για να ενισχύσει την άμυνα της Ευρώπης».

Σε ένα άρθρο γνώμης της Κυριακής με τίτλο, «Το ΝΑΤΟ ωθεί τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας προς έναν «παγκόσμιο πόλεμο»», που δημοσιεύτηκε από τους Global Times .

“Πρόκειται για μια ξεκάθαρη προετοιμασία της κοινής γνώμης για να επεκταθεί η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας σε παγκόσμιο πόλεμο”,  ανέφερε το άρθρο γνώμης των Global Times .

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ, ο Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε για προκλήσεις εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία σε ομιλία του στην Τάμπα της Φλόριντα την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι «το ΝΑΤΟ έχει εφαρμόσει τη μεγαλύτερη προσαρμογή, τη μεγαλύτερη αλλαγή για τη Συμμαχία μας, από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου με περισσότερες δυνάμεις σε υψηλότερη ετοιμότητα. Για πρώτη φορά στην ιστορία μας, έχουμε ετοιμοπόλεμα στρατεύματα στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας. Και οι Σύμμαχοι επενδύουν τώρα περισσότερο στην άμυνα».

Ωστόσο, η δημοσίευση της γνώμης των Global Times προειδοποίησε για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το ΝΑΤΟ καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε «διχασμούς και αντιπαραθέσεις» σε παγκόσμια κλίμακα.

«Αυτή η στρατηγική προσαρμογή του ΝΑΤΟ μπορεί να ενισχύσει την εσωτερική του συνοχή βραχυπρόθεσμα και να συνεχίσει να διατηρεί τη θέση του ως η πιο ισχυρή στρατιωτική δύναμη του κόσμου που κατέχουν οι ΗΠΑ και η Δύση. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες διαιρέσεις και αντιπαραθέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, που επηρεάζουν βαθιά τις διεθνείς σχέσεις και το περιβάλλον ασφαλείας γύρω από την Κίνα», ανέφερε το άρθρο γνώμης.

“Ο κίνδυνος πολέμου αναπόφευκτα θα αυξηθεί καθώς το ΝΑΤΟ προχωρά και επεκτείνεται παγκοσμίως και αυτοί που επηρεάζονται δεν θα περιοριστούν στην Ασία”, πρόσθεσε η Global Times.

Η προειδοποίηση έρχεται αφότου ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ ,ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και πιστός σύμμαχος του σημερινού Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν , προειδοποίησε σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Παρασκευή για το ενδεχόμενο ενός «μεγάλου πολέμου» με το ΝΑΤΟ.

Σε ανάρτηση του την Παρασκευή στο VKontakte, ένα ρωσικό δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης, ο Μεντβέντεφ, ο οποίος υπηρετεί ως αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, κατηγόρησε τους «Δυτικούς πολιτικούς που έχουν *** Το παντελόνι τους και οι μέτριοι στρατηγοί τους στο ΝΑΤΟ αποφάσισαν για άλλη μια φορά να μας τρομάξουν».

Υποστήριξε επίσης ότι η Ρωσία δεν θα ξεκινούσε ποτέ ένα πρώτο χτύπημα εναντίον κράτους μέλους του ΝΑΤΟ, αλλά ισχυρίστηκε ότι θα απαντούσε σε οποιαδήποτε πιθανή επίθεση εναντίον της δικής της «ακεραιότητας» ή αύξηση της σύνδεσης του ΝΑΤΟ με την Ουκρανία, προειδοποιώντας για έναν «μεγάλο πόλεμο» που θα ακολουθούσε. .

Η Ρουμανία εντάχθηκε την Πέμπτη στον αυξανόμενο κατάλογο των χωρών του ΝΑΤΟ που είχαν προειδοποιήσει με εξέχοντα αξιωματούχο για το ενδεχόμενο να μπουν σε πόλεμο με τη Ρωσία .

Ο στρατηγός Gheorghiță Vlad, αρχηγός άμυνας της Ρουμανίας, είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Europa Liberă România —μια υπηρεσία ειδήσεων από το Radio Free Europe/Radio Liberty— ότι η χώρα του δεν είναι επί του παρόντος προετοιμασμένη για την προοπτική πολέμου με τη Ρωσία και προειδοποίησε ότι πρέπει να λάβει μια τέτοια απειλή σοβαρά.

Η προειδοποίηση του Βλαντ ακολουθεί τις δηλώσεις που έκανε την περασμένη εβδομάδα ο στρατηγός Πάτρικ Σάντερς, αρχηγός του στρατού του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου κάλεσε τις βρετανικές αρχές να προετοιμαστούν για μαζική κινητοποίηση λόγω της πιθανότητας η τρέχουσα σύγκρουση της Ρωσίας στην Ουκρανία να επεκταθεί σε άλλες χώρες.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X