Διεθνή

Θαύμα και δέος: Πως ήταν το σύμπαν πριν από 13 δισ. χρόνια-Η πρώτη φωτό

Θαύμα και δέος: Πως ήταν το σύμπαν πριν από 13 δισ. χρόνια-Η πρώτη φωτό
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Παγκόσμιο θαυμασμό και δέος προκαλεί η πρώτη φωτογραφία της NASA από τα βάθη του σύμπαντος που έδωσε στη δημοσιότητα ο Τζο Μπάιντεν και είναι ένα στιγμιότυπο από το πως ήταν το Σύμπαν πριν από 13 δισεκατομμύρια χρόνια. Πρόκειται, δηλαδή, για ενσταντανέ από το Σύμπαν όταν ήταν ακόμα «νεογέννητο».

Η πρώτη αυτή εικόνα από το  διαστημικό τηλεσκόπιο Τζέιμς Γουέμπ εστιάζει σε ένα πολύ μικρό κομμάτι του ουρανού όπου βρίσκεται το σμήνος γαλαξιών SMACS 0723.

Κάθε φωτεινό σημάδι από τα χιλιάδες στη φωτογραφία είναι ένας γαλαξίας σε πολύ μακρινή απόσταση. Κάποιοι είναι από τους πιο αμυδρούς που έχουν παρατηρήσει ποτέ οι επιστήμονες. Είναι η πιο καθαρή και λεπτομερής φωτογραφία που έχουμε από το πρώιμο σύμπαν. Το τηλεσκόπιο χρειάστηκε μόνο μία ημέρα για να συλλέξει το φως, μια απόδειξη του πόσο ισχυρό είναι.

Όπως εξήγησε ο διευθυντής της NASA, Μπιλ Νέλσον, η συγκεκριμένη φωτογραφία καλύπτει ένα μέρος του Σύμπαντος, η αναλογία του οποίου ομοιάζει σε έναν κόκκο άμμου σε απόσταση όση το μήκος ενός χεριού. «Είναι η βαθύτερη φωτογραφία του Σύμπαντος που έχει τραβηχτεί ποτέ».

Τη Δευτέρα (ξημερώματα Τρίτης στην Ελλάδα) σε εκδήλωση στο Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παρουσίασε την πρώτη από τις φωτογραφίες του τηλεσκοπίου. Αύριο Τρίτη θα δoθούν στη δημοσιότητα άλλες τέσσερις.

 

Το Τζέιμς Γουέμπ εκτοξεύτηκε στα τέλη του 2021 και βρίσκεται σε ένα σημείο περίπου 1,5 εκατ. χιλιόμετρα από τη Γη, έχοντας πίσω του τη Γη και τον Ήλιο. Το κάτοπτρο έχει διάμετρο 6,4 μέτρα και είναι φτιαγμένο από 18 εξαγωνικά κομμάτια.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X