Διεθνή

Τηλεσκόπιο James Webb: Δέος, ομορφιά, θαυμασμός από τις φωτό και τα βίντεο της NASA

Τηλεσκόπιο James Webb: Δέος, ομορφιά, θαυμασμός από τις φωτό και τα βίντεο της NASA
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Πριν από λίγες ώρες πήραμε μία πρώτη γεύση από το πολύ βαθύ παρελθόν μας, γιατί κι΄ εμείς είμαστε φτιαγμένοι από τη σκόνη των άστρων. Το τηλεσκόπιο James Webb μας γύρισε 13 δισεκατομμύρια χρόνια πίσω.

Επειτα από μια πρώτη ματιά μιας εικόνας ενός γαλαξία, η NASA αποκαλύπτει περισσότερες εικόνες από το τηλεσκόπιο James Webb, το μεγαλύτερο και ισχυρότερο διαστημικό παρατηρητήριο.

Οι συγκεκριμένες εικόνες, μαζί με τα λοιπά ευρήματα του διαστημικού τηλεσκοπίου θεωρείται, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι «θα αλλάξουν για πάντα τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε το Σύμπαν».

Όπως τόνισε ο επικεφαλής της NASA, Μπιλ Νέλσον, oυσιαστικά χάρη σε αυτή την εικόνα βλέπουμε πώς ήταν το σύμπαν πριν από περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια χρόνια. Εφόσον γνωρίζουμε ότι το σύμπαν είναι 13,8 δισεκατομμυρίων ετών τότε είναι σαν να επιστρέφουμε στην απαρχή του.

Εξήγησε ότι θα υπάρχει τόση ακρίβεια στις εικόνες που θα φαίνεται εάν οι πλανήτες είναι κατοικήσιμοι ή όχι.

«Και όταν κοιτάξετε κάτι τόσο μεγάλο όπως αυτό, θα είμαστε σε θέση να απαντήσουμε σε ερωτήσεις που δεν ξέρουμε καν ποιες είναι οι ερωτήσεις είναι ακόμα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σε twett της η NASA έδωσε στην δημοσιότητα και νέες φωτογραφίες για τις οποίες αναφέρει: «Μερικά αστέρια σβήνουν με ένα μπαμ. Σε αυτές τις εικόνες του πλανητικού νεφελώματος του Νότιου Δακτυλίου, το @NASAWebb δείχνει ένα ετοιμοθάνατο αστέρι καλυμμένο από σκόνη και στρώματα φωτός. Εξερευνήστε την τελική απόδοση αυτού του αστεριού στο http://nasa.gov/webbfirstimages #UnfoldTheUniverse»

 

Μια άλλη νέα εικόνα παρουσιάζει μια ομάδα πέντε γαλαξιών που εμφανίζονται κοντά ο ένας στον άλλον στον ουρανό: δύο στη μέση, ένας προς τα πάνω, ένας πάνω αριστερά και ένας προς τα κάτω. Στην εικόνα, οι γαλαξίες είναι μεγαλύτεροι σε σχέση με τους εκατοντάδες πολύ μικρότερους (πιο απομακρυσμένους) γαλαξίες, που διακρίνονται στο βάθος. Και οι πέντε γαλαξίες έχουν φωτεινούς λευκούς πυρήνες.

nasa_2

 

Ένα γκρουπ από πέντε γαλαξίες, περιτριγυρισμένους από νέφη αερίου και σκόνης, παρουσιάζει και η εικόνα με τίτλο «Stephan’s Quintet», από το διαστημικό τηλεσκόπιο. Τέσσερις από τους πέντε βρίσκονται στο κέντρο της εικόνας, ενώ άλλος ένας είναι λίγο πιο απομακρυσμένος στα αριστερά, χωρίς να αλληλεπιδρά μαζί τους.

 

nasa_3

 

nasa-compo

Τη Δευτέρα (ξημερώματα Τρίτης στην Ελλάδα) σε εκδήλωση στο Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παρουσίασε την πρώτη από τις φωτογραφίες του τηλεσκοπίου, η οποία ουσιαστικά δείχνει  πώς ήταν το Σύμπαν πριν 13 δισ. χρόνια!

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X