Διεθνή

Το γαλλικό αεροπλανοφόρο πιέζει τους Τούρκους στην Κύπρο

Το γαλλικό αεροπλανοφόρο πιέζει τους Τούρκους στην Κύπρο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Φρένο στα σχέδια του Ερντογάν για το τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ επιχειρούν να βάλουν οι Γάλλοι (το οικόπεδο αυτό το έχουν από κοινού η γαλλική Total και η ιταλική ENI). Σε μία κίνηση που αποτελεί πολύ μεγάλη πρόκληση για τον σουλτάνο έστειλαν εκεί το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ», το οποίο ακολουθούν έξι συνοδευτικά πλοία.

Το αεροπλανοφόρο βρίσκεται πλέον δυτικά του τεμαχίου 8, στα ανοιχτά της Κύπρου, εκεί όπου διενεργεί παράνομες γεωτρήσεις το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ», όπως αναφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων. Δίπλα στα «Σαρλ Ντε Γκωλ», όπως φαίνεται στον χάρτη, βρίσκεται μια από τις γαλλικές φρεγάτες, η Shevalier «Paul», και ένα πλοίο, πετρελαιοφόρο στόλου, για σκοπούς ανεφοδιασμού της αρμάδας του αεροπλανοφόρου.

Τις τελευταίες μέρες διάφοροι λογαριασμοί στο twitter δημοσιεύουν και δορυφορικές φωτογραφίες από τις κινήσεις στου γαλλικού αεροπλανοφόρου στην Ανατολική Μεσόγειο και τη θέση του τουρκικού γεωτρύπανου «Γιαβούζ».

Η επόμενη γεώτρηση στον στόχο «Κρόνος» του οικοπέδου 6 της ΑΟΖ την οποία θα διενεργήσει η κοινοπραξία ΕΝΙ-Τotal τοποθετείται χρονικά περί τα τέλη Μαρτίου αρχές Απριλίου.

Οι κινήσεις της γαλλικής αρμάδας με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο “Σαρλ ντε Γκωλ” φαίνονται ανάγλυφα σε γράφημα της εφημερίδας “Καθημερινή¨ Κύπρου.

Όπως φαίνεται στο χάρτη, το αεροπλανοφόρο βρίσκεται σε περιοχή (με κόκκινο χρώμα) που έχει δεσμεύσει, παράνομα, η Τουρκία από τις 14 Ιανουαρίου 2020 έως 10 Απριλίου για σεισμολογικές έρευνες. Ανάμεσα στα πολεμικά πλοία που συνοδεύουν το «Σαρλ Ντε Γκωλ» βρίσκεται μια ιταλική φρεγάτα, η Virginio Fasan, η οποία το πρωί Τετάρτης βρισκόταν εντός του τεμαχίου 7, στα βόρεια όρια του τεμαχίου.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X