Διεθνή

Το ιρανικό τάνκερ Adrian Darya άλλαξε και πάλι πορεία

Το ιρανικό τάνκερ Adrian Darya άλλαξε και πάλι πορεία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το ιρανικό τάνκερ Adrian Darya 1, που είναι το επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν εδώ και δύο μήνες, άλλαξε και πάλι σήμερα πορεία, αυτή την φορά πάει προς το Λίβανο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι το ιρανικό τάνκερ Adrian Darya κατευθύνεται προς τον Λίβανο και όχι προς την Τουρκία. Ένα πετρελαιοφόρο με σημαία του Ιράν, το οποίο εκδιώκουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη Μεσόγειο για εβδομάδες, φαίνεται ότι άλλαξε την πορεία του από τον προορισμό του στην Τουρκία, αναφέρει το rferl.org.

Ανήσυχοι Μέρκελ- Τουσκ για την κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν

Το δεξαμενόπλοιο Adrian Darya 1, που ήταν παλαιότερα γνωστός ως Grace 1, είχε καταχωρίσει τον προορισμό του στο Automatic Identification System (AIS) ως την Mersin της Τουρκίας, αλλά τα στοιχεία από την ιστοσελίδα MarineTraffic στις 29 Αυγούστου έδειξαν ότι καθώς το πλοίο ταξίδευε μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου ,γύρισε πίσω σε μια δυτική κατεύθυνση.

Ιράν: Προειδοποίησε τη Μεγάλη Βρετανία για συνέπειες μετά τη σύλληψη του δεξαμενόπλοιου

Η Mersin είναι μια πόλη λιμάνι στη νότια Τουρκία με τερματικό πετρελαίου. Βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα βορειοδυτικά ενός διυλιστηρίου στο Baniyas της Συρίας, όπου αναφέρθηκε ο Adrian Darya 1, πριν καταληφθεί από το Γιβραλτάρ στις αρχές Ιουλίου.

Iranian oil tanker Adrian Darya 1, previously named Grace 1, sits in the Strait of Gibraltar

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέδωσαν ένταλμα για να καταλάβουν το δεξαμενόπλοιο με το επιχείρημα ότι είχε συνδέσμους με το Ισλαμικό Επαναστατικό Στρατιωτικό Σώμα (IRGC), το οποίο χαρακτηρίζει ως τρομοκρατική οργάνωση.

Reuters: Η Τεχεράνη δηλώνει ότι έχει πουλήσει το πετρέλαιο του ιρανικού τάνκερ

Ο Adrian Darya 1, ο οποίος μεταφέρει ιρανικό αργό, αξίας περίπου 130 εκατομμυρίων δολαρίων, κρατήθηκε για πρώτη φορά από το Γιβραλτάρ στις 4 Ιουλίου, υποψιαζόμενοι ότι έφερε πετρέλαιο στη Συρία κατά παράβαση των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ.

Του επιτράπηκε να εγκαταλείψει το βρετανικό έδαφος στις 19 Αυγούστου, αφού διαβεβαίωσε ότι δεν θα κατευθυνθεί προς τη Συρία. Στις 26 Αυγούστου, το Ιράν είπε ότι είχε πουλήσει τα 2,1 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου από το πλοίο, αν και δεν ταυτοποίησε τον αγοραστή.

Γιβραλτάρ: Συνελήφθησαν ο καπετάνιος και ο πρώτος αξιωματικός του ιρανικού δεξαμενόπλοιου

Οι εντάσεις μεταξύ Ιράν και Ηνωμένων Πολιτειών αυξήθηκαν από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν από τη διεθνή πυρηνική συμφωνία τον Μάιο του 2018 και επέβαλαν εκ νέου κυρώσεις στη χώρα. Η οικονομία του Ιράν υπέστη τις κυρώσεις, οι οποίες στοχεύουν στον τομέα του πετρελαίου και του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Τον Ιούλιο, η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι μειώνει ορισμένες από τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας.

Επιμέλεια Ελένη Νιζάμη

Δείτε ακόμη:

Παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ

Χάθηκε στη ζούγκλα ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες

Λοβέρδος για Novartis: «Θα τους τσακίσω, είναι ο τελευταίος σπασμός του Ρασπούτιν»

Λουίς Ενρίκε: Θρήνος στο χώρο του αθλητισμού για το θάνατο της 9χρονης κόρης του(pics)

 

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X