Διεθνή

Reuters: Η Τεχεράνη δηλώνει ότι έχει πουλήσει το πετρέλαιο του ιρανικού τάνκερ

Reuters: Η Τεχεράνη δηλώνει ότι έχει πουλήσει το πετρέλαιο του ιρανικού τάνκερ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το Ιράν αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι έχει πουλήσει το πετρέλαιο από το δεξαμενόπλοιο που αφέθηκε ελεύθερο από την British Royal Marines στο Γιβραλτάρ και ο ιδιοκτήτης του σκάφους θα αποφασίσει για τον επόμενο προορισμό του τονίζουν.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν έχει πουλήσει το πετρέλαιο αυτού του πλοίου και τώρα ο ιδιοκτήτης και αγοραστής αυτού του πετρελαίου θα αποφασίσει για τον προορισμό του φορτίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Αλί Ραβία.

Η θέση του δεξαμενόπλοιου που μεταφέρει βαρέλια αργού πετρελαίου, αξίας περίπου 160 εκατομμυρίων δολαρίων, βρίσκεται σήμερα κάτω από την Κρήτη και νότια της Τουρκίας, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Το Ιράν δήλωσε ότι οποιαδήποτε αμερικανική κίνηση για να καταλάβει το πλοίο και πάλι θα έχει «σοβαρές συνέπειες». Η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε ότι επιθυμεί να κατάσχει εκ νέου το δεξαμενόπλοιο με το επιχείρημα ότι είχε συνδέσμους με τους επαναστατικούς φρουρούς του Ιράν, τους οποίους η Ουάσινγκτον έχει ορίσει ως τρομοκρατική οργάνωση.

Αντιπαράθεση ισχύος

Η Τεχεράνη, που εμπλέκεται σε μια αντιπαράθεση ισχύος με την Ουάσινγκτον, για τις κυρώσεις των ΗΠΑ που αποσκοπούσαν στο στραγγαλισμό των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν, ανακοίνωσε ότι οι Αμερικάνοι είχαν αναπτύξει ένα συνασπισμό όπου εμπορικά πλοία θα συνοδεύονται δήθεν από στρατιωτικές δυνάμεις, αλλά σκοπός τους είναι η «παράνομη» κράτηση ιρανικών συμφερόντων δεξαμενόπλοια. Και για να εξασφαλίσει την ασφάλεια των ιρανικών πλοίων που ταξιδεύουν στην περιοχή, οι Ιρανοί ανέπτυξαν στρατιωτικές δυνάμεις .

Νωρίτερα ο αμερικανικός Πέμπτος Στόλος ανέφερε ότι δουλεύει από κοινού με το βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό και άλλους διεθνείς εταίρους προκειμένου να διασφαλιστεί η ναυσιπλοΐα στην περιοχή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι θα αναλάβουν κάθε δυνατή ενέργεια για να αποτρέψουν την παράδοση πετρελαίου στη Συρία, κατά παράβαση των αμερικανικών κυρώσεων, και σημείωσαν ότι δεν πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει, γιατί κανένας αγοραστής δεν θα ήθελε να αγγίξει αυτό το φορτίο και να συγκρουστεί μαζί τους .

Το δεξαμενόπλοιο άλλαξε τον προορισμό του στο AIS και ισχυρίζεται πως προορισμός του δεν είναι το λιμάνι της Μερσίνας στην Τουρκία, όπως μεταδίδει το AP. Να σημειώσουμε, ότι ο αρχικός προορισμός του πλοίου ήταν το λιμάνι της Καλαμάτας.

 

Επιμέλεια Ελένη Νιζάμη

Δείτε ακόμη:

Κεραυνοί Ελενας Ακρίτα για τα Εξάρχεια

Ανοιχτά καταστήματα: Γεωργιάδης και Πέτσας διαψεύδουν το άνοιγμα όλες τις Κυριακές

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X