Διεθνή

Tour d’ Argent Παρίσι: Έκλεψαν κρασιά 1,5 εκατ. ευρώ από το εστιατόριο που ενέπνευσε την ταινία Ratatouille

Tour d’ Argent Παρίσι: Έκλεψαν κρασιά 1,5 εκατ. ευρώ από το εστιατόριο που ενέπνευσε την ταινία Ratatouille
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Κρασί αξίας άνω του 1,5 εκατ. ευρώ εξαφανίστηκε από το La Tour d’Argent, ένα από τα πιο διάσημα εστιατόρια του Παρισιού και πηγή έμπνευσης για την ταινία Ratatouille.

Το Romanée Conti, ένα από τα ακριβότερα κρασιά στον κόσμο, είναι μεταξύ των φιαλών που αφαιρέθηκαν από το εστιατόριο 442 ετών.

 

Το κρασί θα μπορούσε να έχει κλαπεί οποιαδήποτε στιγμή από τον Ιανουάριο του 2020.

Την περασμένη εβδομάδα υποβλήθηκε καταγγελία στη γαλλική αστυνομία, αλλά δεν έχουν βρεθεί στοιχεία για την κλοπή.

 

Η απώλεια ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια μιας συνήθους απογραφής των 300.000 φιαλών στο «μεγαλύτερο κελάρι του Παρισιού», δήλωσε ένας σομελιέ στη Le Parisien.

Εκτιμάται ότι λείπουν 83 φιάλες, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, η οποία έγινε το 2020.

 

Αριθμημένες οι φιάλες

Αλλά καθώς οι φιάλες είναι αριθμημένες, θα ήταν δύσκολο για έναν κλέφτη να τις πουλήσει διακριτικά, δήλωσε ο σομελιέ.

Μεταξύ των φιαλών που λείπουν είναι κρασιά από το Domaine de la Romanée-Conti, ένα κτήμα της Βουργουνδίας που φημίζεται για την παραγωγή ακριβών εσοδειών.

 

Μεμονωμένες φιάλες μπορούν να πωληθούν για πενταψήφια ποσά, με ένα Grands Échézeaux Domaine De La Romanée-Conti Grand Cru Nicolas του 1966 να κοστίζει 4.057 ευρώ, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις.

Μια φιάλη Romanée-Conti του 1945 πωλήθηκε για 482.000 ευρώ το 2018, αποτελώντας την ακριβότερη φιάλη στον κόσμο εκείνη την εποχή.

 

Το τρίτο τμήμα της δικαστικής αστυνομίας του Παρισιού έχει αναλάβει την έρευνα

Σε αρκετές περιπτώσεις, το La Tour d’Argent έχει βρεθεί μπλεγμένο σε ιστορικά γεγονότα.

Κατά τη διάρκεια της ναζιστικής εισβολής στο Παρίσι το 1940, ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου Claude Terrail έκρυψε τις πιο πολύτιμες φιάλες του πίσω από έναν ψεύτικο τοίχο στο κελάρι, αφού τα στρατεύματα του Χίτλερ κατέλαβαν τις εγκαταστάσεις.

 

Το εστιατόριο βρίσκεται στο 5ο διαμέρισμα, με θέα τον ποταμό Σηκουάνα και τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, και συχνά περιγράφεται ως «το παλαιότερο εστιατόριο στο Παρίσι» με ιστορία που χρονολογείται από το 1582 – αν και αυτό αμφισβητείται από τους ιστορικούς.

Μιλώντας στο BBC, ο Patrick Rambourg, ερευνητής στο Université Paris Cité και συγγραφέας του βιβλίου History of Gastronomic Paris, from the Middle Ages to the Present Day, δήλωσε ότι ο ισχυρισμός του ότι είναι το παλαιότερο εστιατόριο της πόλης είναι ένα «παραμύθι» – προσθέτοντας ότι «η έννοια του εστιατορίου ως εγκατάσταση του 16ου αιώνα δεν λειτουργεί».

 

Το La Tour d’Argent έγινε διάσημο τον 19ο αιώνα και απέκτησε φήμη για το χαρακτηριστικό πιάτο πάπιας, το canard au sang, το οποίο μεταφράζεται ως ματωμένη πάπια και χρησιμοποιεί τους χυμούς του πουλιού για να φτιάξει μια σάλτσα.

Μετά από εκτεταμένη ανακαίνιση το 2022, το εστιατόριο άνοιξε ξανά τον περασμένο Αύγουστο και περιλαμβάνει πλέον ένα μπαρ στο ισόγειο, μια πολυτελή σουίτα ξενοδοχείου, μια βεράντα στον τελευταίο όροφο και μια ανοιχτή κουζίνα στην τραπεζαρία.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X