Διεθνή

Τουρκία: «Επαναπατρισμός» 80 ατόμων μετά την απόπειρα πραξικοπήματος

Τουρκία: «Επαναπατρισμός» 80 ατόμων μετά την απόπειρα πραξικοπήματος
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η απαγωγή από το Κόσοβο και η μεταφορά στην Τουρκία πέντε δασκάλων και ενός γιατρού τουρκικής υπηκοότητας που κατηγορούνται για συμμετοχή στο δίκτυο του άλλοτε συνεταίρου και νυν μεγάλου αντιπάλου του Ερντογάν, του εγκατεστημένου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, δεν ήταν παρά η αρχή.

Όπως υπερηφάνως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μπόζνταγ, ξεπερνούν τους 80 οι Τούρκοι πολίτες που έχουν μεταφερθεί δια της βίας στην πατρίδα τους, με την κατηγορία της εμπλοκής στο αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016, μετά από επιχειρήσεις των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας (ΜΙΤ) σε 18 χώρες.

“Η ΜΙΤ με τις επιχειρήσεις της εκτός συνόρων κατάφερε καίριο πλήγμα στην Φετουλαχιστική Τρομοκρατική Οργανωση. Η δε επιχείρηση στο Κόσοβο αποτέλεσε μεγάλη επιτυχία” δήλωσε ο Μπόζνταγ σε συνέντευξή του στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Habertürk TV, διαβεβαιώνοντας ότι οι επιχειρήσεις αυτού του είδους θα συνεχισθούν.

Όλα αυτά στο φόντο των αναταράξεων που έχει προκαλέσει στην κοσοβαρική πολιτική τάξη η υπόθεση των 6 Τούρκων υπηκόων.

Die Welt: Η έλλειψη κράτους δικαίου στην Τουρκία καταστρέφει τις ξένες εταιρείες

Η συγκεκριμένη επιχείρηση διεξήχθη με την συνεργασία του υπουργού Εσωτερικών Φλαμούρ Σέφαϊ και των κοσοβαρικών μυστικών υπηρεσιών (Agjencia Kosovare e Inteligjencës) υπό τον Ντρίτον Γκάσι. Μετά την αποκάλυψη της απαγωγής, ο πρόεδρος του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι στράφηκε εναντίον του πρωθυπουργού Ραμούς Χαραντινάι, από τον οποίο ζήτησε εξηγήσεις, ενώ οι Σέφαϊ και Γκάσι υποχρεώθηκαν την Παρασκευή να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους.

Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος δεν δίστασε, σε ομιλία του το Σάββατο ενώπιον κομματικού ακροατηρίου στο Πεντικ της Κωνσταντινούπολης, να καταφερθεί εναντίον των ηγετών του Κοσόβου με απειλητικές εκφράσεις. Αναρωτήθηκε μάλιστα από πότε η Πρίστινα άρχισε να παρέχει προστασία σε τρομοκράτες οι οποίοι επιχείρησαν πραξικόπημα στην Τουρκία και υπενθύμισε ότι η Άγκυρα αναγνώρισε το Κόσοβο λίγες μόνο ώρες μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του.

Εντέλει, μετά και την παρέμβαση του αρχηγού της ΜΙΚ Χακάν Φιντάν (ο οποίος είχε υπηρετήσει ως σύνδεσμος του τουρκικού στρατού στο επιτελείο του ΝΑΤΟ κατά τον πόλεμο του Κοσόβο το 1999 όταν οι Θάτσι και Χαραντινάι ήσαν οπλαρχηγοί του UCK) ο Γκάσι φέρεται να αποκαταστάθηκε στην θέση του.

Πάντως τη Δευτέρα, σε τελετή στην μνήμη του εθνικού ήρωα των Αλβανών Γεώργιου Καστριώτη ή Σκεντέρμπεη, ο οποίος αντιστάθηκε στους Οθωμανούς, ο Χαραντινάι τόνισε ότι το Κόσοβο δεν αναμίχθηκε ποτέ στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας και δεν θα επιτρεέψει στην Τουρκία να υπονομεύσει τη δική του ανεξαρτησία. Προηγουμένως σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο δίκτυο Dukagjini έκανε γνωστό ότι επικοινώνησε με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. για να διαβεβαιώσει ότι η απαγωγή των 6 “υπήρξε ένα λάθος”. Προφανώς είναι πολλά αυτά που κρίνονται από την εν λόγω υπόθεση και σε επίπεδο γεωπολιτικό.

Το κοινοβούλιο του Κοσόβου άρχισε έρευνα για την υπόθεση.

Από τη συνέντευξη-σοκ του Μπόζνταγ, πάλι, δεν προέκυψαν ονόματα των χωρών στις οποίες φέρεται να πραγματοποίησε απαγωγές Τούρκων υπηκόων η ΜΙΤ. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που μεταφέρει η Hurriyet Daily News, έκαναν λόγο το προηγούμενο διάστημα μεταξύ άλλων για το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και το Σουδάν. Στις περιπτώσεις αυτές φέρεται να υπήρξε συνεργασία των τοπικών αρχών.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X