Διεθνή

Τουρκία: Φόβος για πολύ μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη

Τουρκία: Φόβος για πολύ μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη περιμένουν Ελληνες και Γερμανοί σεισμολόγοι. Το μέγεθος το υπολογίζουν ακόμα και στα 7,5 ρίχτερ, που όπως αντιλαμβάνεστε θα πρόκειται για πολύ καταστροφικό σεισμό.  Πάντως, τον σημερινό σεισμό ο ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας τον αντιμετωπίζει ως απόρροια του πρόσφατου μεγάλου φονικού σεισμού των 6,8 ρίχτερ..

Το ρήγμα του μεγάλου σεισμού του Ιανουαρίου κινήθηκε τελικά ανατολικά και βόρεια και όχι δυτικά όπως φοβόμασταν επισημαίνει ο Ευθύμιος Λέκκας.

Όπως εξήγησε, η περιοχή που έγινε ο σημερινός σεισμός κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράν και το Αζερμπαϊτζάν είναι μια περιοχή πολύ υποβαθμισμένη με κακά κτήρια και γι’ αυτό είχαμε σοβαρές συνέπειες.

Ο Ευθύμιος Λέκκας επανήλθε στο θέμα του μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινουπολη και επισήμανε  ότι η εκτίμηση των σεισμολόγων παραμένει πάντα σε ισχύ και όσο ο σεισμός αυτός αργεί να εκδηλωθεί τόσο αυξάνονται οι φόβοι για το μέγεθος του.

Ένα μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη έχουν προαναγγείλει εδώ και τουλάχιστον τέσσερα χρόνια Έλληνες και ξένοι σεισμολόγοι.

Ειδικότερα πριν 4 χρόνια Γερμανοί σεισμολόγοι είχαν εκπέμψει SOS για πιθανό μεγάλο σεισμό 7,5 Ρίχτερ στην Τουρκία και πιο συγκεκριμένα στην Κωνσταντινούπολη. Πρόκειται για επιστήμονες που μελετούν εδώ και χρόνια τη σεισμική δραστηριότητα στη γειτονική χώρα.

Στην ανατολική Τουρκία υπολογίζουν ότι είναι δυνατό να συμβεί ακόμη ισχυρότερος σεισμός, από 7,8 έως 8 βαθμούς.

Οι ερευνητές του Γερμανικού Ερευνητικού Κέντρου Γεωεπιστημών GFZ του Πότσνταμ, με επικεφαλής τον σεισμολόγο Μάρκο Μπόνχοφ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Tectonophysics» (Τεκτονοφυσική), σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια.

Για την μητροπολιτική περιοχή της Κωνσταντινούπολης και της Θάλασσας του Μαρμαρά στη βορειοδυτική Τουρκία, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι είναι υψηλή η πιθανότητα μεγάλου σεισμού στο κοντινό μέλλον.

Στο ερώτημα πόσο μεγάλος μπορεί να είναι αυτός, η απάντηση είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα μπορεί να φθάσει τους 7,5 βαθμούς, αλλά όχι περισσότερο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X