Διεθνή

Τρία βίντεο της NASA αποκαλύπτουν τον θανάσιμο κίνδυνο που απειλεί τη Γη

Τρία βίντεο της NASA αποκαλύπτουν τον θανάσιμο κίνδυνο που απειλεί τη Γη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Απόκοσμα και ως ένα βαθμό αποκρουστικά -για την αλήθεια που εμπεριέχουν- είναι τα τρία νέα βίντεο που δημοσιοποίησε η ΝASA πιστοποιώντας το εξής: Η Γη πνίγεται από μια πυκνή ομίχλη διοξειδίου του άνθρακα που καλύπτει τον πλανήτη

Τα βίντεο απεικονίζουν την τεράστια κλίμακα των εκπομπών ανθρώπινου διοξειδίου του άνθρακα (CO2) σε διάστημα ενός έτους.

Συγκεκριμένα, η εν λόγω αναπαράσταση -παραγωγή του Scientific Visualization Studio της NASA- αφορά στις εκπομπές CO2 που εξεπέμφθησαν στο έτος 2021

Οι εκπομπές από την καύση ορυκτών καυσίμων εμφανίζονται με πορτοκαλί χρώμα και εκείνες από την καύση βιομάζας -ζωντανή ή νεκρή βλάστηση που καίγεται για να καθαρίσει γη για τη γεωργία ή πυρπολείται από κεραυνό, για παράδειγμα- εμφανίζονται με κόκκινο χρώμα.

Το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται από τα χερσαία οικοσυστήματα μέσω της αναπνοής των φυτών απεικονίζεται με πράσινο χρώμα και οι εκπομπές που διαφεύγουν από τους ωκεανούς εμφανίζονται με μπλε χρώμα.

Τα τρία βίντεο παρουσιάζουν την άμπωτη και τη ροή του CO2 σε διαφορετικές περιοχές του κόσμου δείχνοντας το πώς εκπέμπεται και πού απορροφάται το αέριο κατά τη διάρκεια ενός έτους.

Στο βίντεο που αφορά τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, ένα το κιτρινωπό-καφέ σύννεφο που αντιπροσωπεύει τις εκπομπές από ορυκτά καύσιμα και την καύση βιομάζας δημιουργείται σταδιακά στο βόρειο ημισφαίριο.

Οι μικρές πράσινες λωρίδες δείχνουν εκπομπές από χερσαία οικοσυστήματα κουλουριάζονται μέσα και έξω από αυτό το σύννεφο κατά τους χειμερινούς μήνες. Αυτό συμβαίνει επειδή τα φυτά που απορροφούν CO2 μέσω της φωτοσύνθεσης κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου απελευθερώνουν μεγάλο μέρος αυτού του άνθρακα το χειμώνα.

Η διακεκομμένη πράσινη επιφάνεια που πάλλεται σε όλη τη Νότια Αμερική απεικονίζει την απορρόφηση CO2 από τα δέντρα, η οποία επισυμβαίνει μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας. «Η γρήγορη ταλάντωση πάνω από το τροπικό δάσος του Αμαζονίου δείχνει την επίδραση των φυτών που απορροφούν άνθρακα στη διάρκεια της ημέρας ενώ στη συνέχεια τον απελευθερώνουν κατά τις νυχτερινές ώρες».

Ένα δεύτερο animation καλύπτει μέρη της Ασίας και της Αυστραλίας. Το πιο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό εκεί είναι οι εκπομπές των ορυκτών καυσίμων από την Κίνα. Η Αυστραλία λειτουργεί κυρίως σαν λεκάνη υποδοχής άνθρακα – όπως φαίνεται από τις πράσινες κουκκίδες που αναβοσβήνουν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας – επειδή ο σχετικά αραιός πληθυσμός εκπέμπει λιγότερο CO2 από τους γείτονές της. Ομως Προς το τέλος της αναπαράστασης, το σύννεφο εκπομπών ορυκτών καυσίμων από το βόρειο ημισφαίριο παρασύρεται προς τα νότια και περιβάλλει και την Αυστραλία.

Αυτό που δεν δείχνει το βίντεο της NASA είναι ότι η Αυστραλία έχει τις υψηλότερες εκπομπές CO2 στον κόσμο από άνθρακα ανά άτομο.

Το τρίτο βίντεο επισημαίνει την Αφρική, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, με τη συντριπτική πλειονότητα των εκπομπών ορυκτών καυσίμων να παράγονται στην Ευρώπη και τη Σαουδική Αραβία. Τα κόκκινα σύννεφα που αιωρούνται πάνω από την κεντρική Αφρική απεικονίζουν εκπομπές από πυρκαγιές που ανάβουν οι άνθρωποι για να καθαρίσουν τα υπολείμματα των καλλιεργειών.

Με πληροφορίες από Live Science

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X