Διεθνή

«Βαθύ λαρύγγι» καταθέτει στις ΗΠΑ και «καίει» τον Ερντογάν…

«Βαθύ λαρύγγι» καταθέτει στις ΗΠΑ και «καίει» τον Ερντογάν…
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο πρώην οικονομικός συνεργάτης, του Τούρκου πρόεδρου, Ρεζά Ζαράμπ, ο οποίος, είναι κατηγορούμενος, και βρίσκεται στις ΗΠΑ, ως προστατευόμενος μάρτυρας των ΗΠΑ για την υπόθεση του εμπάργκο στο Ιράν, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ζαράμπ έχει ήδη δώσει στις αμερικανικές αρχές στοιχεία που για την κυβέρνηση Ερντογάν,  για το λαθρεμπόριο πετρελαίου με τους τζιχαντιστές.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή» της Κύπρου, το βράδυ της Τρίτης έγινε γνωστό ότι ο κ. Ζαράμπ πλέον έχει αποδεχθεί όλες τις κατηγορίες των αμερικανικών Αρχών και είναι έτοιμος να συνεργαστεί πλήρως με τις αμερικανικές Αρχές.

 Έτσι, δεν αποκλείεται τις επόμενες ώρες ο κ. Ζαράμπ ενδέχεται να δώσει στην δημοσιότητα πληροφορίες και λεπτομέρειες, οι οποίες θα αφήσουν σε πολύ δύσκολη θέση τον “σουλτάνο” και πρόσωπα του στενού του περιβάλλοντος.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπεκίρ Μπόζνταγ είπε ότι:

 

«Η υπόθεση Ζαράμπ είναι μια συνωμοσία κατά της Τουρκίας. Στήνουν συνωμοσία κατά της Τουρκίας μέσω του Ζαράμπ», είπε ο Μπόζνταγ αναφερόμενος στον Τούρκο πολίτη ιρανικής καταγωγής Ρεζά Ζαράμπ ο οποίος κατηγορείται για εξαπάτηση του αμερικανικού κράτους, παραβίαση των κυρώσεων κατά του Ιράν, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, συνομωσία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και εξαπάτηση αμερικανικών τραπεζών, για τον οποίο έχει ζητηθεί φυλάκιση 75 χρόνων.

Ο κ. Ζαράμπ αποδέχτηκε την ενοχή του και θα καταθέσει ως μάρτυρας στη δίκη που ξεκίνησε εις βάρος του Χακάν Ατίλα, του αντιπροέδρου της τράπεζας Halk Bankası, ο οποίος βρίσκεται φυλακισμένος στις ΗΠΑ, πλέον έχει αλλάξει γραμμή και συνεργάζεται με τις αμερικανικές Αρχές, και ήταν κεντρικό πρόσωπο στις τραπεζικές εργασίες που έγιναν, παραβιάζοντας το εμπάργκο για το Ιράν.

Ο ίδιος επιρρίπτει μεγάλες ευθύνες στην διοίκηση της τουρκικής τράπεζας και στον κ. Ζαράμπ σχετικά με τα μεγάλα σκάνδαλα.

Όλες οι εξελίξεις βρίσκουν μεγάλο αντίκτυπο στην Τουρκία.

Σημειώνεται ότι οι αρμόδιες Αρχές των ΗΠΑ έχουν εκδώσει ήδη ένταλμα σύλληψης για τον πρώην υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης Ερντογάν, Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, ενώ έχουν στο συρτάρι άλλα επτά εντάλματα για άτομα μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται ο Ταγίπ Ερντογάν και ο γιος του Μπουράκ. (Οι υπουργοί ήταν ο Ζαφέρ Τσαλαγιάν, τότε υπουργός Οικονομίας, ο Μουαμέρ Γκιουλέρ, υπουργός Εσωτερικών και ο περιβάλλοντος, Ερντογάν Μπαϊρακτάρ.)

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X