Ημέρες μετά την τραγωδία, που προκάλεσε πάνω από 100 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν και αγνοούνται, υπογραμμίζει σε μια ανακοίνωση ο Διεθνής Οργανισμός Εγκληματολογικής Αστυνομίας, που εδρεύει στη Λιόν, στην κεντροανατολική Γαλλία.

«Η πόλη, η χώρα, αμέτρητες οικογένειες παραμένουν σε κατάσταση σοκ», επισημαίνει ο γενικός γραμματέας της Ιντερπόλ, Γιούργκεν Στοκ στο σχετικό δελτίο τύπου.

«Η εμπειρία της Ιντερπόλ μπορεί να προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στις αρχές της χώρας και εμείς θα συνεχίσουμε να παράσχουμε κάθε αναγκαία βοήθεια στον Λίβανο», συνέχισε ο ίδιος.

Οι ειδικοί των IRT (Incident Response Teams) της Ιντερπόλ αναπτύσσονται στο πεδίο έπειτα από αίτημα των κρατών μελών της, όταν εκτυλίσσονται φυσικές καταστροφές, δυστυχήματα ή επιθέσεις.

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν απέρριψε σήμερα κάθε περίπτωση για διενέργεια διεθνούς έρευνας σχετικά με την τεράστια έκρηξη που ισοπέδωσε μεγάλο μέρος της Βηρυτού, σκοτώνοντας περισσότερους από 150 ανθρώπους.

Όταν ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο αν πιστεύει ότι μια διεθνής έρευνα θα «απέκρυπτε την αλήθεια», ο Αούν απάντησε «ασφαλώς».

Η δήλωση αυτή έγινε μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Βηρυτό, ζήτησε να διενεργηθεί διεθνής έρευνα για το θέμα.

Η έκρηξη, όπως παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, προκλήθηκε από εκατοντάδες τόνους νιτρικής αμμωνίας που ήταν αποθηκευμένοι επί χρόνια σε μια αποθήκη στο λιμάνι, χωρίς να έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα. Ο Αούν διαβεβαίωσε σήμερα ότι ενημερώθηκε για την ύπαρξη αυτού του επικίνδυνου υλικού στις 20 Ιουλίου και ότι επικοινώνησε με τον γενικό γραμματέα του Ανωτάτου Συμβουλίου Άμυνας για να πράξει τα δέοντα.

Από δικαστική πηγή έγινε γνωστό ότι σήμερα συνελήφθησαν άλλοι πέντε εργαζόμενοι στο τελωνείο και το λιμάνι, στην πλειονότητά τους μηχανικοί. Συνολικά 21 ύποπτοι έχουν τεθεί υπό κράτηση.

Επικοινωνία Τραμπ – Μακρόν για άμεση βοήθεια στον Λίβανο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και ο Γάλλος ομόλογός του, Εμανουέλ Μακρόν συζήτησαν σήμερα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχαν, το θέμα της συνεργασίας τους με άλλες χώρες προκειμένου να στείλουν αμέσως βοήθεια στον Λίβανο, όπως επίσης την παράταση του εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών σε βάρος του Ιράν, έγινε γνωστό από τον εκπρόσωπο τύπου του Λευκού Οίκου Τζαντ Ντιρ, σε μια ανακοίνωση.

Ο Ντιρ είπε ότι οι δύο ηγέτες «εξέφρασαν τη βαθιά λύπη τους για την απώλεια ζωών και την καταστροφή στη Βηρυτό».

Επίσης οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύθηκαν να παράσχουν πάνω από 17 εκατομμύρια δολάρια αρχική βοήθεια για τον Λιβανο, δήλωσε σήμερα η πρεσβεία των ΗΠΑ.

Σε ανακοίνωσή της η αμερικανική πρεσβεία στη Βηρυτό αναφέρει πως η αρωγή περιλαμβάνει διατροφική βοήθεια, ιατρικό εξοπλισμό και οικονομική βοήθεια για τον λιβανέζικο Ερυθρό Σταυρό.

«Ανακοινώσεις για επιπλέον βοήθεια και αρωγή θα ακολουθήσουν προσεχώς», προστίθεται στην ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ.

Έκκληση ΠΟΥ για βοήθεια 15 εκατομμυρίων δολαρίων στον Λίβανο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάνει έκκληση για 15 εκατομμύρια δολάρια ώστε να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες στον τομέα της Υγείας στον Λίβανο έπειτα από την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, η οποία σημειώθηκε εν μέσω οικονομικής κρίσης και αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού.

Η έκρηξη, από την οποία έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 154 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί πάνω από 5.000, κατέστρεψε 17 εμπορευματοκιβώτια που περιείχαν ιατρικές προμήθειες του ΠΟΥ, περιλαμβανομένου προστατευτικού εξοπλισμού, ανέφερε σε ανακοίνωσή του αργά χθες το βράδυ το περιφερειακό γραφείο της υπηρεσίας για την Μέση Ανατολή.

Πέντε νοσοκομεία στην περιοχή που επλήγησαν από την έκρηξη της Τρίτης είτε δεν λειτουργούν ή λειτουργούν μερικώς και οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι πολλά ιατρικά κέντρα και εγκαταστάσεις πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας επίσης καταστράφηκαν ή δεν λειτουργούν, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Έως και 300.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους και έχουν ανάγκη από τρόφιμα ή κατάλυμα, το οποίο «επίσης κινδυνεύει να επιταχύνει την εξάπλωση του κορονοϊού και το ξέσπασμα άλλων ασθενειών», δήλωσε η Ιμάν Σανκιτί, η εκπρόσωπος του ΠΟΥ στον Λίβανο.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, ο ΠΟΥ σε συνεργασία με τον Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού, σχεδιάζει μια περιβαλλοντική αξιολόγηση των επιπτώσεων των αναθυμιάσεων που προκλήθηκαν από την έκρηξη του νιτρικού αμμωνίου.

Από την πλευρά της, η Unicef, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά, ανακοίνωσε ότι υπάρχει ανάγκη για 8,25 εκατομμύρια δολάρια.

«Οι ανάγκες είναι τεράστιες και άμεσες», δήλωσε η εκπρόσωπος της Unicef Μαριξί Μερκάντο τονίζοντας ότι “έως και 100.000 παιδιά είναι εκτοπισμένα», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μετά την καταστροφή των σπιτιών τους και των σχολείων τους από την έκρηξη. Παράλληλα, όπως επισημάνθηκε, “χιλιάδες” τεμάχια προστατευτικού εξοπλισμού κατά του κορονοϊού έχουν επίσης καταστραφεί.

Η Unicef ευελπιστεί να συγκεντρώσει 8,25 εκατομμύρια δολάρια «και αυτή είναι μια πρώτη έκκληση», όπως πρόσθεσε η Μερκάντο.

Χεζμπολάχ: Δεν είχαμε αποθήκη όπλων στο λιμάνι

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, «διαψεύδει κατηγορηματικά» ότι η οργάνωσή του είχε «μια αποθήκη όπλων» στο λιμάνι της Βηρυτού, το οποίο ισοπεδώθηκε από μια τεράστια έκρηξη την περασμένη Τρίτη.

«Διαψεύδω εντελώς, κατηγορηματικά, ότι υπήρχε οτιδήποτε δικό μας στο λιμάνι, ούτε αποθήκη με όπλα, ούτε αποθήκη με πυραύλους (…) ούτε μία βόμβα, ούτε μία σφαίρα, ούτε νιτρική (αμμωνία)», τόνισε ο Νασράλα σε τηλεοπτική ομιλία του, μετά τις κατηγορίες που διατύπωσαν ορισμένα μέσα ενημέρωσης εναντίον του σιιτικού κινήματος.

Ο Νασράλα είπε επίσης ότι η τεράστια έκρηξη που συγκλόνισε την πρωτεύουσα ήταν ένα μοναδικό γεγονός στη σύγχρονη ιστορία της και ότι απαιτείται ενότητα και ψυχραιμία και όχι πολιτικοποίηση του θέματος. Επαίνεσε εξάλλου την αλληλεγγύη που δείχνουν οι άλλες χώρες σε όλον τον κόσμο, σημειώνοντας ότι αποτελεί μια «ευκαιρία» για τον Λίβανο που ήδη ήταν αντιμέτωπος με βαθιά οικονομική κρίση.

«Θεωρούμε θετική κάθε βοήθεια και κάθε έκφραση συμπαράστασης απέναντι στον Λίβανο και κάθε επίσκεψη στον Λίβανο αυτές της ημέρες, κυρίως αν εντάσσεται στο πλαίσιο της παροχής βοήθειας», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην επίσκεψη που πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

«Αν ο στρατός χαίρει της εμπιστοσύνης όλων των Λιβανέζων και των πολιτικών δυνάμεων και των πολιτικών ηγετών, τότε αναθέστε του να διεξάγει την έρευνα και να ανακοινώσει τα αποτελέσματα, αν λέτε ότι του έχετε εμπιστοσύνη», συνέχισε, μιλώντας για τις έρευνες και την απόδοση ευθυνών για την έκρηξη.

«Αν, στο θέμα αυτό, το κράτος και η πολιτική τάξη, είτε πρόκειται για την κυβέρνηση, είτε για την αντιπολίτευση, δεν καταφέρουν να έχουν αποτελέσματα στην έρευνα και δεν καταφέρουν να οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης» όσους ευθύνονται «αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ελπίδα να οικοδομήσουμε κράτος» στον Λίβανο, κατέληξε.

Δείτε ακόμη:

Το ΣΤΕ δικαίωσε οικογένεια 16χρονου που έχασε τη ζωή του πριν 17χρόνια εξαιτίας ιατρικού λάθους