Διεθνή

Βόρεια Μακεδονία: Γιατί μοιάζει να λέει… αντίο στην ευρωπαϊκή προοπτική;

Βόρεια Μακεδονία: Γιατί μοιάζει να λέει… αντίο στην ευρωπαϊκή προοπτική;
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η Βόρεια Μακεδονία… βρίσκεται σε αναβρασμό. Τα νέα από το Παρίσι δεν έφεραν χαμόγελα στα Σκόπια αφού ο Πρόεδρος Μακρόν δεν έδωσε υπόσχεση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ζάγκρεμπ κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας.

Η συνάντηση του Στέβο Πενταρόφσκι με τον Γάλλο Πρόεδρο έγινε στο Παρίσι και στον απόηχο του γαλλικού βέτο, με τον Γάλλο Πρόεδρο να μην προσφέρει εκ νέου εγγυήσεις, ούτε χρονικό προσδιορισμό πιθανής ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως εξήγησε στον Σκοπιανό ομόλογό του, πρόθεσή του είναι να αλλάξει η μεθολογία στη διαδικασία ένταξης των νέων χωρών.

«Μου είπε επακριβώς, ότι δεν ήταν ποτέ δική του πρόθεση να μας προσφέρει μια εναλλακτική στην πλήρη ένταξή μας. Είπε ότι θέλει να βελτιώσει την ενταξιακή διαδικασία, ώστε να μην υπάρχουν ‘γραφειοκρατικές’ επιτυχίες που είναι στην ουσία αποτυχίες, στις υπό-ένταξη χώρες», είπε μετά τη συνάντηση, ο κ. Πενταρόφσκι.

Κακά μαντάτα για την Βόρεια Μακεδονία

Για πρώτη φορά πάντως έγινε ξεκάθαρο από την πλευρά του Προέδρου Μακρόν ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να προσφέρει ένα είδος «ειδικής σχέσης» στα Δυτικά Βαλκάνια και πως δεν συζητά καμία άλλη εναλλακτική πλην της πλήρους ενσωμάτωσης των χωρών στην ΕΕ, αφού όμως προηγουμένως προηγηθεί η μεταρρύθμιση του συστήματος ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ο Πενταρόφσκι δήλωσε πάντως πως ο ίδιος συμφωνεί με τον Μακρόν, στην διαδικασία αλλαγής του «οδικού χάρτη» αν και είναι σαφές πως η επιλογή αυτή καθυστερεί την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του.

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει απογοήτευση στα Σκόπια που έτσι κι αλλιώς οδεύουν για πρόωρες εκλογές στις 12 Απριλίου, στις οποίες θα οδηγήσει οικουμενική κυβέρνηση που θα σχηματιστεί στις 3 Ιανουαρίου, ενώ θα οριστεί και υπηρεσιακός Πρωθυπουργός. Θα συμμετάσχουν προσωπικότητες κοινής αποδοχής αλλά και στελέχη από όλα τα κόμματα με αποκλειστική ευθύνη τη διενέργεια των εκλογών.

Το όνομα του υπουργού Εσωτερικών, Όλιβερ Σπασόφσκι ακούγεται έντονα ως η πρόταση του Σοσιαλιστικού Κόμματος για την Πρωθυπουργία, ενώ θεωρείται πολύ πιθανό τη θέση του να αναπληρώσει ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κρίστιαν Μίτσκοτσκι. «Είμαστε ακόμα απογοητευμένοι, θυμωμένοι και λίγο ενοχλημένοι γιατί είχαμε πάρει μια υπόσχεση από την Ευρωπαϊκή Ένωση πως όταν εμείς ‘παραδώσουμε’ (το νέο όνομα) και αυτοί με τη σειρά τους θα ‘παραδώσουν’ (την ενταξιακή πορεία στην ΕΕ) και δεν τα κατάφεραν», δήλωσε πάντως ο Πωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ στο Politico.

Η πλευρά της Αθήνας

Η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις ενόψει και του ραντεβού Μητσοτάκη – Ζάεφ στη Θεσσαλονίκη την ερχόμενη Πέμτπη. «Εμείς επιδιώκουμε πάντα στις συναντήσεις μας, είτε αφορούν στην Ελλάδα συναντήσεις με αρχηγούς χωρών δυτικών βαλκανίων είτε στην Ευρώπη, να επιμένουμε στη βασική μας πολιτική. Που είναι προς όφελος και της Ελλάδας και των υπολοίπων δυτικών Βαλκανίων, η ευρωπαίκή τους προοπτική» είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Στο θέμα της εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών το υπουργείο Εξωτερικών αλλά και η κυβέρνηση συνολικά έχει δηλώσει πως πρέπει να υπάρξει ορθή και απαρέγκλιτη τήρηση της συμφωνίας αυτής που αποτελεί και προαπαιτούμενο για την περαιτέρω εξέλιξη της ευρωπαϊκής πορείας.

Ο Γάλλος Πρόεδρος που πάντως κρατά στα χέρια του την ενταξιακή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων, αναμένεται να επισκεφτεί τη Βόρεια Μακεδονία, στο πρώτο εξάμηνο του 2020.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X