Διεθνή

Υπουργείο Εξωτερικών για Τουρκία: Fake news για το γαλλικό ερευνητικό πλοίο

Υπουργείο Εξωτερικών για Τουρκία: Fake news για το γαλλικό ερευνητικό πλοίο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Fake news -Ειδικότερα, μπορεί σύμφωνα με Τούρκο αρθρογράφο,« η Ελλάδα εξέδιδε Navtex (για τις 17-18 Απριλίου) για έρευνες γαλλικού πλοίου νότια της Κρήτης, εντός της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας», κάτι όμως που «δεν έπιασε», καθώς η Τουρκία απάντησε, απομακρύνοντας το ελληνικό ερευνητικό πλοίο με γαλλική σημαία από την υφαλοκρηπίδα «της».

Στη συνέχεια το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε με νότα την Ελλάδα αμέσως μετά την έκδοση της Navtex, ενώ παράλληλα εστάλη προειδοποίηση και προς τη γαλλική πρεσβεία.

«Παράλληλα με τις διπλωματικές πρωτοβουλίες ενάντια στα τετελεσμένα της Ελλάδας, το πολεμικό μας ναυτικό αποστέλλει στην περιοχή πλοία για να παρακολουθήσουν στενά το υπό γαλλική σημαία ερευνητικό πλοίο της Ελλάδας».

Ο Αμπντουλκαντίρ Σελβί στη συνέχεια περιγράφει ότι «παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας έως τις 17 Απριλίου να επιλύσει το πρόβλημα μέσω διπλωματικών καναλιών, το υπό γαλλική σημαία πλοίο εισέρχεται στην υφαλοκρηπίδα μας. Το ελληνικό ερευνητικό πλοίο προειδοποιείται το μεσημέρι και καλείται να αποχωρήσει από την υφαλοκρηπίδα μας. Ωστόσο, δεν λαμβάνεται καμία θετική απάντηση από το γαλλικής σημαίας πλοίο. Στη συνέχεια, εντείνονται οι προειδοποιήσεις στο ερευνητικό πλοίο, το οποίο συνεχίζει την πορεία του προς τα ανατολικά της Μεσογείου. Βλέποντας ότι δεν μπορεί να προχωρήσει περαιτέρω, το ερευνητικό πλοίο, αφού δήλωσε ότι σταματά τις ερευνητικές του δραστηριότητες, βγαίνει εκτός της υφαλοκρηπίδας μας υπό τη στενή παρακολούθηση των πλοίων μας. Υποχωρεί στα ανατολικά της Κρήτης».

Σύμφωνα με τον Τούρκο αρθρογράφο, «αυτό το γεγονός δεν είναι τίποτα άλλο από μια νέα κοινή ελληνο-γαλλική πρόκληση. Σκοπός είναι να καταδείξει την Τουρκία ως τη χώρα που κλιμακώνει την κρίση. Αλλά η Τουρκία δεν πέφτει στην παγίδα που προετοιμάστηκε από κοινού από τον Μητσοτάκη και τον Μακρόν».

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών επισήμανε τα ακόλουθα:

«Η διαστρέβλωση των λεχθέντων ξεπερνά τα όρια και γίνεται συνειδητά fake news.

Η Ελλάδα εξέδωσε NAVTEX για το γαλλικό ερευνητικό πλοίο επειδή η περιοχή είναι ελληνικής δικαιοδοσίας.

Είναι μια καθαρή τοποθέτηση τόσο της κυβερνητικής εκπροσώπου όσο και του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ που δεν επιδέχεται παρερμηνείας όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι να δημιουργήσουν ψεύτικες εντυπώσεις.»

«Η διαστρέβλωση των λεχθέντων»

Αξίζει να σημειώσουμε ότι αφορμή για την διάψευση δεν ήταν τόσο τα λεχθέντα στην   Τουρκία, αλλά για τα περί «πρόβλημα της Γαλλίας» που είπε ξεκάθαρα η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Σύμφωνα με τη νέα ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του προσπαθεί να «καλύψει» την Πελώνη βγάζοντας ουσιαστικά… «ψεύτες» όσους άκουσαν τ’ ότι η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε πως η απειλή του γαλλικού πλοίου εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας «αφορά τη Γαλλία»!

Φυσικά και μετά την χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ, Αλέξανδρου Παπαϊωάννου, η οποία μάλλον δεν ικανοποίησε το Μαξίμου, το υπουργείο Εξωτερικών υποχρεώθηκε σήμερα το πρωί να βγάλει μία ακόμα ανακοίνωση με την οποία ανεβάζει τους τόνους της διάψευσης υποστηρίζοντας ότι:

«Η διαστρέβλωση των λεχθέντων ξεπερνά τα όρια και γίνεται συνειδητά fake news».

Να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Αλέξανδρος Παπαϊωάννου κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, σημείωσε ότι, δεδομένου ότι το πλοίο είναι γαλλικό, το θέμα αφορά και τη γαλλική πλευρά.

Τελικά τα όσα είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος ήταν γλωσσικό λάθος; Ήταν προσωπική της άποψη; Τι ακριβώς; Εάν έκανε λάθος η Α.Πελώνη τότε γιατί δεν δηλώνει ξεκάθαρα το υπουργείο Εξωτερικών πως πρόκειται για γλωσσικό λάθος;

Δείτε όσα είπε η Πελώνη στο 15.21 του βίντεο:

Τσελίκ: «Απρέπεια» τα λόγια του Δένδια- Ήρθε να σαμποτάρει τις διαπραγματεύσεις

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X