Διεθνή

Διεθνής σάλος: Και το BBC κατά της Αντωνιάδου – «Είχε πείσει μέχρι και το ΕΛΚ και το Forbes»

Διεθνής σάλος: Και το BBC κατά της Αντωνιάδου – «Είχε πείσει μέχρι και το ΕΛΚ και το Forbes»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Έχει κερδίσει «βραβεία» και «βραβεία» και έχει τιμηθεί διεθνώς για την επιστημονική της δουλειά, αλλά τώρα η Ελένη Αντωνιάδου, που χαιρετίστηκε ως ένα από τα νεότερα και πιο λαμπρά μυαλά της Ελλάδας, έχει αμφισβητηθεί πιο έντονα από ποτέ.

Διεθνής είναι ο σάλος για την Ελληνίδα επιστήμονα, Ελένη Αντωνιάδου, η οποία υποστήριζε για χρόνια μέσω συνεντεύξεων ότι ήταν ερευνήτρια και εργάζεται για τη NASA, χωρίς όμως αυτό να αποδεικνύεται εν τέλει!

Μετά από το εκτενές ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Telegraph, όπου φιλοξένησε και μία δήλωση εκπροσώπου της NASA που αναφέρει πως η Ελένη Αντωνιάδου δεν εργάστηκε ποτέ για την αμερικανική διαστημική υπηρεσία, σειρά έχει το BBC.

Το βρετανικό δίκτυο αναφέρεται και αυτό αναλυτικά στη συγκεκριμένη υπόθεση Αντωνιάδου, με άρθρο που έχει τίτλο «Γιατί οι Έλληνες αμφισβητούν τα διαπιστευτήρια της».

Αποτέλεσμα εικόνας για antoniadoy barbie mattel

«Η άνοδος και η πιθανή πτώση της 31χρονης Ελένης Αντωνιάδου αποτελεί αντικείμενο έντονων συζητήσεων μεταξύ των Ελλήνων. Επί σειρά ετών έδινε συνεντεύξεις αυτοπροβαλλόμενη ως ερευνήτρια που εργάζεται για τη NASA, ως ειδικός στην αναγεννητική ιατρική, δημιουργός τεχνητών οργάνων, παθιασμένη ακτιβίστρια κατά του εμπορίου οργάνων και εκπαιδεύτρια αστροναυτών. Φαίνεται, όμως, ότι ούτε ένα ελληνικό ΜΜΕ από τα δεκάδες που της πήραν συνέντευξη δεν μπήκε ποτέ στον κόπο να ελέγξει αν όλα όσα της αποδίδονταν ήταν ακριβή», αναφέρει μεταξύ άλλων το BBC.

Ο καθηγητής Μπάγκου για τη συνεργασία της Αντωνιάδου με τη NASA

Ανατροπής της εικόνας της Ελένης Αντωνιάδου

Το σημείο ανατροπής της εικόνας της Ελένης Αντωνιάδου ήρθε αυτό το μήνα, όταν η  υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως απέδωσε στην κα Αντωνιάδου βραβείο σε μια ιδιωτική εκδήλωση για τη συμβολή της στην επιστήμη.

Ένας Έλληνας καθηγητής ο Κώστας Μπουγιούκος, που διδάσκει σε γαλλικό πανεπιστήμιο αποφάσισε να κάνει μια λεπτομερή αναζήτηση στο διαδίκτυο για να δει πώς ήταν δυνατό για ένα τέτοιο νεαρό άτομο να έχει πετύχει τόσο πολύ.

Ο καθηγητής έγραψε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελένη Αντωνιάδου είχε συμμετάσχει ως φοιτήτρια σε ένα καλοκαιρινό camp της NASA, στο οποίο συμμετέχουν εκατοντάδες φοιτητές και ότι η ίδια δεν έχει καμία άλλη σχέση με τη NASA, ούτε έχει βραβευτεί από αυτήν, καθώς και ότι δεν κάνει έρευνα στην αναγεννητική ιατρική! «Ένας από τους καθηγητές της είχε ανακαλύψει μία τεχνητή τραχεία, η οποία, σε όσους ασθενείς δοκιμάστηκε, δυστυχώς πέθαναν, αλλά και πάλι η ίδια δεν έχει απολύτως καμία σχέση με αυτή την ανακάλυψη», έγραψε χαρακτηριστικά

Όταν δημοσίευσε τα ευρήματά του στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, υπήρξε αγανάκτηση μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας. Ακολούθησαν και άλλοι, μεταξύ των οποίων και εκείνοι που την τοποθετούσαν «φωτοστέφανο», κατηγορώντας την ότι παραποίησε τα επιτεύγματά της προς ιδίων όφελος.

Η ιστοσελίδα ellinikahoaxes

Όπως αποκαλύπτει η ιστοσελίδα ellinikahoaxes, επικαλούμενη δημοσιεύματα στο εξωτερικό, η υπόθεση με την τεχνητή τραχεία «ξεκινά την περίοδο 2009 με 2010, όπου στο εργαστήριο του καθηγητή Alexander Seifalian στο UCL του Λονδίνου, η διδακτορική του φοιτήτρια Claire Crowley εργαζόταν με εντατικούς ρυθμούς, για να κατασκευάσει την εν λόγω τραχεία σε 10 μέρες.

Αυτή η τραχεία μεταμοσχεύτηκε στον Ισλανδό ασθενή Andemariam Beyene, ο οποίος είχε ήδη εγχειριστεί για καρκινικό όγκο στην τραχεία και έδειχνε να έχει επιπλοκές. Η συγκεκριμένη εγχείρηση ήταν η πρώτη στην ιστορία όπου το μόσχευμα ήταν βιοσυνθετικό όργανο, η κατασκευή του οποίου έγινε στο εργαστήριο από έναν πλαστικό σκελετό, όπου επάνω του αναπτύχθηκαν βλαστοκύτταρα του ασθενή.

Η επιτυχία της εγχείρισης είχε ιδιαίτερη σημασία, καθώς θα άνοιγε τον δρόμο για την κατασκευή οποιουδήποτε οργάνου στο εργαστήριο χωρίς να χρειάζονται δότες και συνεχή λήψη ανοσοκαταστολέων. Την εγχείρηση πραγματοποίησε ο Dr. Paolo Macchiarini ο οποίος εργαζόταν στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα (σ.σ.: ο οργανισμός που δίνει τα βραβεία Νόμπελ) και είχε προσληφθεί εκεί με την επιδοκιμασία των μελών της επιτροπής Νόμπελ για να φέρει ένα ακόμη βραβείο στη Σουηδία.

Το αποτέλεσμα ήταν ο ασθενής να εγχειριστεί στις 09/06/2011 από τον Dr. Macchiarini και δυστυχώς να πεθάνει στις 30/01/2014 από επιπλοκές. Επιπλέον, ο Dr. Paolo Macchiarini έχει κάνει πολλές εγχειρήσεις τραχείας από τις οποίες η συντριπτική πλειοψηφία (90%), ήταν αποτυχημένες οδηγώντας στον θάνατο τους ασθενείς του.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία της ιατρικής, αλλά και της επιστήμης, το οποίο οδήγησε στην απόλυση του Dr. Macchiarini από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα, του καθηγητή Alexander Seifalian από το UCL, αλλά και την παραίτηση μελών της επιτροπής Νόμπελ».

Με βάση το παραπάνω, σημειώνουν τα ellinikahoaxes, το ότι κα. Ελένη Αντωνιάδου δεν είναι «η επιστήμονας που έφτιαξε την πρώτη τεχνητή τραχεία στο κόσμο από βλαστοκύτταρα η οποία μεταμοσχεύθηκε επιτυχώς σε ασθενή». Αποκλειστικοί υπεύθυνοι για την παταγώδη αποτυχία της επέμβασης ήταν οι καθηγητές Paolo Macchiarini και Alexander Seifalian, οι οποίοι απολύθηκαν κιόλας, «για πολλαπλές παραβάσεις βασικών επιστημονικών αρχών.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση, ωστόσο, είναι η δήλωση της Ελένης Αντωνιάδου στην Τατιάνα Στεφανίδη, αλλά και σε άλλες συνεντεύξεις της, ότι ο ασθενής επέζησε! Στην εκπομπή «Μίλα» εμφανίστηκε στις 12/03/2014 και ο καρκινοπαθής ήταν ήδη νεκρός από τις 30/01/2014 λόγω της κατάρρευσης της τραχείας που μεταμοσχεύθηκε!

«Είχε πείσει ακόμη και το ΕΛΚ και το Forbes»

«Ελληνικά ΜΜΕ την παρουσίαζαν και την προωθούσαν επί χρόνια ως ένα από τα πιο λαμπρά μυαλά που έβγαλε η Ελλάδα εδώ και δεκαετίες. Η διαρκής δημοσιότητα συχνά κατέληγε σε διαφόρων ειδών βραβεία», αναφέρεται στο δημοσίευμα, ενώ σημειώνεται ότι η Αντωνιάδου στάθηκε η έμπνευση για τη δημιουργία της πρώτης «Ελληνίδας Barbie», από την εταιρία Mattel.

Αποτέλεσμα εικόνας για antoniadoy barbie mattel

«Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ανήρτησε στο Twitter μια αφίσα με τους σημαντικότερους Έλληνες του περασμένου αιώνα περιλαμβάνοντας μια φωτογραφία της στο κέντρο», τονίζεται στο δημοσίευμα.

Σάλος με την Ελληνίδα ερευνήτρια που βραβεύτηκε για τη συνεργασία της με τη NASA

 

Twitter post by @ EPPGroup: 11 μεγάλοι Έλληνες - Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον - που έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην Ευρώπη

«Κατάφερε να περιληφθεί ακόμη και στον κατάλογο του BBC με τις 100 σπουδαιότερες γυναίκες του 2014 και την επόμενη χρονιά στη λίστα του Forbes με τις 30 σημαντικότερες προσωπικότητες ηλικίας κάτω των 30 στον Τομέα της Υγείας».

Κατάφερε μάλιστα να μπει στους καταλόγους των 100 Γυναικών του BBC για το 2014 και του 30 του Forbes 30 για το 2015.

Μετά τον σάλο η Ελένη Αντωνιάδου δημοσίευσε μια εικόνα ενός εντύπου συμμετοχής από την NASA, επιμένοντας ότι εργάστηκε για τη Nasa και αρνήθηκε ότι προσπαθήσει να ανταγωνιστεί με παλαιότερους ακαδημαϊκούς.

Να σημειώσουμε, ότι ο καθηγητής της κος Μπάγκου τόνισε «για τη NASA τα πράγματα είναι απλά, πήγε μάλλον σε κάποιο summer camp όπως πάνε δεκάδες άλλοι αξιόλογοι φοιτητές από όλο τον κόσμο, έκανε ένα μικρό πρότζεκτ» και αυτό ήταν!

Απονομή αξίας από την Ελένη Αντωνιάδου

Το βρετανικό δίκτυο αναφέρει πως προσπάθησε να έλθει σε επαφή με την Ελένη Αντωνιάδου, αλλά εκείνη «δεν ήταν διαθέσιμη για σχόλια», σημειώνεται εν συνεχεία.

Επιμέλεια  Ελένη Νιζάμη

Δείτε ακόμη:

Σοκ στις ΗΠΑ: Μητέρα έδινε ηρωίνη στην ενός έτους κόρη της για να κοιμάται

Κεραυνός χτυπάει ποδοσφαιριστές την ώρα του αγώνα (vid)

Η Ελλάδα αναλαμβάνει την εκπαίδευση του στρατού της «Βόρειας Μακεδονίας»

Πολύ σκληρή επίθεση Πολάκη σε Μητσοτάκη: Τον αποκαλεί ψεύτη

Παιδεία: Άγρια κόντρα Φίλη και Κεραμέως με φόντο την αριστεία και τη σημαία

Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ: Διακήρυξη 32 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων για το κλίμα ενόψει της συνόδου

Δήμος Αθηναίων: Απομακρύνθηκε το «ΚΕΠ του Ρουβίκωνα» από τα Εξάρχεια

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X