Θέμα

Δημοσκόπηση: Ελλάδα η πιο δυστυχισμένη χώρα της Ευρώπης

Δημοσκόπηση: Ελλάδα η πιο δυστυχισμένη χώρα της Ευρώπης
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι στη χώρα μας όλα περίπου βαίνουν καλώς. Από κοντά κανάλια, σάιτ, εφημερίδες και ραδιόφωνα παιανίζουν τον ίδιο το σκοπό, συνεπικουρούμενα από δημοσκοπήσεις εγχώριες, που παρουσιάζουν τους πολίτες ευχαριστημένους στην πλειοψηφία τους από τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.

Ομως, είναι αυτή η αλήθεια; Οχι λέει το Eurofound (Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας) σε έρευνα που έκανε στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η έρευνα έγινε σε μία προσπάθεια του Eurofound προσπαθήσει να αποτυπώσει τον αντίκτυπο της πανδημίας και τις συνέπειες της κρίσης που την συνοδεύει στην κοινωνική και οικονομική ζωή των ανθρώπων, διεξήγαγε μέσα στον Απρίλη του 2020 έρευνα στις χώρες της ΕΕ.

Δυστυχώς και αυτό είναι το τραγικό, η Ελλάδα σε αρκετούς δείκτες είναι τελευταία στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Συγκεκριμένα:

-Είναι τελευταία στην ικανοποίηση των πολιτών από τη ζωή, οι Ελληνες είναι δηλαδή απογοητευμένοι.

-Είναι επίσης τελευταία στο ερώτημα για την αισιοδοξία για το μέλλον.

-Στην ψυχική ευημερία που ερευνά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Ελλάδα καταλαμβάνει επίσης την τελευταία θέση.

-Είμαστε τελευταίοι στην εμπιστοσύνη προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε αυτό θα λέγαμε δικαιολογημένα ύστερα από όσα έχουμε υποστεί από τα μνημόνια.

-Στην πανδημία υποστήκαμε τη μεγαλύτερη μείωση των ωρών εργασίας και όπως γίνεται αντιληπτό και παρόμοια πορεία ακολούθησε και η μείωση στο εισόδημα.

-Στην τηλεεργασία επίσης καταλαμβάνουμε την τελευταία θέση.

-Στην οικονομική μας κατάσταση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο ξεφύγαμε από το τέλος, αλλά δεν πήγαμε καλά, αφού στο ερώτημα αν χειροτέρευσε η οικονομική μας κατάσταση είμαστε πέμπτοι πίσω από τους Βούλγαρους, τους Πολωνούς, του Κύπριους και τους Ούγγρους.

-Οσον αφορά στους επόμενους τρεις μήνες είμαστε οι πιο απαισιόδοξοι μετά τους Βούλγαρους, αφού έχουμε το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό των πολιτών που πιστεύουν ότι θα χειροτερεύσουν τα οικονομικά τους.

 


Ικανοποίηση από την ζωή

Στην λίστα αυτή η Δανία έρχεται στην πρώτη θέση ενώ ακολουθείται από την Φινλανδία και την Ολλανδία, στην δεύτερη και τρίτη θέση (σκορ άνω του 7). Στον αντίποδα βρίσκεται η Κροατία, η Βουλγαρία και στην τελευταία θέση η Ελλάδα.


Αισιοδοξία για το μέλλον

Στην λίστα αυτή την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Φινλανδία, ακολουθούμενη από την Δανία και την Σουηδία. Στον αντίποδα βρίσκονται η Γαλλία, η Ιταλία και στην τελευταία θέση η Ελλάδα.


Δείκτης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την ψυχική ευημερία των πολιτών σε κάθε χώρα.

Στον πίνακα φαίνεται πως στην πρώτη θέση βρίσκεται η Δανία, στην δεύτερη το Λουξεμβούργο και στην τρίτη θέση η Ιρλανδία. Στον αντίποδα η Ιταλία, η Πολωνία και στην τελευταία θέση και πάλι η Ελλάδα.


Εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Μέσα στα κριτήρια προς αξιολόγηση ήταν και το ποσοστό των ανθρώπων οι οποίοι εμπιστεύονται την ΕΕ. Στην πρώτη θέση η Φινλανδία, ακολουθούμενη από την Ιρλανδία και στην τρίτη θέση την Δανία. Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται η Γαλλία, η Τσεχία και στην τελευταία θέση με το χαμηλότερο ποσοστό εμπιστοσύνης στην ΕΕ η Ελλάδα.


Ποσοστό ανθρώπων στους οποίους έγινε μείωση των ωρών εργασίας μέσα στην πανδημία

Εδώ βλέπουμε ακόμη μια αρνητική πρωτιά για την Ελλάδα με το ποσοστό αυτό να ξεπερνάει το 65% και να ακολουθείται από την Κύπρο (60.5%) και την Γαλλία (60%). Στον αντίποδα βλέπουμε την Σουηδία, την Φινλανδία και την Δανία.


Ποσοστό εργαζομένων οι οποίοι ξεκίνησαν τηλε-εργασία ως αποτέλεσμα της πανδημίας

Εδώ βλέπουμε στις πρώτες θέσεις να βρίσκονται η Φινλανδία, το Λουξεμβούργο και στην τρίτη η Ολλανδία ενώ στην άλλη άκρη βρίσκονται η Κροατία, η Ελλάδα (προτελευταία θέση) και η Βουλγαρία.


Επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης πριν τρεις μήνες και πρόβλεψη για τους επόμενους τρεις

Σχεδόν 1 στους 2 ερωτηθέντες στην Ελλάδα πιστεύει πως η οικονομική του κατάσταση χειροτέρευσε σε σχέση με τρεις μήνες πριν (πράσινο χρώμα – αριστερά στήλη). Η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη χειρότερη θέση, πίσω από ΟυγγαρίαΚύπροΠολωνία και Βουλγαρία.

Όσον αφορά στις εκτιμήσεις των ερωτηθέντων για τους επόμενους τρεις μήνες σε σχέση με την οικονομική τους κατάσταση (μπλε χρώμα – δεξιά στήλη) η Ελλάδα ανεβαίνει στην δεύτερη θέση πίσω από την Βουλγαρία.

Πηγή: jodi.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X