Θέμα

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Το πολύ σημαντικό εύρημα και οι αντιφάσεις που τρελαίνουν

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Το πολύ σημαντικό εύρημα και οι αντιφάσεις που τρελαίνουν
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μάλλον δεν αξίζει να ασχολείται κανείς με τις δημοσκοπήσεις στη χώρα μας. Τα ευρήματα είναι τόσο αντιφατικά από δημοσκόπηση σε δημοσκόπηση, που έγιναν το ίδιο χρονικό διάστημα και για τα ίδια ερωτήματα, που αν κάποιος τις πάρει σοβαρά, μπορεί και να  (θα το πούμε εντελώς λαϊκά) λαλήσει.

Για παράδειγμα:

-Η μία δείχνει τη ΝΔ να πέφτει η άλλη να ανεβαίνει.

-Η πρώτη δείχνει τον Μητσοτάκη να υποχωρεί η άλλη να καλπάζει σε… λιβάδια.

-Η μία δείχνει το ΚΙΝΑΛ να κάνει άλμα και η άλλη να υποχωρεί.

-Η πρώτη δείχνει το ΚΚΕ να πέφτει και η δεύτερη να κάνει ένα μικρό άλμα.

-Η μία δείχνει το ΜεΡΑ25 καθηλωμένο κάτω από το 3% και η άλλη να εκτοξεύεται  στο 4,7% από 2,8%, δηλαδή να διπλασιάζει τη δύναμή του.

-Tο ποσοστό των πολιτών που αξιολογεί θετικά την κυβέρνηση υποχωρεί 4 εκατοστιαίες μονάδες, αλλά στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ κερδίζει 0,5% και ο Μητσοτάκης στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός κερδίζει 2 μονάδες. Μάλιστα είναι στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων μηνών. Δηλαδή όσο πιο αρνητικά αξιολογούν το έργο της κυβέρνησης οι πολίτες τόσο ανεβαίνουν ΝΔ και Μητσοτάκης…

Δεν θα χρειαστεί να πούμε τίποτα περισσότερο και ο ΣΕΔΕΑ να μην μας πει για διαφορές σε ερωτήματα και μέθοδο, γιατί στην πρόθεση ψήφου αναφερθήκαμε. Απλώς τα ευρήματα είναι τρελά και ακόμα μία φορά πλήττουν την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων.

Αν δε, κάνουμε συγκρίσεις με το Ευρωβαρόμετρο, τότε κινδυνεύουμε να…λαλήσουμε για δεύτερη φορά. Ιδίως δε αν σκεφτούμε πως τώρα κρίνει χειρότερη την προσωπική του κατάσταση το 35% έναντι 44% τον Απρίλιο και 50% τον Μάρτιο. Και αναρωτιόμαστε τί στο καλό συνέβη πέρα από τη μερική άρση του λοκντάουν και η προσωπική κατάσταση βελτιώθηκε τόσο πολύ.

Υστερα από αυτό τον πρόλογο παραθέτουμε τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Metron Analysis για το Mega κι΄εσείς βγάλτε τα συμπεράσματά σας, έχοντας κατά νου και το Ευρωβαρόμετρο.

Εξετάζοντας τα ευρήματα της δημοσκόπησης θα λέγαμε πως το πιο ενδιαφέρον είναι το 42% που παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο ερώτημα ποια κόμματα θα μπορούσατε να ψηφίσετε. Το ποσοστό αυτό είναι 5 εκατοστιαίες μονάδες αυξημένο σε σχέση με τον Απρίλιο, πράγμα που δείχνει μεγάλη υποχώρηση του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου.

Ως προς την πρόθεση ψήφου, η ΝΔ προηγείται με 34%, κερδίζοντας 0,5 μονάδες από την έρευνα του προηγούμενου μήνα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, κερδίζει 0,8 μονάδες και από 19,3% ανεβαίνει στο 20,1%. Το Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται στο 6% ενώ ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,3%, η Ελληνική Λύση με 4%. Εκπληξη αποτελεί η μεγάλη άνοδος του Μέρα 25 το οποίο από 2,8% τον Απρίλιο ανεβαίνει στο 4,7% ξεπερνώντας το κόμμα του Βελόπουλου.

Η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται στο 9,7%, δηλαδή 1 στους 10 δεν ξέρει τι θα ψηφίσει.

Ως προς τα όρια εκλογικής επιρροής, το 46% λέει ότι δεν θα ψήφιζε ποτέ ΝΔ αλλά το 53% ότι θα μπορούσαν να την ψηφίσουν. Για τον ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι δεν θα ψήφιζε το 57% κι ότι θα ψήφιζε το 42% (αν δεχόμασταν την εγκυρότητα της δημοσκόπησης είναι το πιο σημαντικό εύρημα, αφού στην προηγούμενη δημοσκόπηση εκείνοι που θα μπορούσαν να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο 37%. Το άλμα κατά 5 μονάδες δείχνει πως υποχωρεί το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο). Εξι στους 10 (62%) δεν θα ψήφιζαν ΚΙΝΑΛ, το 74% ΚΚΕ, το 71% Μέρα 25 και το 79% δεν θα ψήφιζε Ελληνική Λύση.

Για τη ΝΔ η συσπείρωση στους κεντρώους είναι στο 74%, στους κεντροδεξιούς στο 88%, στους δεξιούς στο 92%. Για τον ΣΥΡΙΖΑ η συσπείρωση στους Αριστερούς είναι στο 80%, στους κεντροαριστερούς στο 69% και στους κεντρώους στο 60%, σημάδι ότι έχει χάσει τη μάχη από τη ΝΔ στο κεντροαριστερό κομμάτι της κοινωνίας.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 46% (στο υψηλότερο των τελευταίων μηνών) και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 16% και ο… κανένας που παίρνει 24%.

Η ανησυχία των πολιτών

Πηγαίνοντας στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της έρευνας, οι απόψεις για την πορεία της χώρας είναι μοιρασμένες. Το 46% λέει ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, το 44% ότι πάει λάθος.

Το 45% των πολιτών τονίζει ότι βρίσκεται στην ίδια προσωπική κατάσταση σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν ενώ το 35% (1 στους 3) λέει σε χειρότερο και μόλις 1 στους 5 (20%) σε καλύτερη.

Στο ερώτημα για το ποια προβλήματα είναι τα πιο σημαντικά για τη χώρα μας, 1 στους 3 (33%) λέει η πανδημία του κορονοϊού και η ιατρική περίθαλψη (δείτε το κόλπο στην ερώτηση. Βάζουν μαζί δύο ζητήματα που μικρή σχέση έχουν, το κορονοϊό και το ΕΣΥ. Θα είχε ενδιαφέρον να δούμε τις απαντήσεις θέτοντας χώρια τα ερωτήματα για τον κορονοϊό και το ΕΣΥ). Ωστόσο, φαίνεται να υποχωρεί κατά 16 μονάδες από τον Απρίλιο και να αυξάνονται προβλήματα όπως η οικονομία και η ανεργία.

Συγκεκριμένα, το 31% λέει ότι η οικονομία είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα (από 27% τον Απρίλιο) και η ανεργία από 7% ανεβαίνει στο 11%, κάτι που δείχνει ότι με τους εμβολιασμούς ο κόσμος ανησυχεί λιγότερο για την υγεία του αλλά στρέφει το βλέμμα του στην οικονομία, στην τσέπη του.

Πολιτικοί – πολιτικό σύστημα με 5% και εξωτερική πολιτική με 3% ακολουθούν σε σημαντικότητα προβλημάτων.

Αξιολόγηση

Το 45% των πολιτών αξιολογεί θετικά την κυβέρνηση ως προς το έργο της συνολικά. Όμως, το ποσοστό αυτό έχει υποχωρήσει 4 μονάδες από τον Ιανουάριο. Αρνητικά κρίνει την κυβέρνηση το 49%. Σταθερά μόλις στο 15% είναι η θετική αξιολόγηση για τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος λαμβάνει και 72% ποσοστό αρνητικής αξιολόγησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρίνεται θετικά σε ποσοστό 52% και αρνητικά από το 44% ενώ ο Αλέξης Τσίπρας κρίνεται θετικά από το 21% και αρνητικά από το 70%.

Σχετικά με τις εντυπώσεις της κυβέρνηση στην αντιμετώπισης της πανδημίας, το 50% λέει μάλλον θετικές και το 45% μάλλον αρνητικές. Βεβαίως οι θετικές γνώμες τον Ιανουάριο ήταν πέντε μονάδες πάνω.

Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης, που είναι ο μέσος όρος του ισοζυγίου της αξιολόγησης της σημερινής οικονομικής κατάστασης της χώρας (θετικά-αρνητικά) και του ισοζυγίου της πρόβλεψης για την οικονομία (θα καλυτερέψει-θα χειροτερέψει) βρίσκεται στο -15 ενώ είχε πέσει στο -41 τον περασμένο Φεβρουάριο.

Τι πιστεύουν οι πολίτες για την πανδημία; Σχετικά αισιόδοξοι αφού το 63% λέει ότι τα χειρότερα τα έχουμε αφήσει πίσω μας και το 29% ότι είναι μπροστά μας.

Εμβολιασμός

Το 43% των πολιτών λέει ότι έχει εμβολιαστεί και το 57% ότι δεν έχει με τους περισσότερο (91%) που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο να είναι στην ηλικία 17-34. Το 76% πάντως που έχει εμβολιαστεί είναι στην ηλικία 65 και πάνω.

Δύο στους 3, το 67% λέει ότι θα κάνει το εμβόλιο ενώ υπάρχει πάντα ένα ισχυρό ποσοστό, 23% που δεν θα το κάνει, είτε προφανώς γιατί περιμένει είτε πρόκειται για αρνητές.

Το 65% πιστεύει ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή, το 21% ότι δεν είναι ενώ 6 στους 10 πολίτες είναι ικανοποιημένοι από τον ρυθμό του εμβολιασμού και το 34% ότι δεν είναι.

Ελληνοτουρκικά

Επτά στους 10 πολίτες, και συγκεκριμένα το 71% λέει ότι οι θέσεις της αμερικανικής διπλωματίας επί Μπάιντεν είναι πιο κοντά στην Ελλάδα, το 5% ότι κρατά ίσες αποστάσεις και το 10% ότι είναι πιο κοντά στην Τουρκία.

Αναφορικά με τις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας, το 69% πιστεύει ότι είναι χειρότερες σήμερα και μόλις 8% ότι είναι καλύτερες.

Σχετικά με τις διερευνητικές επαφές της Ελλάδας με την Τουρκία, το συντριπτικό 60% λέει ότι πρέπει να κάνουμε μόνο για όσα θέματα πιστεύουμε εμείς ότι είναι ανοικτά. Το 20% λέει ότι πρέπει να συζητήσουμε και θέματα που θέτει η τουρκική πλευρά, το 17% λέει να μην κάνουμε καμιά διαπραγμάτευση με την Τουρκία.

Τέλος, ως προς τις δημοτικότητες ξένων ηγετών, στην Ελλάδα έχουν θετικές/μάλλον θετικές γνώμες για τον Ε. Μακρόν σε ποσοστό 79% και αρνητικές στο 16%. Τον Τζο Μπάιντεν θέλει το 75% ενώ θετικοί προς τον Πούτιν είναι το 53% και αρνητικοί το 45%.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το συντριπτικό 75% έχει αρνητική εικόνα για την Ανγκελα Μέρκελ και μόλις 23% έχει θετική γνώμη.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X