Πολιτική

Ε.Ε. – Τουρκία: Ποιες κυρώσεις βρίσκονται στο «τραπέζι» ενόψει της Συνόδου Κορυφής

Ε.Ε. – Τουρκία: Ποιες κυρώσεις βρίσκονται στο «τραπέζι» ενόψει της Συνόδου Κορυφής
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το «σύνθημα» για κάποιου είδους κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, δόθηκε στο συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, στο οποίο πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα, (7/12).

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες, Γιάννης Παλαιολόγος, με βάση τη σημερινή συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, τα δύο «στρατόπεδα» διαμορφώνονται ως εξής:

Σε σκληρή γραμμή στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου, τάσσονται η Γαλλία, η Αυστρία, το Λουξεμβούργο, η Σλοβενία και η Σλοβακία. Εσχάτως προστέθηκε και το Βέλγιο, η Δανία και η Ιρλανδία, ενώ στη σημερινή συνεδρίαση μίλησαν σαφώς υπέρ των κυρώσεων η Ολλανδία και οι χώρες της Βαλτικής, κάτι στο οποίο δεν μας είχαν συνηθίσει με τέτοια σαφήνεια.

Κατά των σκληρών κυρώσεων τάσσονται επικεφαλής είναι πάντα η Γερμανία, ιδιαίτερα επιφυλακτική είναι η Ιταλία, όπως και η Ισπανία με τη Μάλτα, ενώ αρνητικές σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι Ουγγαρία και Πολωνία.

Ποιες κυρώσεις είναι στο τραπέζι

Σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρείται βέβαιη η επιβολή κυρώσεων κατά ατόμων για τις σεισμικές έρευνες του «Oruc Reis», οι οποίες θα είναι αντίστοιχες με αυτές που υπάρχουν για τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η ελληνική πλευρά πιέζει για επέκταση των κυρώσεων σε τουρκικές εταιρίες, ωστόσο σθεναρή είναι η αντίσταση του Βερολίνου σε μια τέτοια εξέλιξη.

Επίσης η Αθήνα επιδιώκει μέσω των συμπερασμάτων της Συνόδου να δοθεί προς τον Ζοζέπ Μπορέλ εντολή για να παρουσιάσει εκ νέου τη δέσμη ευρύτερων τομεακών κυρώσεων που συζητείται από το περασμένο καλοκαίρι.

Σε αυτό το «πακέτο» εντάσσονται από το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία μέχρι τη διακοπή της προενταξιακής χρηματοδότησής της και τη διακοπή της χρηματοδότησης τουρκικών τραπεζών και εταιριών από ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ειδικά για το θέμα του εμπάργκο όπλων, ευρωπαϊκή πηγή ανέφερε ότι δεν θα είναι εύκολος ο δρόμος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής.

Γερμανικά ΜΜΕ: Συμφωνία για κυρώσεις αλλά όχι για εμπάργκο όπλων
Στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ τη Δευτέρα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας προκάλεσε αίσθηση, λέγοντας ότι «τις τελευταίες εβδομάδες ιδιαίτερα η Γερμανία κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια, ώστε να βρει έναν τρόπο να συνεχιστεί ο διάλογος με την Τουρκία», αλλά δυστυχώς, λόγω των εντάσεων μεταξύ της Τουρκίας, της Κύπρου και της Ελλάδας δεν κατέστη δυνατόν να αρχίσουν «απευθείας συνομιλίες». Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας πρόσθεσε ότι «υπήρξαν υπερβολικά πολλές προκλήσεις», γι’ αυτό και έχει έρθει η στιγμή να συζητηθούν οι «συνέπειες». Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) βλέπει πλέον την «ΕΕ σε πορεία σύγκρουσης με την Τουρκία».

Σύμφωνα με το DPA οι αποφάσεις για τους περαιτέρω χειρισμούς αναμένεται να ληφθούν στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 10 και 11 Δεκεμβρίου

Ο Χάικο Μάας έκανε λόγο για πιθανές κυρώσεις απέναντι σε συγκεκριμένα πρόσωπα που εμπλέκονται στις τουρκικές γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ήδη η ΕΕ έχει επιβάλει απαγόρευση εισόδου σε δύο ηγετικά στελέχη του κρατικού οργανισμού πετρελαιοειδών TPAO. Για το εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα που έχει ζητήσει η Ελλάδα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο, επισημαίνοντας απλώς ότι για μία τέτοια απόφαση απαιτείται ομοφωνία. Εκτιμάται ότι ενώ γενικά επικρατεί «κλίμα κυρώσεων» για τους χειρισμούς της Άγκυρας, δύσκολα θα βρεθεί η απαραίτητη ομοφωνία για το εμπάργκο όπλων. Τη σχετική πρόταση επανέλαβε πάντως πρόσφατα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε επιστολή προς τον Γερμανό ομόλογό του.

Στο μεταξύ οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ενέκριναν τον νέο ευρωπαϊκό μηχανισμό επιβολής κυρώσεων σε μεμονωμένα άτομα για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τα πρότυπα του αμερικανικού «νόμου Μαγκνίτσκι». Ο νόμος αυτός είχε ψηφιστεί στις ΗΠΑ το 2012, με στόχο να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για τη δολοφονία του Ρώσου πληροφοριοδότη Σεργκέι Μαγκνίτσκι, ο οποίος είχε αποκαλύψει εκτεταμένα φαινόμενα διαφθοράς στην πατρίδα του. Η Μ.Βρετανία, ο Καναδάς και τρεις χώρες της Βαλτικής έχουν ήδη ψηφίσει εθνικούς «νόμους Μαγκνίτσκι». Η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία ισχύει αρχικά για τρία χρόνια και στη συνέχεια μπορεί να ανανεωθεί με ομόφωνη απόφαση. Οι υπουργοί Εξωτερικών δεν ενέκριναν την πρόταση της Γερμανίας και της Κομισιόν να λαμβάνονται οι αποφάσεις για επιβολή κυρώσεων με πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία.

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Δευτέρας ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν Άσελμπορν πρότεινε να τιμωρηθούν με βάση τη νέα νομοθεσία και οι Τούρκοι δικαστές που ευθύνονται για αυθαίρετες συλλήψεις αντιφρονούντων και ακτιβιστών στο εσωτερικό της χώρας. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι πρώτες αποφάσεις για την επιβολή κυρώσεων με βάση τον ευρωπαϊκό «νόμο Μαγκνίτσκι» αναμένονται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021.

Πηγή: DW

ΣΥΡΙΖΑ: Η «ανεμελιά» του Μητσοτάκη είναι η κυνική ομολογία της αποτυχίας του

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X