Διάβασα μια ενδιαφέρουσα ανάρτηση. Ανήκοντας στον προοδευτικό χώρο ήθελα να την μεταφέρω, γιατί νομίζω πως ο ΣΥΡΙΖΑ (σε αυτοδιοικητικό επίπεδο) μπορεί και πρέπει να συνεργάζεται με κεντροδεξιους συνδυασμούς .Ο δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού τραβάει τα βλέμματα όλων. Μια είδηση που έκανε τον γύρο του διαδικτύου, εμφάνιζε τον Πάνο Σκουρλέτη να δηλώνει πως “θα συνδιοικήσουμε τον δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού”. Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ διέψευσε το δημοσίευμα. Άλλοι μίλησαν για fake news. Ίσως έχουν δίκιο. Όμως μια απλή ανάλυση των αριθμών ίσως είναι ( άσχετη με την δήλωση του Σκουρλέτη), κατατοπιστική για το τι -ενδεχομένως- να συμβεί στον δήμο μας. Ο λόγος είναι ο Κλεισθένης και η απλή αναλογική του. 

Όσοι, αναφερόμενοι στην δήλωση που φέρεται να έκανε ο κ. Σκουρλέτης, περί “συνδιοίκησης του δήμου από Γαλάνη και ΣΥΡΙΖΑ, έσπευσαν, επικαλούμενοι ιδιαίτερη πληροφόρηση, να μιλήσουν για faκe news, θα έπρεπε, πριν μιλήσουν, να λάβουν υπόψη τους κάτι ιδιαίτερα σημαντικό και απολύτως αποδεδειγμένο (απλή αριθμητική) που ενδέχεται να μεταβάλει τα κατ’ αυτούς fake news σε … πραγματικότητα! ( ασχέτως της διάψευσης Σκουρλέτη).

Θα το εξηγήσω με ερωτοαπαντήσεις.

Ερ.: Πόσες έδρες έχει ο κ. Γαλάνης στο ΔΣ;

Απ.:12.

Ερ.: Πόσες έδρες πρέπει να έχει κάποιος για να έχει πλειοψηφία στο ΔΣ;

Απ.:14 τουλάχιστον (επί συνόλου 27).

Ερ.: Η παράταξη του κ. Κανελλάκη, όπου συμμετείχε η παράταξη “Ενεργοί Πολίτες” (δηλ. ο Σύριζα της περιοχής), πόσες έδρες πήρε;

Απ.: 3.

Ερ.: Πόσες έδρες από τις 3 του κ. Κανελλάκη κατέλαβαν οι “Ενεργοί Πολίτες” (δηλ. ο ΣΥΡΙΖΑ);

Απ.: 2 (μία στο Νέο Ψυχικό και μία στην Φιλοθέη – ο κ. Κανελλάκης θα συμμετέχει υποχρεωτικά ως σύμβουλος Ψυχικού).

Ερ.: Πόσο κάνει 12+2;

Απ.: 14 (!)

Ερ.: Παράταξη Γαλάνη και “Ενεργοί Πολίτες” μπορούν να συνδιοικήσουν τον Δήμο;

Απ.: Βεβαίως. Αν αποφασίσουν να συνεργασθούν θα έχουν πλειοψηφία !

Ερ.: Τι αλλάζει αν εκλεγεί δήμαρχος ο κ. Γαλάνης;

Απ.: Ο κ. Γαλάνης σε συνεργασία με τους “Ενεργούς Πολίτες” θα έχει τον Δήμο στην απόλυτη εξουσία του (θα είναι δήμαρχος και θα έχει και πλειοψηφία στο ΔΣ).

Ερ.  Αν εκλεγεί ο κ. Ξυριδάκης δήμαρχος τι θα γίνει;

Απ.: Θα μπορεί να εξισορροπηθεί, όσο είναι δυνατόν, η πλειοψηφία της παράταξης Γαλάνη και “Ενεργών Πολιτών” στο ΔΣ ή να ματαιωθεί η συνεργασία Γαλάνη-Σύριζα. Ο κ. Ξυριδάκης δεν έχει συμφέρον να συνεργασθεί με τον Σύριζα διότι έχει 11 έδρες και αν προσθέσει και αυτές του Σύριζα δεν πρόκειται να έχει πλειοψηφία (θα έχει μόνο 13).

 Συμπέρασμα:

Αν ο κ. Γαλάνης αποφασίσει να συνεργασθεί, εμφανώς ή αφανώς (προσοχή: γράφω εμφανώς ή αφανώς), με τον Σύριζα της πόλης μας (σε άλλο γκρουπ του δήμου μας η κυρία Ζέππου δεν απέκλεισε να λάβει ο κ. Γαλάνης στήριξη από πρόσωπα που ανήκουν σε άλλους χώρους!) θα έχουμε ακριβώς την συνδιοίκηση Γαλάνη-Σύριζα στην οποία φέρεται να αναφέρθηκε (ως προαποφασισμένη) ο κ. Σκουρλέτης.

Μήπως όλα αυτά, λοιπόν, δεν είναι και τόσο fake news ….;

Σημειωτέον ότι, κατά την προσφιλή τακτική Σύριζα, η όποια συνεργασία, που πολλές φορές διατυπώνεται εγγράφως (μνημόνιο λέγεται) δεν πρόκειται να γίνει … άνευ ανταλλαγμάτων!

Ενας πολίτης