Ελλάδα

Δημόσια κτίρια: Επενδύσεις εκατομμυρίων από την ενεργειακή αναβάθμιση!

Δημόσια κτίρια: Επενδύσεις εκατομμυρίων από την ενεργειακή αναβάθμιση!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η… πολυαναμενόμενη ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτηρίων παίρνει σάρκα και οστά μέσω του προγράμματος «Ηλέκτρα», το οποίο θα δράσει συμπληρωματικά στα προγράμματα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» θέτοντας όμως αυτή τη φορά τις βάσεις για την μείωση του ενεργειακού κόστους για ένα μεγάλο μέρος του κτηριακού αποθέματος της χώρας.

Έτσι θα γίνει η ενεργειακή αναβάθμιση

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ και για την ενεργοποίησή του έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία από ώριμα έργα (σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, κολυμβητήρια κλπ) τα οποία έχουν προϋπολογισμό 57 εκατ. και αφορούν σε 12 φορείς.

Όπως ανέφερε μιλώντας για το πρόγραμμα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, «για πρώτη φορά το δημόσιο οφείλει να δώσει το καλό παράδειγμα. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα 1 δις και τα δάνεια θα χορηγούνται από ο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και θα αποπληρώνονται από το ΠΔΕ».

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας, Μιχάλη Βερροιόπουλο, η ενεργειακή αναβάθμιση του 10% των κατοικιών εντός δεκαετίας 2012-2030 καθώς και η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτηριακού αποθέματος στο σύνολο του, εντός του ίδιου χρονικού διαστήματος, αναμένεται να οδηγήσει σε άνω των 10 δις. ευρώ επενδύσεις και στη δημιουργία και διατήρηση άνω των 25.000 θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Στον τομέα των δημοσίων κτηρίων για κάθε 1 εκατ. ευρώ που διατίθεται για την ενεργειακή αναβάθμιση, εξοικονομούνται 553 MWh ανά έτος, δημιουργείται ετήσιο οικονομικό όφελος 94.000 ευρώ, δημιουργούνται 31 νέες θέσεις εργασίας, μειώνεται η εισαγωγή πετρελαίου κατά 110 κυβικά μέτρα ετησίως και επιτυγχάνεται η μείωση της εκπομπής των ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα κατά 553 τόνους ετησίως.

Το πρόγραμμα Ηλέκτρα

Στην κατεύθυνση αυτή κινείται το πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ» αναμένεται να συμβάλει καίρια στην επίτευξη του εθνικού ενδεικτικού στόχου ενεργειακής απόδοσης. Βασικός σκοπός του «ΗΛΕΚΤΡΑ» είναι η ενεργειακή αναβάθμιση του κτηριακού αποθέματος που ανήκει στην ιδιοκτησία των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης με παρεμβάσεις που αφορούν ενδεικτικά στο κέλυφος του κτηρίου, στα διάφορα συστήματα ηλεκτρο-μηχανολογικών εγκαταστάσεων και γενικότερα σε παρεμβάσεις που αποδεδειγμένα συμβάλουν στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων, συμπεριλαμβανομένης της στατικής ενίσχυσης και του ελέγχου της στατικής επάρκειας, όπου απαιτείται».

ΕΤΕπ: 2,2 δις ευρώ στην Ελλάδα για τις επενδύσεις στην Ενέργεια

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει διαθέσει την τελευταία πενταετία 2,2 δις. ευρώ για την στήριξη των ενεργειακών επενδύσεων (ενεργειακή απόδοση, αγωγοί, ενεργειακή ασφάλεια, δίκτυα διανομής κλπ).

Ο Ηλίας Παπαγεωργίου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), αναφερόμενος στη συμβολή της τράπεζας στην ενέργεια σημείωσε ότι «πάνω από το 65% των χρηματοδοτήσεων της Τράπεζας στην εξοικονόμηση ενέργειας αφορούν στον κτηριακό τομέα». Επιπλέον, επισήμανε ότι κατά την τελευταία 5ετία η ΕΤΕπ έχει διαθέσει 2,2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, για τη στήριξη νέων ενεργειακών επενδύσεων, τόσο στην ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (π.χ. αιολικά πάρκα) όσο και στην ενίσχυση του δικτύου διανομής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Τσολακίδης (ΚΑΠΕ): 12 δις ευρώ ετησίως το ενεργειακό κόστος των κτηρίων

«Τα κτήρια που χρησιμοποιούνται στη χώρα μας έχουν εμβαδόν περίπου 500 εκατ. τετραγωνικών μέτρων. Από αυτά περίπου το 10% χρησιμοποιείται από το Δημόσιο, περίπου 50 εκατ. τετραγωνικά μέτρα, από τα οποία σχεδόν τα μισά είναι εκπαιδευτικά ιδρύματα, σχολεία, πανεπιστήμια κλπ. Το συνολικό ενεργειακό κόστος στα κτήρια υπολογίζεται σε 10-12 δισ. ευρώ ετησίως, ανάλογα με τη διακύμανση των διεθνών τιμών πετρελαίου. Το 10% αφορά το Δημόσιο, δηλαδή 1 δισ. ευρώ ξοδεύει κάθε χρόνο το Δημόσιο για να πληρώνει την ενέργεια που καταναλώνει στον κτηριακό τομέα», επεσήμανε ο κ. Βασιλης Τσολακίδης, πρόεδρος του ΚΑΠΕ.

Όπως εξήγησε, όταν κάνουμε ριζικές επεμβάσεις η δυνατότητα εξοικονόμησης ενέργειας μπορεί να φτάσει το 80%. Αυτό σημαίνει μπορούν να εξοικονομηθούν περί τα 8 δισ. ευρώ το χρόνο. Η ριζική ανακαίνιση αυτή έχει τεράστιο κόστος. Έχει περίπου 100 δισ. ευρώ κόστος. Για να πιάσουμε όμως το στόχο που είναι περίπου 1/3 εξοικονόμηση ενέργειας αυτό θα κοστίσει περίπου 20 δισ. ευρώ. Άρα 2 δισ. ευρώ το χρόνο ώστε να επιτύχουμε τους στόχους στη δεκαετία, μόνο για τα κτήρια».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X