Ελλάδα

ΕΦΚΑ: Τι ισχύει με την ασφάλιση των αμειβόμενων με τίτλους κτήσης;

ΕΦΚΑ: Τι ισχύει με την ασφάλιση των αμειβόμενων με τίτλους κτήσης;
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η ερώτηση… αφορά πολύ κόσμο: Πώς ασφαλίζονται οι αμειβόμενοι με Παραστατικά Παρεχόμενων Υπηρεσιών (τίτλο κτήσης – πρώην απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης); Δεν αναζητούνται οι ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταλογιστεί για τίτλους κτήσης που έχουν εκδοθεί μέχρι την έναρξη εφαρμογής των νέων διατάξεων (1-2-2019) σύμφωνα με γενικό έγγραφο του ΕΦΚΑ.

Η ενημέρωση και η πλευρά του ΕΦΚΑ

Όπως τονίζεται στο παρελθόν δεν είχε καθοριστεί σαφές πλαίσιο υπαγωγής στην ασφάλιση από τους πρώην Φορείς αλλά η υπαγωγή γινόταν στο πλαίσιο της διαδικασίας ελέγχου εισοδήματος προερχόμενου από τίτλο κτήσης για ασκούμενη δραστηριότητα, έτσι για λόγους χρηστής διοίκησης και δικαιολογημένης πεποίθησης των διοικουμένων, ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταλογισθεί για τίτλους που έχουν εκδοθεί μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2019, δεν αναζητούνται.

Επίδομα ενοικίου για πρόσφυγες και βοήθημα μέχρι και 1.490 ευρώ

Τα πρόσωπα που αμείβονται με παραστατικά παρεχόμενων υπηρεσιών καταβάλλουν ασφαλιστική εισφορά ύψους 13,33% για την κύρια σύνταξη και 6,95% για υγειονομική περίθαλψη (6,45% για παροχές σε είδος και 0,45% για παροχές σε χρήμα).
Με αφορμή, λοιπόν, ερωτήματα που περιήλθαν στον ΕΦΚΑ σχετικά με την υποχρέωση ή μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών των αμειβόμενων με τίτλο κτήσης πριν την 1-2-2019 παρέχονται οι εξής διευκρινιστικές οδηγίες:

Α. Ασφάλιση που έχει χωρίσει μέχρι 31-1-2019 σύμφωνα με το προϊσχύον καθεστώς (Π.Δ. 258/05) είναι ισχυρή.

Β. Μετά την 1-2-2019, ημερομηνία έναρξης εφαρμογής των νέων διατάξεων, η ασφάλιση ορίζεται σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο.

Γ. Εφόσον κατά την εγγραφή/επανεγγραφή στον ΕΦΚΑ προκύπτει άσκηση δραστηριότητας αμειβόμενης με τίτλο κτήσης πριν την 1-2-2019 οι αναλογούσες εισφορές δεν θα αναζητούνται.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X