Ελλάδα

Εισφορές: Νέο σύστημα για 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες!

Εισφορές: Νέο σύστημα για 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οι εισφορές έρχονται με νέο σύστημα για 1,4 εκατομμύρια ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Το υπουργείο Εργασίας καλείται να το νομοθετήσει, καθώς κρίθηκε αντισυνταγματική από το ΣτΕ η καταβολή του 20% των αποδοχών τους σε ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ.

Οι νέες εισφορές θα είναι αποσυνδεδεμένες από το δηλωθέν στην Εφορία εισόδημα και πιθανότατα θα κλιμακώνονται ανάλογα με τα έτη ασφάλισης

Δεν αποκλείεται δε να χαμηλώσει κι άλλο το ανώτατο πλαφόν ασφαλιστέου εισοδήματος, που σήμερα είναι το 10πλάσιο του κατώτατου μισθού, δηλαδή 6.500 ευρώ εισόδημα το μήνα.

Παράλληλα το υπουργείο υποχρεούται να επιστρέψει χρήματα στους μη μισθωτούς από την ημέρα δημοσίευσης των αποφάσεων του ΣτΕ και εφεξής, γεγονός που δημιουργεί επιπλέον κόστος για τα δημόσια οικονομικά.

Υπενθυμίζεται πως από 1/1/2019 οι εισφορές των μη μισθωτών υπολογίζονται στο 13,33%, αλλά μόνο για όσους δεν εμπίπτουν στην ελάχιστη κλίμακα, καθώς για αυτούς το 20% παραμένει σταθερό.

“Έσπασαν” τα τηλέφωνα στη ΔΕΗ για την ρύθμιση των χρεών!

Οι δικαστές έκριναν πως ο νομοθέτης είναι ελεύθερος να υπολογίζει τις εισφορές επί βάσεως η οποία μαρτυρεί εισφοροδοτική ικανότητα, όπως είναι το πραγματοποιούμενο εισόδημα, αλλά πρέπει να καθορίζει το ύψος της εισφοράς σε επίπεδο που να διασφαλίζει την επάρκεια των συντάξεων, χωρίς όμως να πλήττει υπέρμετρα το εισόδημα που παράγεται κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου.

Επιστροφή εισφορών 2018

Στο μεταξύ σήμερα Τετάρτη 9 Οκτωβρίου θα πιστωθούν 100.695.867,69 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς 86.187 ελεύθερων επαγγελματιών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), πρόκειται για τα ποσά που έχουν προκύψει από την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών έτους 2018.

Συνολικά θα επιστραφούν ή θα συμψηφιστούν με μελλοντικές οφειλές 215.193.494,99 εκατ. ευρώ σε 264.631 ασφαλισμένους, ως αποτέλεσμα της εκκαθάρισης εισφορών του έτους 2018, με βάση τα εισοδήματα του 2017, έναντι των εισοδημάτων του 2016, που αρχικά είχαν λογισθεί και καταβληθεί.

Ο ΕΦΚΑ διευκρινίζει προς τους ασφαλισμένους οι οποίοι δεν θα δουν επιστροφές στους λογαριασμούς τους πως αυτό το γεγονός οφείλεται στο ότι δεν έχουν συμπληρώσει το IBAN τους.

Σε αυτούς δίνεται η δυνατότητα, μπαίνοντας στην ηλεκτρονική σελίδα του ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr ->ηλεκτρονικές υπηρεσίες->Aτομικά Στοιχεία «Στοιχεία Επικοινωνίας», να το καταχωρίσουν.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X