Ελλάδα

Ιδού τα σχέδια της η ΑΑΔΕ για την είσπραξη οφειλών προς την εφορία

Ιδού τα σχέδια της η ΑΑΔΕ για την είσπραξη οφειλών προς την εφορία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές αλλαγές στο τρόπο είσπραξης των οφειλών προς την εφορία δρομολογεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, συστήνοντας Κέντρα Είσπραξης Οφειλών σε επίπεδο περιφερειών, αρχής γενομένης από την Αττική.

Οι αλλαγές για τις οφειλές στην εφορία

Σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή, στόχος του Κέντρου Είσπραξης Οφειλών (ΚΕΟΦ) Αττικής που θα λειτουργήσει από το Νοέμβριο θα είναι η επιδίωξη είσπραξης οφειλών, οπουδήποτε στην επικράτεια, που αφορούν σε χρέη προς ΔΟΥ της Περιφέρειας Αττικής, αλλά και η διαχείριση χαρτοφυλακίου οφειλών ανεπίδεκτων είσπραξης. Η επιδίωξη είσπραξης των οφειλών αυτών θα γίνεται, οπουδήποτε στην επικράτεια, με τη λήψη στοχευμένων μέτρων για οφειλές που καθορίζονται, αρμοδίως, με συγκεκριμένα κριτήρια.

«Το Κέντρο Είσπραξης Οφειλών Αττικής είναι αρμόδιο για την επιδίωξη της είσπραξης των οφειλών, οπουδήποτε στην επικράτεια, οφειλετών που υπάγονται σε οποιαδήποτε ΔΟΥ της Περιφέρειας Αττικής, παράλληλα με τις κατά τόπον αρμόδιες ΔΟΥ, οι οποίες εξακολουθούν να έχουν αρμοδιότητα για την επιδίωξη είσπραξης των οφειλών αρμοδιότητάς τους», αναφέρεται στην απόφαση.

Οι υποθέσεις που θα φθάνουν Κέντρο Είσπραξης Οφειλών Αττικής θα προτεραιοποιούνται και εν συνεχεία θα εφαρμόζονται τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, ξεκινώντας από όσους συνδυάζουν το μεγαλύτερο ύψος οφειλής με τις περισσότερες πιθανότητες είσπραξης.

Η… διαδρομή για τις οφειλές προς την εφορία

Μέσα από την αποκέντρωση της διαδικασίας είσπραξης οι υποθέσεις οφειλετών θα φεύγουν από τις εφορίες της εκάστης περιφέρειας και θα πηγαίνουν στο κέντρο είσπραξης. Με τον τρόπο αυτό και θα εμπεδωθεί μεγαλύτερη διαφάνεια και θα φύγει μεγάλο φόρτος εργασίας από τους εφοριακούς πουν στελεχώνουν τα δικαστικά τμήματα των εφοριών.

Να σημειωθεί πως το 2018 δημιουργήθηκαν «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη πάνω από 10 δισ. ευρώ, ενώ 4,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία και σε περισσότερους από 1,8 εκατομμύρια φορολογουμένους ο εισπρακτικός μηχανισμός έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Με κατασχέσεις και ρυθμίσεις η ΑΑΔΕ κατάφερε το 2018 να εισπράξει περισσότερα από 5 δισ. ευρώ παλαιών και νέων χρεών.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X