Ελλάδα

Κόβουν χρήμα από δαπάνες στα υπουργεία! Ποια μπαίνουν στο… στόχαστρο

Κόβουν χρήμα από δαπάνες στα υπουργεία! Ποια μπαίνουν στο… στόχαστρο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στην επέκταση της λεγόμενης «επισκόπησης δαπανών» προχωρεί η Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών και τα υπουργεία… θα αλλάξουν.

Η επισκόπηση δαπανών είναι «τέκνο» του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και ουσιαστικά συνίσταται στον εντοπισμό μη παραγωγικών δαπανών των υπουργείων που μπορούν να ψαλιδιστούν.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει ανοίξει νέο κύκλο επισκόπησης δαπανών με ορίζοντα τον προϋπολογισμό του 2020, επιδιώκοντας εξοικονομήσεις αλλά και τον εντοπισμό αναποτελεσματικών δράσεων και πολιτικών.

Οι δαπάνες στα υπουργεία

Έτσι, με διαδοχικές αποφάσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, έχουν συγκροτηθεί ειδικές επιτροπές για επισκόπηση δαπανών σε συγκεκριμένα υπουργεία. Αυτά είναι τα υπουργεία Υγείας, Μεταφορών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Προστασίας του Πολίτη.

Χθες συστάθηκε στη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ειδική επιτροπή για την ανάπτυξη δομής προϋπολογισμού προγραμμάτων – επίδοσης του υπουργείου και των εποπτευόμενων από αυτό φορέων.

Έργο της εν λόγω επιτροπής είναι ο συντονισμός των αρμόδιων υπηρεσιών, με στόχο την παρουσίαση του προϋπολογισμού έτους 2020 του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και των εποπτευόμενων από αυτό φορέων με δομή προγραμμάτων, τη διατύπωση των επιδιωκόμενων ανά πρόγραμμα στόχων, τον καθορισμό βασικών δεικτών για την μέτρηση της επίτευξης των αποτελεσμάτων σε σχέση με τους στόχους και τον προσδιορισμό των αρμοδίων οργάνων για τη διαχείριση των προγραμμάτων και την παρακολούθηση της επίτευξης των σχετικών στόχων.

Οι προτάσεις

Το 2016, το 2017 και το 2018 το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στη συγκέντρωση, επεξεργασία και αποτίμηση προτάσεων για πολιτικές εξοικονόμησης πόρων από τα υπουργεία, με σκοπό τη δημιουργία δημοσιονομικού περιθωρίου, ώστε να ενισχυθούν οι δράσεις για την κοινωνική προστασία ευάλωτων πληθυσμών σε τομείς με υψηλή κοινωνική αποτελεσματικότητα με τρόπο διατηρήσιμο, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η επίτευξη των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων. Τις προτάσεις αυτές τις ενσωμάτωσε στους προϋπολογισμούς των ετών 2017, 2018 και 2019.

Μέσα από τη δημιουργία ενός μόνιμου και τακτικού μηχανισμού παρακολούθησης της πορείας υλοποίησης του προγράμματος εξοικονόμησης, με μηνιαία υποβολή αναφορών, επιχειρήθηκε ο έγκαιρος εντοπισμός αποκλίσεων και η ανάπτυξη εναλλακτικών δράσεων σε περίπτωση απόκλισης από το στόχο. Επιπρόσθετα, δόθηκε έμφαση στην ουσιαστική αξιολόγηση της απόδοσης κάθε δράσης, ώστε να εντοπιστούν οι αιτίες τυχόν προβλημάτων κατά την υλοποίηση και να ληφθούν άμεσα τα αναγκαία μέτρα για την προώθηση των σχετικών πολιτικών.

Η παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης των δράσεων έγινε από τη Διεύθυνση Αξιολόγησης Δράσεων Γενικής Κυβέρνησης (ΔΑΔΓΚ) της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικής Πολιτικής και Προϋπολογισμού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Πάντως αν και για το 2018 προβλεπόταν αρχικά από την επισκόπηση δαπανών εξοικονόμηση 320 εκατ. ευρώ, ο στόχος αυτός αναθεωρήθηκε στα 260 εκατ. ευρώ και τελικά προέκυψε πως το όφελος ήταν μόλις 88 εκατ. ευρώ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X