Ελλάδα

Μαρία Γιαννακάκη για αλλαγή φύλου: «Τουφεκιές στον αέρα με τίμημα τις ζωές παιδιών»

Μαρία Γιαννακάκη για αλλαγή φύλου: «Τουφεκιές στον αέρα με τίμημα τις ζωές παιδιών»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με την κυρία Μαρία Γιαννακάκη, γενική γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, και πρώην βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, που ανέλαβε τον συντονισμό σύνταξης και διαβούλευσης των επίμαχων διατάξεων και την επέκταση της ισχύος του νομοσχεδίου για την αλλαγή φύλου σε άτομα ηλικίας από 15 ετών. Αποτελούν «τουφεκιές στον αέρα με τίμημα τις ζωές παιδιών».

Προκειμένου η κ. Γιαννακάκη να στηρίξει την παραπάνω φράση επικαλέστηκε πόρισμα παιδοψυχολόγων που μετείχαν στη διαβούλευση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την κατάρτιση του σχεδίου νόμου, όπου μεταξύ άλλων επισημαίνεται πως η χώρα μας δεν έχει τις κατάλληλες δομές υποστήριξης ανηλίκων που μπαίνουν σε διαδικασία φυλομετάβασης.

Οι δηλώσεις της κυρίας Γιαννακάκη έγιναν τον περασμένο Μάιο προκειμένου να απορριφθούν τα αιτήματα της διεμφυλικής κοινότητας για ένταξη ανηλίκων στο νομοσχέδιο και δημιουργούν ισχυρό προβληματισμό τόσο για τη δική της σταθερότητα όσο κυρίως για την αρτιότητα της επιλογής του κ. Σταύρου Κοντονή να προχωρήσει την τελευταία στιγμή σε αλλαγή εντάσσοντας τους εφήβους στις διαδικασίες αλλαγής φύλου. Παράλληλα, έρχονται να επιβεβαιώσουν όχι μόνο την οργή της Εκκλησίας, αλλά και τις έντονες επιφυλάξεις της αντιπολίτευσης όπως και αρκετών βουλευτών της πλειοψηφίας για την ένταξη παιδιών στις ρυθμίσεις του επίμαχου σχεδίου νόμου.

Συγκεκριμένα, σε εκδήλωση που πραγματοποίησε το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ στις 30 Μαΐου 2017 με τίτλο «Ισότητα και ελευθερία σήμερα: Συζήτηση για τη νομική κατοχύρωση της ταυτότητας φύλου» η γενική γραμματέας του υπουργείου φέρεται, σύμφωνα με δημοσίευμα του left.gr που δεν έχει διαψευστεί, να λέει: «Το νομοσχέδιο είναι αποτέλεσμα εκτενούς και σε βάθος διαβούλευσης με την κοινότητα και ειδικούς. Το ζήτημα του αποκλεισμού των ανηλίκων οφείλεται στο πόρισμα παιδοψυχολόγων που συμμετείχαν στη διαβούλευση και στην έλλειψη κατάλληλων υποστηρικτικών δομών για ανηλίκους σε διαδικασία μετάβασης».

Επίσης, για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, το περιοδικό «Antivirus» που απευθύνεται στην κοινότητα LGBTQ αναφέρει σε δημοσίευμα, που επίσης δεν έχει διαψευστεί, ότι στην ερώτηση «Να αποσυρθεί η διάταξη περί δικαιοπρακτικής ικανότητας για τα ανήλικα άτομα;», η κυρία Γιαννακάκη απάντησε ως εξής: «Η άσκηση πολλών ατομικών δικαιωμάτων απαιτεί ένα μίνιμουμ ωριμότητας, γι’ αυτό υπάρχει μια απαίτηση ως προς τη δικαιοπρακτική ικανότητα του ατόμου. Στη συζήτηση κατά τις συνεδριάσεις της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής μπήκαν και οι ορμονικές διαταραχές κατά την εφηβεία και οι παιδοψυχολόγοι που συμμετείχαν ζήτησαν να μπει ο συγκεκριμένος όρος με το κριτήριο του βέλτιστου συμφέροντος για το παιδί.
 
Το Σύνταγμα ορίζει το παιδί ως έναν ανώριμο πολίτη και όχι ως παρακολούθημα των γονιών του και είναι κάτι που το κατακτήσαμε ως χώρα από την αναθεώρηση του 1974. Οι παιδοψυχολόγοι θεώρησαν ότι είναι καλύτερα έτσι. Επίσης, είναι γεγονός ότι σε δύο χώρες της Ευρώπης τα όρια ηλικίας είναι τα 16 χρόνια και στην Ιρλανδία προτείνεται να μειωθεί στα 14. Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε και πολύ ισχυρές υποστηρικτικές δομές, που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα και είναι εξαιρετικά δύσκολο να δημιουργηθούν υπό αυτές τις συνθήκες. Τουφεκιές στον αέρα δεν μπορούμε να κάνουμε με τις ζωές των παιδιών».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X