Ελλάδα

Οι νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες

Οι νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τρεις νέες ταινίες που αξίζει να δείτε προβάλλονται στις κινηματογραφικές αίθουσες. Τις παρουσιάζει ο eretikos κριτικός Γιάννη Κρουσίνσκυ. Η μία μάλιστα αναφερεται στη θρυλική Τζούντι Γκάρλαντ.

 

Judy – Τζούντι

Υπόθεση: 1969. Η Judy Garland σε ώριμη ηλικία, ταξιδεύοντας στο Λονδίνο, επιχειρεί να τροφοδοτήσει τη φήμη της επαγγελματικής της περσόνας, τραγουδώντας σε σκηνές πολυτελών, πασίγνωστων ξενοδοχείων. Η ίδια θυμάται συνεχώς, πόσο πολύ καταπιέστηκε, μόλις στο ξεκίνημα της εφηβικής της ηλικίας, από τον παραγωγό Louis B. Mayer, συμμετέχοντας στην παράσταση ο “Μάγος του Οζ,” στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Dorothy. Αναπόφευκτα τότε θυσίασε ακόμη και τις πιο στοιχειώδεις στιγμές ελευθερίας της, ώστε να ασχοληθεί ολοκληρωτικά επιτυχώς με την τέχνη της μουσικής και καλλιτεχνικής απόδοσης. Στο “σήμερα,” απομακρύνεται αναγκαστικά από τα δύο μικρά παιδιά της, ενώ τα προσωπικά προβλήματα σκεπάζονται από την κατανάλωση αλκοόλ, όσο η ψυχή της καλλιτέχνιδας φθίνει…Αλλά όταν συνέρχεται η Judy, το ταλέντο της και η αέναη αναγέννηση του έρωτα δεν πεθαίνουν ποτέ, καθώς εμπνέουν όχι μόνο εκείνη, αλλά τους πάντες…

 

Κινηματογραφικός Χάρτης: Η οπτική γωνία είναι της πρωταγωνίστριας. Εκείνη ανέκαθεν ήταν μόνη, μόλις από την ευαίσθητη, εφηβική της ηλικία. Τότε δέχτηκε να ξεχάσει το αληθινό όνομα και την οικογένειά της και έγινε η Judy Garland! Ανέκαθεν ζούσε μακριά από την ενσυναίσθηση των άλλων ανθρώπων, που έβλεπαν μόνο ένα υπερθέαμα στα μάτια της και απαιτούσαν αυτό πάντοτε να λειτουργεί. Η θέαση περιγράφει την αντικρουόμενη, καλλιτεχνική διάθεση ενάντια στην προσωπική ψυχοσύνθεση της ηρωίδας…Διαμέσου της προσωρινώς ευχάριστης συνύπαρξης σε επιλεκτικά φωτεινούς χώρους μαζί με πολλούς, ενδιαφέροντες ανθρώπους (ορχήστρα και ένθερμο κοινό), αλλά και της σκοτεινής, ατομικής αποτύπωσης, στο απογοητευμένο, ανθρώπινο κομμάτι των συναναστροφών (προσωπικές σχέσεις, απόρριψη κοινού) σαν μια ακούραστη υπενθύμιση θλίψης. Ωστόσο, η Judy προσπαθεί με ανερμήνευτα, αποθέματα ελπίδας να βρει την ευτυχία, τη γοητεία και τον έρωτα ακόμη και σε μεγαλύτερη ηλικία. 

 

Το μοντάζ θα μας ξεναγήσει με ψυχική τόλμη, αλλά και λεπτότητα ομοιόμορφης εναλλαγής σκηνών στο κρίσιμο, εφηβικό, επαγγελματικό ξεκίνημα, της αυστηρά πειθαρχημένης Garland, που πρόδιδε ολοένα και περισσότερο την ατομική της ελευθερία. Η φωτογραφία στο έργο θα ενώσει με επιτυχία τη λάμψη της ιδιόρρυθμης, απελευθερωμένης καλλιτέχνιδας με την επικίνδυνη, “άχρωμη” πτώση του εκφραστικού της οίστρου. Το χιούμορ, η τρυφερότητα και η αγανάκτηση της Judy Garland έχουν προσεχτεί στο σενάριο. Η Renée Zellweger μεταμορφώνεται για ακόμη μια φορά και μας ξεναγεί με απόλυτη επιτυχία σε αυτή την τόσο σύνθετη προσωπικότητα, η οποία αγαπά και μισεί το τραγούδι, εξαιτίας της δυναμικής, μα παράλληλα και ψυχοφθόρας αύρας, που εκείνο “μοιραία” της χάραξε…Η απόδοση των τραγουδιών “The Trolley Song” και “Over the Rainbow” περιγράφει αυτή την αντίθεση… 

 

Συντελεστές:

 

Σενάριο: Tom Edge (screenplay), Peter Quiler (έγραψε το θεατρικό έργο “Over the Rainbow,” στο οποίο βασίστηκε η ταινία. Σκηνοθεσία: Rupert Goold. Πρωταγωνιστούν: Renée Zellweger, Jessie Buckley, Finn Wittrock, Richard Cordery, Rufus Sewell. 

 

Μια διανομή της Spentzos Film

 

Abominable – Γέτι: Ο Χιονάνθρωπος των Ιμαλαΐων

 

Υπόθεση: Στη μακρινή Shangai, ο κάααποτε νέος, περήφανος εξερευνητής, μα νυν ηλικιωμένος, ζάμπλουτος επιχειρηματίας, Κύριος Burnish, με τη βοήθεια της ηθικής Ζωολόγου Dr. Zara, κατόρθωσε να αιχμαλωτίσει ένα Γέτι. Σκοπός του είναι να αποδείξει την ύπαρξη του σπάνιου πλάσματος δημόσια στον κόσμο. Εν τω μεταξύ στον κοινωνικό ιστό της πόλης, η έφηβη Yi ζει μεν με την οικογένειά της, αλλά λείπει από το σπίτι συνεχώς και δεν έχει αληθινές στιγμές μαζί τους. Η Yi διαφέρει από τα υπόλοιπα παιδιά. Δουλεύει, φροντίζοντας διάφορα ζωάκια και δεν ανήκει σε καμία περίπτωση στην κοινωνική μάζα της γενιάς της. Μιλώντας για μαζική απήχηση, αντιθέτως ο Jin λατρεύει το κινητό του τηλέφωνο και την ακραία αυτοπροβολή, που εκείνο διαρκώς “του προσφέρει.” Ο ηλικιακά μικρότερος ξάδερφός του, Peng, στον αντίποδα, εκτιμά την μοναδική ζήση της παιδικότητας, το μπάσκετ και τα μπισκότα της καλόκαρδης Nai Nai.

 

Η Yi είχε μάθει να παίζει εξαιρετικά βιολί από τον πατέρα της, όσο εκείνος ζούσε. Στην ταράτσα της πολυκατοικίας η ξεχωριστή έφηβη έχει φτιάξει ένα αυτοσχέδιο σπιτάκι σαν κρησφύγετο ονείρων. Το ζωηρό πνεύμα της Yi ονειρευόταν εδώ και πολλά χρόνια να πραγματοποιήσει ένα μεγάλο ταξίδι σε διάφορα μέρη, που της είχε προτείνει παλιότερα ο πατέρας της, με εντυπωσιακό τερματισμό στα εδάφη των Ιμαλαΐων. Από ότι φαίνεται, η ειδική ομάδα δράσης του Κυρίου Burnish…Εεε…Μάλλον αγνοεί, τι ακριβώς σημαίνει επαγγελματισμός και απλώς έχασε…Το Γέτι! Το πλάσμα προσγειώθηκε στην ταράτσα της Yi. Εκείνη θα το προστατέψει και θα τον ονομάσει Everest. Θέλει να τον βοηθήσει να επιστρέψει στο δικό του σπίτι. Μαζί με τους φίλους της, Peng και Jin, χωρίς κάποιο οργανωμένο σχέδιο, θα φύγουν “εν θερμώ” για Ιμαλάια. Ο οργισμένος Κύριος Burnish ακολουθεί ξοπίσω τους, μαζί με την καλοπροαίρετη Dr Zara και την ειδική ομάδα…Μα πώς έμπλεξαν έτσι τα παιδιά;!

 

Κινηματογραφικός Χάρτης: Το συγκεκριμένο animation εντυπωσιάζει μόνο ευχάριστα! Ο χαρακτήρας της Yi αφορά μια αλτρουίστρια, με αγνή ομορφιά, φιλόζωη, που εκτιμά την αληθινή μουσική και το ταξίδι μιας ενδιαφέρουσας περιπέτειας. Το οικογενειακό της περιβάλλον είναι πραγματικά ζεστό και γνώριμο σε εμάς τους Έλληνες. Καθότι η Nai Nai, σαν γιαγιά, έχει πάρει σε κάποια σημεία τη θέση της μητέρας της Yi, φροντίζοντας πιο πολύ τη μικρή. Ο σχεδιασμός του Γέτι = Everest είναι συμπαθέστατος και αγαπητός για μικρά και μεγάλα παιδιά. Η εξαιρετική ιδέα της επικοινωνίας του Everest και της Yi μέσω της κλασικής μουσικής αιφνιδιάζει με πανέμορφο τρόπο τους θεατές/ακροατές! Ο εκ φύσεως μουσικός, ειρηνικός βρυχηθμός του Γέτι χαρίζει άνθιση και ανάπτυξη σε όλη τη φύση. Οι εικόνες θα ανταμείψουν στην πορεία το κοινό, ενώνοντας με εύστοχους συμβολισμούς και ζωντανούς χρωματισμούς το υδάτινο με το χερσαίο στοιχείο σε ένα ελπιδοφόρο μήνυμα αγάπης, για την εκτίμηση και προστασία του εκπληκτικού πλανήτη μας. Υπάρχει ωστόσο, μια γεωπολιτική αναφορά, που δυσαρέστησε τα κράτη Βιετνάμ, Μαλαισία λόγω της nine-dash-line, αλλά αυτό δεν απειλεί το σύνολο της ταινίας.

 

Πάντοτε αποτελεί μεγάλο ρίσκο μια μεταγλώττιση, όμως εδώ υπάρχει πραγματική επιτυχία! Μέσα από μια ωραία, ερμηνευτική ομάδα ηθοποιών Θα απολαύσουμε στους πρωταγωνιστικούς ρόλους: τον αδιάκοπα ταλαντούχο, φωνητικό χαμαιλέοντα, Γιώργο Κωνσταντίνου (ως παρεξηγημένος Κύριος Burnish!), την τρυφερή Μαίρη Συνατσάκη (ως πρωταγωνίστρια Yi), την αξιαγάπητη Βίνα Παπαδοπούλου (Ως καλόκαρδη Nai Nai), τους κινηματογραφικά εντεταγμένους σε περιβάλλον animation Ίαν Στρατή και Γιάννη Χασιώτη (ως διαφορετικά ξαδέρφια Jin και Peng) και την αινιγματική Μαριάνθη Σοντάκη (ως “καλοπροαίρετη/κρυψίνους” Dr. Zara). 

 

Συντελεστές: 

 

Σενάριο: Jill Culton. Σκηνοθεσία: Jill Culton, Todd Wilderman. Πρωταγωνιστούν (στη μεταγλωττισμένη έκδοση): Γιώργος Κωνσταντίνου, Μαίρη Συνατσάκη, Βίνα Παπαδοπούλου, Μαριάνθη Σοντάκη,  Ίαν Στρατής, Γιάννης Χασιώτης, Δημήτρης Ουγγαρέζος. Μετάφραση-Προσαρμογή-Σκηνοθετική επιμέλεια: Σοφία Τσάκα. Studio Μεταγλώττισης: Sierra Post.

 

Μια διανομή της Tulip Entertainment

 

Yunost Maksima – H Νιότη του Μαξίμ (γυρισμένη το 1935)

 

Υπόθεση: Η ταινία αποτελεί το πρώτο μέρος της γνωστής Τριλογίας του Μαξίμ.” Η τελευταία ακολουθεί τα ιστορικά γεγονότα, μέχρι την Οκτωβριανή Επανάσταση. Η θεματική του πρώτου μέρους αφορά τη συνειδητή γέννηση των ιδεών ενός μελλοντικού Μπολσεβίκου, επηρεάζοντας μια τολμηρή, ολόκληρη γενιά! Την ωρίμανση της οποίας προσωποποιεί ο νεαρής ηλικίας, ήρωας Maksim! Κατά το έτος 1907, στην προλεταριακή συνοικία του Petrograd, ο νεαρός εργάτης Maksim και οι φίλοι του Dyema και Andrei, χωρίς μέχρι πρότινος να φέρουν κάποια σχέση με πολιτικό-ταξικές θεωρήσεις, σώζουν τυχαία μια κοπέλα, τη Natasha. Ακριβώς την ίδια ημέρα ο Andrei θα πεθάνει στο εργοστάσιο. Ο απαρηγόρητος Dyema οδηγείται στο ποτό. Όμως ο Maksim αντιδρά διαφορετικά…Με αποφασιστική, ριζοσπαστική δράση πλησιάζει συνειδητά μια οργανωμένη, αναπτυσσόμενη πρωτοπορία της τότε εργατικής τάξης.

 

Σημείωση: Το καλλιτεχνικό, δυναμικό δίδυμο των Grigoriy Kozintsev, Leonid Trauberg έπειτα από πολλές γόνιμες, υλοποιημένες ιδέες, όπως λόγου χάριν εκείνη της προσωπικής εισήγησης του δημιουργικού, εκφραστικού κινήματος του “Εκκεντρισμού,” περνά επιτυχώς από τον βωβό στον ομιλούντα κινηματογράφο. Προκαλώντας με αυτή την τριλογία πλέον το παγκόσμιο ενδιαφέρον του χώρου! Ο Maksim είναι ένας ήρωας, ο οποίος θα αντιληφθεί, χωρίς να έχει διαβάσει Μαρξ, ποιος είναι ο δρόμος, που εκπροσωπεί η ορμή της επαναστατικής νιότης, απορρίπτοντας τη μονοδιάστατη απόλαυση της ίδιας της ηλικίας…Τη μουσική ανέλαβε ο Dmitri Shostakovich.     

 

Συντελεστές:

 

Σκηνοθεσία: Grigoriy Kozintsev, Leonid Trauberg. Σενάριο: Leonid Trauberg, Grigoriy Kozintsev. Πρωταγωνιστούν: Boris Chirkov, Valentina Kibardina, Mikhail Tarkhanov.

Μια διανομή της New Star

Καλή, ουσιώδη θέαση σε όλες και όλους!

Ο Eretikos κριτικός Γιάννης Κρουσίνσκυ

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X