Facebook Twitter Viber Messenger WhatsApp E-mail |
Γνωρίζετε, όμως, τους κινδύνους που επισημαίνουν οι ειδικοί αναφορικά με την πιθανότητα να γίνει η γαλοπούλα αιτία τροφικής δηλητηρίασης για εσάς και την οικογένειά σας;
Ο κίνδυνος ξεκινάει από τον τρόπο απόψυξης της γαλοπούλας και συνεχίζεται με το αν θα την πλύνετε με νερό καθώς και με το αν και κατά πόσο θα ψηθεί σωστά η γέμιση που παραδοσιακά βάζουμε όλοι μέσα στο πουλερικό. Περίπου το 20% των τροφικών δηλητηριάσεων συνδέεται με την κατανάλωση πουλερικών και ο μήνας Δεκέμβριος είναι εκείνος που γίνονται οι περισσότερες τέτοιες αναφορές.
Πλύσιμο
Το πλύσιμο τη γαλοπούλας, θεωρείται από πολλούς ως ένας χρήσιμος τρόπος για να απομακρύνουν τα επιβλαβή βακτήρια, αλλά τελικά μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Και η συνήθεια φυσικά να χρησιμοποιούμε το κρέας που περισσεύει στο τραπέζι τις επόμενες μέρες σε άλλα πιάτα ή σάντουιτς, είναι επίσης μια «συνταγή για καταστροφή», όταν συνεχίζεται για πάρα πολύ καιρό.
Επίσης, πάνω από το 80% των ανθρώπων πιστεύει ότι πλένει καλά την γαλοπούλα που αγόρασε. Στην πραγματικότητα, όταν πλένετε την γαλοπούλα, είναι πολύ πιθανό να «σκορπίζετε» με τα νερά που πιτσιλάτε σε όλη την κουζίνα επιβλαβή βακτήρια, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε διασταυρούμενη μόλυνση με άλλα τρόφιμα, τα οποία θα ακουμπήσετε στην συνέχεια εκεί. Το κατάλληλο μαγείρεμα της γαλοπούλας θα εξοντώσει ούτως ή άλλως τα βακτήρια, οπότε δεν υπάρχει ανάγκη να πλύνετε την γαλοπούλα.
Απόψυξη
Περίπου 1 στις 4 τις γαλοπούλες που θα καταναλωθούν τα Χριστούγεννα θα έχουν αγοραστεί κατεψυγμένες. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν ξεπαγώνουν σωστά την γαλοπούλα, το οποίο μπορεί να επιτρέψει στο επικίνδυνο βακτήριο της σαλμονέλας (Salmonella) αλλά και στο καμπυλοβακτηρίδιο (Campylobacter) να επιβιώσουν τη διαδικασία μαγειρέματος και να φτάσουν στο πιάτο σας.
Γέμιση
Επίσης, οι περισσότεροι άνθρωποι βάζουν γέμιση μέσα στη γαλοπούλα. Αλλά ο βρετανικός φορέας για την ασφάλεια των τροφίμων (Food Standards Agency – FSA) προειδοποιεί ότι αυτό ενέχει τον κίνδυνο ότι η γέμιση και το εσωτερικό της γαλοπούλας μπορεί να μην μαγειρευτεί σωστά και πλήρως. Μια γαλοπούλα που δεν έχει μαγειρευτεί σωστά θα μπορούσε να σημάνει τροφική δηλητηρίαση στο τραπέζι. Ο ασφαλής και εύκολος τρόπος για να απολαύσετε την «γέμιση» είναι να την μαγειρέψετε χωριστά από την γαλοπούλα και να την βάλετε στο τέλος μέσα σε αυτή, αν το επιθυμείτε.
Κατανάλωση
Τέλος, οι ειδικοί συμβουλεύουν να καταναλώσουμε τα υπολείμματα της γαλοπούλας από το γιορτινό τραπέζι μέσα σε 48 ώρες και να μην τα κρατήσουμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Πηγή:dailymail.co.uk
Δείτε ακόμη:Ο Κουτσόπουλος τρόλαρε το ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ του απάντησε
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ευρωεκλογές – Μαξίμου: Ο φόβος της αποχής και οι διαμαρτυρίες των γαλάζιων βουλευτών
Φλαμίνγκο στην Βουλιαγμένη…
Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε λεωφορείο του ΟΑΣΘ στην Περιφερειακή – Έσβησε χωρίς τραυματίες
Γλυφάδα: Καρχαριοειδές εμφανίστηκε στη μαρίνα (vid)
Τα 12 πλοκάμια της ΑΑΔΕ σε τράπεζες, ΕΦΚΑ, ΕΡΓΑΝΗ, ΟΠΕΚΕΠΕ!
ΕΕ: Ανοίγει η συζήτηση για την τετραήμερη εργασία -Οι πιο σκληρά εργαζόμενοι της ΕΕ οι Έλληνες
Συντάξεις Ιουνίου: Ποιες είναι οι επικρατέστερες ημερομηνίες
Ολες οι Ειδήσεις
- Ευρωεκλογές – Μαξίμου: Ο φόβος της αποχής και οι διαμαρτυρίες των γαλάζιων βουλευτών
- Φλαμίνγκο στην Βουλιαγμένη…
- Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε λεωφορείο του ΟΑΣΘ στην Περιφερειακή – Έσβησε χωρίς τραυματίες
- Γλυφάδα: Καρχαριοειδές εμφανίστηκε στη μαρίνα (vid)
- Τα 12 πλοκάμια της ΑΑΔΕ σε τράπεζες, ΕΦΚΑ, ΕΡΓΑΝΗ, ΟΠΕΚΕΠΕ!
- ΕΕ: Ανοίγει η συζήτηση για την τετραήμερη εργασία -Οι πιο σκληρά εργαζόμενοι της ΕΕ οι Έλληνες
- Συντάξεις Ιουνίου: Ποιες είναι οι επικρατέστερες ημερομηνίες
- Ερντογάν για επίσκεψη Μητσοτάκη: Προσπαθούμε να αυξήσουμε τους φίλους μας
- Συνεχίζεται η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα: Σε ισχύ τα μέτρα της Τροχαίας
- ψηφιακή κάρτα εργασίας: Οι… τρύπες του συστήματος