Ελλάδα

Προμήθειες… εμπιστευτικό! Πότε είναι νόμιμες σε αναλήψεις και πληρωμές

Προμήθειες… εμπιστευτικό! Πότε είναι νόμιμες σε αναλήψεις και πληρωμές
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Κανονισμούς και μάλιστα αυστηρότατους στις προμήθειες που μπορούν να επιβάλλουν οι τράπεζες στην ανάληψη μετρητών και τις πληρωμές με κάρτες έχει επιβάλλει η ΕΕ προκειμένου να διασφαλίσει ότι όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες χρήζουν ισότιμης μεταχείρισης.

Το τελευταίο διάστημα γίνεται έντονη συζήτηση στη χώρα μας ενόψει της αύξησης των χρεώσεων για αναλήψεις από ΑΤΜ τρίτης τράπεζας, αλλά και μετά την επιβολή της προμήθειας DAF στις αναλήψεις με ξένη κάρτα από το περυσινό καλοκαίρι. Αυτό που ορίζει ρητά η ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι ότι δεν επιτρέπεται ο διαχωρισμός ανάμεσα σε Έλληνες και άλλους Ευρωπαίους πολίτες όταν πρόκειται για αναλήψεις μετρητών ή μεταφορές ποσών και πληρωμές.

Αποζημίωση: Αυτά πρέπει να γνωρίζετε για τις αλλαγές με την απόλυση

Με τον κανονισμό 2015/751 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο απαγορεύουν ρητά τον «κατακερματισμό της εσωτερικής αγοράς» και επιτάσσουν την «εξάλειψη των άμεσων και έμμεσων εμποδίων» στην εύρυθμη λειτουργία της ευρωπαϊκής αγοράς.  Αυτό σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται οι τράπεζες να χρεώνουν διαφορετικές προμήθειες στους πελάτες τους όταν κάνουν αναλήψεις μετρητών εντός ή εκτός συνόρων ή όταν μεταφέρουν χρήματα σε λογαριασμούς εντός Ελλάδας ή στην υπόλοιπη ΕΕ. «Οι επιβαρύνσεις των χρηστών για τις διασυνοριακές πληρωμές σε ευρώ είναι ίδιες με αυτές των αντίστοιχων πληρωμών εντός της επικράτειας κράτους μέλους, συμπεριλαμβανομένων των πράξεων πληρωμής με κάρτα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κανονισμός.

Τι ισχύει για τις προμήθειες στις αναλήψεις μετρητών

Ειδικά όσον αφορά στις αναλήψεις από ΑΤΜ, ο χρήστης επιβαρύνεται με δύο διαφορετικές χρεώσεις: τη χρέωση της τράπεζάς του (που έχει εκδώσει την κάρτα) και τη χρέωση της τράπεζας στην οποία ανήκει το ΑΤΜ. Αυτό που ίσχυε μέχρι πρότινος στην Ελλάδα ήταν ότι οι τράπεζες είχαν συνάψει συμφωνίες μέσω του ΔΙΑΣ για να χρεώνουν μεταξύ 1,20-1,40 ευρώ στις αναλήψεις από ΑΤΜ άλλης τράπεζας. Οι αναλήψεις από ΑΤΜ της ίδιας τράπεζας είναι δωρεάν και θα παραμείνει δωρεάν στη χώρα μας.

Από τον Ιούλιο όμως, όπως έχει αποκαλύψει το insider.gr, οι χρεώσεις για αναλήψεις από ΑΤΜ άλλης τράπεζας θα αυξηθούν στα επίπεδα των 2 έως 3 ευρώ από τους κατόχους των ΑΤΜ. Ταυτόχρονα, όμως, οι τράπεζες είναι πιθανό να επιβάλλουν και χρεώσεις ως εκδότες της κάρτας (issuers), με την Τράπεζα Πειραιώς να έχει ανακοινώσει πρώτη ότι θα επιβάλλει προμήθεια 0,80 λεπτά σε κάθε συναλλαγή. Αυτό σημαίνει ότι εάν, για παράδειγμα, ένας πελάτης της κάνει ανάληψη από ΑΤΜ της Eurobank θα χρεωθεί 2,50 + 0,80 = 3,30 ευρώ για την ανάληψη.

Της… προμήθειας!

Αυτά τα επίπεδα χρεώσεων είναι αντίστοιχα της προμήθειας DAF (Direct Access Fee) η οποία επιβλήθηκε στις αναλήψεις με ξένες κάρτες (π.χ. Revolut) ή κάρτες ιδρυμάτων χρήματος (π.χ. Viva Wallet) με κάθε ανάληψη από ΑΤΜ συστημικής τράπεζας. Την ίδια ώρα, όμως, οι πελάτες των τραπεζών απολάμβαναν χαμηλότερες χρεώσεις λόγω των διμερών συμφωνιών μέσω της ΔΙΑΣ.

Την ανισορροπία αυτή επιχείρησε να εξαλείψει η Visa με σημείωμα που απέστειλε σε όλες τις τράπεζες, ζητώντας από τις 20 Ιουλίου 2019 να αίρουν τη χρέωση DAF προκειμένου να μην γίνονται διακρίσεις μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών. Αντ’ αυτού, οι συστημικές τράπεζες αποφάσισαν, σύμφωνα με πληροφορίες του κλάδου, να επιβάλλουν ίσες προμήθειες και στους Έλληνες πελάτες άλλων τραπεζών, εξισώνοντας τις χρεώσεις στα επίπεδα των 2-3 ευρώ (2 ευρώ για την ΕΤΕ, 2,5 ευρώ για τη Eurobank και την Alpha Bank και 3 ευρώ για την Πειραιώς).  Οι νέες προμήθειες θα ισχύουν από τις 22 Ιούλιου και ήδη οι τράπεζες αναπροσαρμόζουν τους τιμοκαταλόγους τους.

Ποιες χρεώσεις είναι παράνομες στις προμήθειες

Δεν επιτρέπεται η επιβολή προμήθειας στη χρήση χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας στα καταστήματα. Όπως αναφέρει στον ιστότοπό της η ΕΕ, «όταν πληρώνετε για κάτι στην ΕΕ χρησιμοποιώντας την πιστωτική ή χρεωστική σας κάρτα, οι έμποροι και οι τράπεζες δεν μπορούν να σας επιβάλλουν επιπλέον τέλος μόνο και μόνο επειδή χρησιμοποιήσατε μια συγκεκριμένη κάρτα. Ο κανόνας αυτός ισχύει για όλες τις αγορές με κάρτα (σε καταστήματα ή στο διαδίκτυο) που γίνονται εντός της χώρας σας ή σε άλλη χώρα της ΕΕ».

Αύριο… πληρώνει ο ΟΠΕΚΑ! Αναλυτική λίστα με τα επιδόματα!

Σημειώνεται εδώ ότι ο κανονισμός αυτός δεν ισχύει για κάρτες που εκδίδονται από τριμερή συστήματα καρτών, όπως οι κάρτες American Express και Diners Club, καθώς και για τις τις επιχειρηματικές και εταιρικές πιστωτικές κάρτες για τις οποίες χρεώνεται ο εργοδότης σας αντί για τον χρήστη.

Τι δεν μπορούν να χρεώνουν οι τράπεζες

Επίσης, η τράπεζα δεν μπορεί να χρεώσει τον πελάτη της με παραπάνω ποσό από ό,τι θα σας χρέωνε για αντίστοιχη συναλλαγή σε ευρώ εντός της χώρας σας. Ακόμα και οι τράπεζες που έχουν την έδρα τους σε χώρες της ΕΕ εκτός Ευρωζώνης πρέπει να εφαρμόζουν αυτόν τον κανόνα. Αυτό αφορά:

  • μεταφορές ποσών μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών που τηρούνται σε διαφορετικές χώρες της ΕΕ
  • αναλήψεις από μηχανήματα ανάληψης μετρητών (ΑΤΜ) σε χώρες της ΕΕ
  • πληρωμές με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα σε όλη την ΕΕ
  • συναλλαγές άμεσης χρέωσης

Σύμφωνα με το παράδειγμα στον ιστότοπο της ΕΕ, «εάν η τράπεζά σας σάς χρεώνει 1 ευρώ κάθε φορά που κάνετε ανάληψη χρημάτων στη χώρα σας από αυτόματο μηχάνημα εκτός δικτύου της τράπεζάς σας, το ίδιο ποσό σας χρεώνεται όταν κάνετε ανάληψη σε άλλη χώρα της ΕΕ».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X