Ελλάδα

Σαν σήμερα 3 Φεβρουαρίου

Σαν σήμερα 3 Φεβρουαρίου
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σαν σήμερα: Γιορτάζουν: Συμεών, Συμεωνία.

Γεγονότα
1908

Ο Γιώργος Καλαφάτης ιδρύει τον Ποδοσφαιρικό Όμιλο Αθηνών (ΠΟΑ), μετέπειτα Παναθηναϊκό.

1959

Τρεις από τους πρωτοπόρους του ροκ εν ρολ, ο Μπάντι Χόλι, ο Ρίτσι Βάλενς και ο Τζάιλς «Μπιγκ Μπόπερ» Ρίτσαρντσον, σκοτώνονται σε αεροπορικό δυστύχημα, στην Αϊόβα των ΗΠΑ. Το συμβάν θα μείνει στην ιστορία ως «Η μέρα που πέθανε η μουσική».

1966

Προσεληνώνεται το μη επανδρωμένο σοβιετικό διαστημόπλοιο «Λούνα 9». Είναι η πρώτη ομαλή προσεδάφιση στη Σελήνη, που άνοιξε τον δρόμο για τις επανδρωμένες πτήσεις των Αμερικανών.

1995

Το Τριμελές Εφετείο Πειραιά κρίνει αθώο τον εφοπλιστή και ιδιοκτήτη του ΣΚΑΪ, Γιάννη Αλαφούζο, που κατηγορήθηκε για λαθρεμπορία καυσίμων με το δεξαμενόπλοιο «Ασπρονήσι».

2006

Μια αυτοκτονία που ήταν δολοφονία .Αποκαλύπτεται ο μυστηριώδης θάνατος ενός στελέχους της Vodafone και δίνει διαστάσεις θρίλερ στην πολύκροτη υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών. Πρόκειται για την αυτοκτονία, σύμφωνα με τις αρχές, του Κώστα Τσαλικίδη, στελέχους στην ασφάλεια του λογισμικού της εταιρείας, η οποία διαπράχθηκε δύο ημέρες μετά την εσωτερική ανακάλυψη της υποκλοπής και την περίεργη διαγραφή του λογισμικού με εντολή του διευθύνοντα συμβούλου της εταιρίας, Γιώργου Κορωνιά.

Το πιθανότερο σύμφωνα με εκτιμήσεις και εικασίες πρώην επιχειρησιακών πρακτόρων της CIA και της ΕΥΠ είναι ότι ο Κώστας Τσαλικίδης, δολοφονήθηκε για να μην μιλήσει, όταν διαπιστώθηκε ότι αυτός ήταν ο «αδύναμος» κρίκος που θα μπορούσε να σπάσει κάποιους κρίκους στην αλυσίδα του σκανδάλου.

Από την αρχή τα στοιχεία υποδείκνυαν υπόθεση κατασκοπείας με ανάμιξη της αμερικανικής πρεσβείας. Από την έρευνα προέκυψε το όνομα του Πέτρος Μάρκου, ο οποίος όπως αποκαλύφθηκε ήταν ο William G. Basil. Κάποιοι τον θυμούνται ως William B.B., ορισμένοι ως Βασίλη Βασιλειάδη και πάρα πολλοί ως «ο Μπιλ από την Κάρπαθο». Έδρασε στην χώρα μας με την ιδιότητα του Β’ Γραμματέα Περιφερειακών Υποθέσεων της Αμερικάνικης Πρεσβείας στην Αθήνα, καλυμμένος πίσω από την διπλωματική του ιδιότητα.

Αυτός αγόρασε με τιμολόγιο την 8η Ιουνίου του 2004, τέσσερις τηλεφωνικές συσκευές από την Ακτή Μιαούλη. Στην τέταρτη από αυτές έβαλε κάρτα SIM με στοιχεία συνδρομητή «American Embassy» (αμερικάνικη πρεσβεία) και επικοινωνούσε με άλλες γραμμές (κινητές ή σταθερές) της πρεσβείας, έως το Δεκέμβριο του 2004.

Το 2016 μετά την εισαγγελική εισήγηση της Μαρίας-Σοφίας Βαΐτση προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας ο πρώην Αμερικανός πράκτορας παραπέμφθηκε για το αδίκημα της απόπειρας κατασκοπείας, που τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος, Ο «Μπιλ από την Κάρπαθο» (τον αποκαλούσαν έτσι γιατί έχει εξοχικό στο νησί) εξαφανίστηκε ή όπως θα αναφέρουν πρώην συνεργάτες του «he has gone underground». Επέστρεψε στην Αμερική μαζί με την σύζυγό του (η οποία εργαζόταν επίσης στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα). Κάποιες πληροφορίες τον θέλουν να είναι, πλέον στα 70 του, εκπαιδευτής και στρατολόγος της CIA.

2010

Ο Κάρολος Παπούλιας επανεκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με 266 ψήφους. Τον κ. Παπούλια υπερψηφίζουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ, ενώ «παρόντες» ψηφίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Γεννήσεις
1809

Φέλιξ Μέντελσον – Μπαρτόλντι, Γερμανός συνθέτης. (Θαν. 4/11/1847)

1947

Πολ Όστερ, Αμερικανός συγγραφέας και σκηνοθέτης. («Τριλογία της Νέας Υόρκης»)

1967

Θάνος Ανεστόπουλος, Έλληνας ρόκερ («Διάφανα Κρίνα»). (Θαν. 3/9/2016)

Θάνατοι
1468

Γιοχάνες Γκούτενμπεργκ, γνωστός στην Ελλάδα ως Ιωάννης Γουτεμβέργιος, γερμανός εφευρέτης της τυπογραφίας. (Γεν. 1398)

1989

Τζον Κασσαβέτης, ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης και ηθοποιός. (Γεν. 9/12/1929)

2004

Ζήσιμος Λορεντζάτος, Έλληνας ποιητής και δοκιμιογράφος. (Γεν. 25/6/1915)

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X