Ελλάδα

ΣΔΟΕ: Παραγράφονται χιλιάδες υποθέσεις που είχαν ξεμείνει!

ΣΔΟΕ: Παραγράφονται χιλιάδες υποθέσεις που είχαν ξεμείνει!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερες από 36.000 φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις που εκκρεμούσαν για έλεγχο στο ΣΔΟΕ μεταφέρονται σε υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Και μάλιστα με ρυθμούς… κάθε άλλο παρά εντατικούς!

Η καθυστέρηση στη μεταφορά των υποθέσεων υπερβαίνει πλέον τα 2 χρόνια. Κι αυτό από τη στιγμή που οι αρμοδιότητες του ΣΔΟΕ να διενεργεί φορολογικούς και τελωνειακούς ελέγχους καταργήθηκαν και μεταφέρθηκαν στις Δ.Ο.Υ., τα Ελεγκτικά Κέντρα, την Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. και τις λοιπές ελεγκτικές υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε.. Φυσικά εξαιτίας αυτής της καθυστέρησης, περισσότερες από τις 36.000 εκκρεμείς αυτές υποθέσεις είτε έχουν πλέον ήδη παραγραφεί είτε βαίνουν προς παραγραφή στις 31-12-2017, δηλαδή σε 10 εργάσιμες ημέρες!

H διαδικασία μεταφοράς των 36.000 συνολικά εκκρεμών υποθέσεων φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων από το Σ.Δ.Ο.Ε. στις υπηρεσίες της λειτουργούσας τότε Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (Γ.Γ.Δ.Ε.) νομοθετήθηκε, με καθυστέρηση 9 μηνών, στις 27 Ιουλίου 2016, με το άρθρο 61 του ν. 4410/2016. Κατά το διάστημα των 9 μηνών καθυστέρησης που μεσολάβησε, όλες αυτές οι υποθέσεις παρέμεναν ανέλεγκτες («παγωμένες») στο ΣΔΟΕ!

Χάνει το Δημόσιο από τις καθυστερήσεις στο ΣΔΟΕ

H μεγάλη καθυστέρηση στις διαδικασίες καταγραφής και μεταφοράς των 36.000 συνολικά εκκρεμών υποθέσεων που είχαν μείνει αμανάτι στο ΣΔΟΕ από το καλοκαίρι του 2015 πλήττει τα συμφέροντα του Δημοσίου. Εξαιτίας της καθυστέρησης αυτής, οι περισσότερες από τις 36.000 υποθέσεις είτε έχουν ήδη παραγραφεί είτε πρόκειται να παραγραφούν σε 10 εργάσιμες ημέρες και συγκεκριμένα στις 31-12-2017. Ουσιαστικά, για τις περισσότερες από τις υποθέσεις αυτές, δεν υπάρχει πια χρόνος για να διαχωριστούν, να προτεραιοποιηθούν, να κατανεμηθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε. και να ελεγχθούν, δεδομένου ότι οι νομοθετηθείσες από πέρυσι τριετείς παρατάσεις των προθεσμιών παραγραφής των συγκεκριμένων υποθέσεων, έχουν κριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας ως αντισυνταγματικές.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X