Αναλύσεις

Συμμαχίες και προοδευτική κυβέρνηση

Συμμαχίες και προοδευτική κυβέρνηση
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Του Σάκη Παπαδόπουλου*

Η συζήτηση στη Βουλή για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ, απέδειξε μια φορά ακόμη πόσο δύσκολη είναι  η πολιτική συμμαχιών. « Προοδευτική Κυβέρνηση» πρότεινε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κ. Φ.Γεννηματά, χωρίς να διευκρινίσει σε ποια κόμματα απευθύνεται η πρόταση συνεργασίας για τη συγκρότησή της. Οι εξηγήσεις που έδωσε ήταν ότι βάση της συνεργασίας είναι το Πρόγραμμα « Ελλάδα» του ΚΙΝΑΛ και η βελτίωση της εκλογικής του απήχησης και της κοινοβουλευτικής του δύναμης. Παράλληλα, συνόδευσε την πρόταση από μια δριμύτατη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά  και στη ΝΔ.

Το κραυγαλέο ερώτημα που προκύπτει είναι : μπορείς να οικοδομήσεις μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία με προκλητικούς χαρακτηρισμούς προς τους πιθανούς αποδέκτες της πρότασής σου ; σκοπεύεις, μήπως να βαπτίσεις « Προοδευτική Κυβέρνηση» τη μετεκλογική συνεργασία σου με τη ΝΔ  ;

Το συνοδευτικό ερώτημα είναι : εάν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχουν τα χαρακτηριστικά που επικαλείσαι, πως θα κάνεις προγραμματική συμφωνία μαζί τους ;

Το εναλλακτικό ερώτημα είναι : μήπως έχεις ψευδαισθήσεις για τη μετεκλογική κοινοβουλευτική σου δύναμη ή μήπως σχηματισμός « Προοδευτικής Κυβέρνησης» μπορεί ενδεχόμενα να γίνει από το ΚΙΝΑΛ μαζί με την ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ, το ΠΟΤΑΜΙ, το ΚΚΕ, ή άλλο κόμμα ;

Το πρόβλημα όμως, παρά τις αντιφάσεις της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ,  παραμένει. Τι Κυβέρνηση θέλουμε μετά τις επερχόμενες Εκλογές ; Ποια καθήκοντα θα έχει ;  Ποιους στόχους θα υπηρετεί ; Η πλειοψηφία του λαού θέλει Προοδευτική ή Συντηρητική Κυβέρνηση ; Θέλει Κυβέρνηση στην οποία θα πρωταγωνιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ, άλλο κόμμα  ;

Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε καταλήξει. Η Ελλάδα μετά την 21/8/2018, έχει μπεί σε μια νέα ιστορική εποχή, με δεσμεύσεις, αλλά  χωρίς την ασφυκτική κηδεμονία των δανειστών της.

Στην νέα ιστορική φάση,  χρειάζεται αξιόπιστη προγραμματική σύγκλιση για την Ολιστική Ανασυγκρότηση – για τη Δίκαιη και Βιώσιμη Ανάπτυξη της χώρας – για την αξιοποίηση του χαρισματικού ανθρώπινου δυναμικού – για  τα κοινωνικά δικαιώματα και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού – για μια Ελλάδα ηγετική φιλειρηνική δύναμη στα Βαλκάνια – για μια Ευρώπη της Ανθρωπιάς.

Για να επιτευχθεί, χρειάζεται ένα ευρύτατο Μέτωπο προοδευτικών δυνάμεων. Αρκεί να μπορεί να  προωθήσει το Κοινό Πρόγραμμα και να συγκροτήσει Προοδευτική Κυβέρνηση Συνεργασίας.

Ποια  θα είναι τα κόμματα που θα συμμετέχουν ; Όσα προοδευτικά κόμματα το επιθυμούν και θα έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Το ΚΙΝΑΛ και το ΠΟΤΑΜΙ,  εφόσον καταλήξουν στο συμπέρασμα του Σταμάτη Μαλέλη, του Γιάννη Ραγκούση, του Σπύρου Δανέλλη, του Νίκου Μουζέλη, του Νίκου Μπίστη, του Μενέλαου Γκίβαλου και πολλών άλλων στελεχών της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας,  ότι μια παλινόρθωση της ΝΔ θα είναι ολέθρια. Στην προοδευτική διακυβέρνηση μπορούν ασφαλώς να συμμετέχουν και όσες άλλες προοδευτικές δυνάμεις ακόμη και εξωκοινοβουλευτικές, που θα συμβάλλουν στο Κοινό Πρόγραμμα Δίκαιης Ανάπτυξης  και θέλουν να στηρίξουν τη Προοδευτική Κυβέρνηση.

Στην Ισπανία και την Πορτογαλία κατόρθωσαν να συγκροτήσουν προοδευτικές κυβερνήσεις, με πολύ καλά αποτελέσματα στο έργο τους. Μπορούμε και στην Ελλάδα.

*Ο Σάκης Παπαδόπουλος είναι βουλευτής Τρικάλων και συντονιστής ΕΠΕΚΕ Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Νίκος Μανιαδάκης η Novartis και η κάθαρση

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X