Ελλάδα

Τι θα φέρει η τριετής αναστολή του ΦΠΑ 24% στις οικοδομές;

Τι θα φέρει η τριετής αναστολή του ΦΠΑ 24% στις οικοδομές;
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η τριετής αναστολή του ΦΠΑ 24% στις οικοδομές θα περιληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή έως τις 20 Οκτωβρίου.

Οι εξελίξεις με τον ΦΠΑ

Η αναστολή του ΦΠΑ θα αφορά αποκλειστικά ακίνητα των οποίων η οικοδομική άδεια εκδόθηκε εντός του 2019, αλλά μέχρι την εφαρμογή της νέας διάταξης δεν είχαν εκκινήσει οι εργασίες κατασκευής της οικοδομής, καθώς και σε ακίνητα των οποίων οι οικοδομικές άδειες θα εκδοθούν από τις αρχές του 2020.

Αν και η τριετής αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές είναι ένα μέτρο που θα δώσει νέα ώθηση στις αγοραπωλησίες ακινήτων και θα προσελκύσει κεφάλαια από το εξωτερικό, καθώς θα επιτρέψει στους ξένους αγοραστές ακινήτων στην Ελλάδα να αποκτήσουν και καινούργια ακίνητα, ωστόσο κάποιοι θεωρούν πως θα δημιουργήσει στρεβλώσεις στην αγορά.

Μερίδα των κατασκευαστών ακινήτων θεωρούν προβληματική την εξαίρεση των απούλητων σήμερα ακινήτων από την αναστολή του ΦΠΑ και ζητούν το μέτρο να περιλάβει όλες τις πωλήσεις νεόδμητων ακινήτων που θα πραγματοποιηθούν από την ημερομηνία ψήφισης της σχετικής διάταξης και μετά και όχι μόνο οικοδομικές άδειες που θα εκδοθούν από την ημερομηνία ψήφισης της διάταξης.

Όπως υποστηρίζουν, εάν τα αδιάθετα ακίνητα εξαιρεθούν από την αναστολή του ΦΠΑ, θα δημιουργηθεί στρέβλωση στην αγορά, καθώς ένα μεγάλο απούλητο στοκ διαμερισμάτων θα είναι 24% ακριβότερο από τα ακίνητα που κατασκευαστούν τα επόμενα τρία χρόνια.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X