Ελλάδα

Υπέγραψε η Κονιόρδου για το Ελληνικό

Υπέγραψε η Κονιόρδου για το Ελληνικό
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Νόμο φαίνεται να αποτελεί, η υπόθεση της κήρυξης του Ελληνικού σε αρχαιολογικό χώρο, καθώς η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου υπέγραψε, σύμφωνα με πληροφορίες, την γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) για την κήρυξη έκτασης περί των 300 στρεμμάτων στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Εκκρεμεί ακόμνη η υπογραφή της κας Κονιόρδου για τη δεύτερη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, εκείνη που αφορά το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (Σ.Ο.Α.) και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της επένδυσης στο Ελληνικό. Το «αγκάθι» στην περίπτωση της δεύτερης γνωμοδότησης είναι το γεγονός ότι το ΚΑΣ διατυπώνει επιφυλάξεις για τα ψηλά κτήρια που έχει συμπεριλάβει ο επενδυτής στην ανάπτυξη της έκτασης.

Από την πλευρά του επενδυτή τηρείται προς το παρόν στάση αναμονής, ωστόσο είναι σαφές ότι τα ψηλά κτήρια-τοπόσημα αποτελούν κομβικό και αδιαπραγμάτευτο τμήμα της επένδυσης.

Η απόφαση για την κήρυξη αρχαιολογικού χώρου έκτασης 280 στρεμμάτων (ο συνολικός χώρος είναι 6.200 στρέμματα) έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση, διάρκειας εννέα ωρών και με πλειοψηφία 15-1.

Φέρεται ωστόσο να είναι ο χώρος εκείνος, στον οποίο το σχέδιο των επενδυτών προβλέπει τη δημιουργία ενός εμπορικού κέντρου («mall») και την ανέγερση πολυτελών κατοικιών, στα βορειοδυτικά του συνολικού οικοπέδου του χώρου του παλιού αεροδρομίου.

Πιο συγκεκριμένα, προβληματικές είναι οι περιοχές με τα επίμαχα σημεία, στα οποία ορίστηκαν αρχαιολογικές ζώνες: στην περιοχή του Αμαξοστασίου του τραμ, στην περιοχή του σταθμού του μετρό της Αργυρούπολης και σε ένα κομμάτι προς το λόφο Χασάνι.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X