Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: Περιμένοντας …τον νέο Αμερικανό Πρόεδρο

Ελληνοτουρκικά: Περιμένοντας …τον νέο Αμερικανό Πρόεδρο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το συμπέρασμα από τις αποφάσεις που δεν πήρε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πως οι ηγέτες της γηραιάς ηπείρου περιμένουν τις πρώτες κινήσεις του Τζο Μπάιντεν απέναντι στην Άγκυρα.

Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ επιβεβαιώθηκε ως προς το πρώτο σκέλος της η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι «η Ευρώπη είναι σαν το υπερωκεάνιο που αργεί να στρίψει». Η Ευρώπη δίστασε και σε αυτή τη συγκυρία να αποφασίσει σκληρές κυρώσεις κατά της Άγκυρας, αφού αρκετές ήταν οι χώρες που έδειξαν απρόθυμες να ευθυγραμμιστούν με το αίτημα της Ελλάδας και της Κύπρου, που υπήρξαν θύματα της τουρκικής προκλητικότητας τους τελευταίους τέσσερις και πλέον μήνες.

Τουρκία, Βρυξέλλες, Μέρκελ

Η ίδια η Γερμανία, που ήθελε ευθύς εξαρχής να πετύχε κυρίως την έγκριση του Ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για την περίοδο 2021-2027 και να αποφύγει το βέτο της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, είχε το τελευταίο διάστημα αφήσει να διαφανεί η απροθυμία της για την σκλήρυνση της Ευρωπαϊκής στάσης κατά της Άγκυρας, παρά την λεκτική καταδίκη της Τουρκικής στάσης όλο το τελευταίο διάστημα. Οι σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας παραμένουν ιδιαίτερα σημαντικές, κυρίως λόγω των ισχυρών εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών, αλλά και της γερμανικής ευαισθησίας στο θέμα του μεταναστευτικού, το οποίο ο Ταγίπ Ερντογάν έχει αποδείξει πως εργαλειοποιεί κατά βούληση.

Στις Βρυξέλλες κοινή είναι πλέον η πεποίθηση πως οι Ευρωτουρκικές σχέσεις θα επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστεί τα μέτωπα της Άγκυρας η νέα αμερικανική διοίκηση που θα αναλάβει στις 20 Ιανουαρίου του ερχόμενου έτους. Σχετικό δείγμα των ευρωπαϊκών προθέσεων έδωσε άλλωστε και η Άνγκελα Μέρκελ στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε την Σύνοδο Κορυφής, όταν κλήθηκε να σχολιάσει το ζήτημα εξαγωγής οπλικών συστημάτων στην Άγκυρα.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος παρέπεμψε το θέμα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το σχετικό σχέδιο επιβολής κυρώσεων του Αμερικανικού Κογκρέσσου κατά της Άγκυρας, λόγω της προμήθειας των S-400 είναι τροχοδεικτική των προθέσεων της Αμερικανικής διοίκησης, πολλά όμως θα κριθούν από τις πρώτες επαφές που θα κάνουν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι με την κυβέρνηση Ερντογάν, από τον επόμενο μήνα κι έπειτα.

Στο Ευρωπαϊκό επίπεδο πάντως φάνηκε πως χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία εξακολουθούν να προτάσσουν τις εμπορικές τους σχέσεις αλλά και τις κοινές τους επιδιώξεις στο θέμα της Λιβύης μπροστά σε μια όξυνση των διπλωματικών τους σχέσεων. Και όπως σχολιάζουν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, «υπάρχει προβληματισμός για το επόμενο διάστημα, κυρίως λόγω του ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις επόμενες κινήσεις του Ερντογάν».

Έναρξη μόνο υπό τρεις προϋποθέσεις

Στο επόμενο διάστημα η πίεση από την Τουρκία για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Αθήνα είναι πιθανό να ενταθεί. Κανείς όμως δεν είναι σε θέση να προβλέψει την συμπεριφορά του Ερντογάν, το εάν δηλαδή θα επιδιώξει να χαμηλώσει την ένταση, ή το εάν θα επαναλάβει τις έρευνες στις περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Αθήνα αναμένεται να καθήσει στο τραπέζι του διαλόγου με την Άγκυρα στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών στην Κωνσταντινούπολη κάτω από τρεις προϋποθέσεις:

  • Πρώτον, να έχει παραμείνει για ένα ικανοποιητικό διάστημα το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis στο λιμάνι της Αττάλειας, μέχρι και τα τέλη Ιανουαρίου.
  • Δεύτερον, να έχει σταματήσει κάθε είδους εκφορά επιθετικής ρητορικής και απειλών από πλευράς Ερντογάν και των υπολοίπων στελεχών της κυβέρνησής του.
  • Και τρίτον, να αποδεχθεί η Άγκυρα την ατζέντα των διερευνητικών επαφών, να περιοριστεί δηλαδή στη μοναδική διαφορά που αναγνωρίζει η Αθήνα, την χάραξη θαλασσίων ζωνών.

Οποιαδήποτε άλλη αναφορά της Άγκυρας, περί «γκρίζων ζωνών», αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, μουσουλμανικής μειονότητας κοκ, δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από την Αθήνα, ως αντικείμενο διαλόγου. Μάλιστα όπως επεσήμαναν διπλωματικές πηγές στο Reader.gr, στη διάρκεια των διερευνητικών επαφών, η Ελληνική πλευρά αναμένεται να θέσει το τουρκικό «casus beli» για τα 12 μίλια ως απαράδεκτο, πόσω μάλλον που η ΕΕ αλλά και οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν αναγνωρίσει το δικαίωμα κάθε κράτους – μέλους να ασκήσει τα κυριαρχικά του δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Θλιβερό ρεκόρ για την Ιταλία: Έγινε η πρώτη χώρα σε αριθμό νεκρών από κορονοϊό στην Ευρώπη

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X