Επιλογές

Πως και πότε θα γίνει η ρύθμιση του χρέους

Πως και πότε θα γίνει η ρύθμιση του χρέους
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η τεχνική προετοιμασία για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους προχωρά. Ενα μέρος της ρύθμισης θα προβλέπει την αντικατάσταση ακριβού χρέους με φθηνότερο. Η ρύθμιση θα υλοποιηθεί όταν ολοκληρωθούν τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης.

Αυτές είναι κάποιες από τις διαπιστώσεις του Eurogroyp το οποίο «επαίνεσε την Ελλάδα για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης», όπως δήλωσε ο πρόεδρός του, Μάριο Σεντένο, αμέσως μετά τη συνεδρίαση, το απόγευμα της Δευτέρας.
Ο ίδιος σημείωσε ότι η πρώτη υποδόση, ύψους 5,7 δισ. ευρώ, αναμένεται να εκταμιευθεί στο β’ μισό του Μαρτίου, αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες των εθνικών κοινοβουλίων.
Ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι οι τεχνικές διαδικασίες για το χρέος προχωρούν, αλλά θα υλοποιηθούν, μόνο αν η Ελλάδα ολοκληρώσει και τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης. Μέρος των μέτρων θα είναι και η αναδιάρθρωση του χρέους μέσω της αντικατάστασης αποπληρωμών με μεγάλο επιτόκιο με «φτηνότερο» χρέος του ESM, έτσι ώστε η Ελλάδα να μην επιβαρύνεται με μεγάλο κόστος αποπληρωμής
Προσέθεσε, δε, ότι η χώρα μας θα πρέπει να παρουσιάσει το ολιστικό πρόγραμμα ανάπτυξης (που ήδη ετοιμάζει) στο Eurogroup του Απριλίου.

Επιπλέον ο Μάριο Σεντένο είπε ότι «Εργαζόμαστε και για την προετοιμασία της ομαλής εξόδου από το πρόγραμμα».

Μοσκοβισί: Κρίσιμες οι επόμενες 100 μέρες


Την ανάγκη να μην χαθεί χρόνος τις επόμενες 100 μέρες μέχρι το Eurogroup του Λουξεμβούργου την 21η Ιουνίου, ώστε να υπάρξει μια λύση-πακέτο για το ελληνικό ζήτημα, τόνισε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

Ο ίδιος επανέλαβε τη θέση του ότι το καθεστώς μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος τον Αύγουστο «δεν πρέπει να θυμίζει πρόγραμμα», αλλά να συμβολίζει την αλλαγή σελίδας για την Ελλάδα, με στόχο να καταστεί, όπως είπε, «μια κανονική χώρα στην καρδιά της ευρωζώνης».

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σημείωσε ότι έως το τέλος Μαρτίου ο ΕSM αναμένεται να εγκρίνει τα 5,7 δισ. ευρώ, ενώ επιβεβαίωσε ότι προχωρούν οι τεχνικές διαδικασίες για το χρέος.

Για τον Κλάους Ρέγκλινγκ, αποτελεί ευθύνη της Ελλάδας η στρατηγική ανάπτυξης που θα συντάξει η κυβέρνηση. Αυτή, όπως είπε, θα μπορούσε να επηρεάσει τις αναλύσεις της βιωσιμότητας του χρέους θεσμών και ΔΝΤ.

Το αναπτυξιακό σχέδιο

Απαντώντας σε ερώτηση αν η αναπτυξιακή στρατηγική θα αξιολογηθεί από τους Θεσμούς ο Μάριο Σεντένο είπε αυτό που περιμένει είναι από μια πολιτική πλευρά να δοθεί η πλήρης ιδιοκτησία στην ελληνική πλευρά. Είναι πολύ σημαντικό να είναι η έξοδος από το πρόγραμμα «ομαλή και επιτυχημένη», και το αναπτυξιακό σχέδιο στοχεύει να δώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα.

«Η αναπτυξιακή στρατηγική θα παρουσιαστεί στο Eurogroup και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεσμεύτηκε να την παρουσιάσει πριν το ελληνικό Πάσχα», είπε από την πλευρά του ο Πιέρ Μοσκοβισί. Η λέξη «αξιολόγηση» δεν είναι η σωστή καθώς είναι πρόγραμμα που ανήκει στην Ελλάδα. «Δεν θα δώσουμε κατευθύνσεις, αλλά θα είναι ένα τεράστιο τεστ αξιοπιστίας για τις συζητήσεις μας και θα συνδεθεί με την μετά το πρόγραμμα επιτήρηση, που επαναλαμβάνω θα είναι κάτι τελείως διαφορετικό από ένα πρόγραμμα».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X